Ιαπωνικό ουίσκι: Ένας οδηγός για αρχάριους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ιαπωνικό ουίσκι.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Μαρτίου 2021

Πίσω στο 1918 ο Masataka Taketsuru, ένας νεαρός χημικός από τη Χιροσίμα, άφηνε πίσω του την Ιαπωνία με προορισμό την Γλασκόβη, όπου βρέθηκε για να σπουδάσει. Μεταξύ άλλων έμαθε πολύ καλά και την τεχνική της απόσταξης του ουίσκι, μεταφέροντας στην πατρίδα του την τεχνογνωσία επιστρέφοντας από την Σκωτία, μαζί με την (Σκωτσέζα) σύζυγό του Ρίτα. Αυτή ήταν η απαρχή για το ολοένα και πιο δημοφιλές στις μέρες μας ιαπωνικό ουίσκι.

Η αρχή

Συνεργάστηκε με τον Shinjiro Torii για να ιδρύσουν το αποστακτήριο Yamazaki (στις μέρες μας βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας Suntory) ενώ το 1934 δημιούργησε μόνος του το Yoichi, σε ένα φυσικό περιβάλλον που θύμιζε έντονα Σκωτία, στο νησί Xοκάιντο. Όπως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν η ιστορία των malt κρατά από τις αρχές του 20ου αιώνα στην χώρα των σαμουράι, αλλά στις αρχές του 21ου αιώνα (όταν και ένα ιαπωνικό κέρδισε σε γνωστό περιοδικό τον τίτλο του καλύτερου ουίσκι για το 2001) έκαναν το "ξεπέταγμα" στη διεθνή σκηνή.

Στο σήμερα

Ήδη από τις αρχές τη δεκαετίας του 2010 τα ουίσκι της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου έδειχναν να ανατέλλουν σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά η πραγματική εκτόξευση ήρθε από το 2018 και μετά, όταν άρχισαν να κάνουν τη διαφορά και στην αμερικανική αγορά. Η πιο πειστική απόδειξη αυτού είναι η τρομακτικά μεγάλη ζήτηση στην οποία δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οι παραγωγοί.

Το timeline του ιαπωνικού ουίσκι

  • 1870s: Ο Shinjiro Torii, ένας χονδρέμπορος φαρμακευτικών προϊόντων, ήταν από τους πρώτους που 'γοητεύτηκε' από τη γεύση και την ένταση των 'δυτικών' ποτών.
  • 1899: Ο Torii ξεκινά να πουλά εισαγόμενα κρασιά στην Οζάκα και μέχρι το 1907 έχει αρχίσει και ο ίδιος να φτιάχνει port, με κάποιες ασφαλώς διαφοροποιήσεις. Έμεινε ανικανοποίητος από το τελικό αποτέλεσμα και έτσι σκέφτηκε να στραφεί στο σκωτσέζικο ουίσκι.
  • 1918: Ο Masataka Taketsuru, όπως προαναφέρθηκε, ταξιδεύει στην Σκωτία. Μετά τις σπουδές του, εργάζεται σε κάποια αποστακτήρια. Αρχικά στο Speyside και έπειτα στα West Lothian και Campbeltown. Καταγράφει τα πάντα.
  • 1923: Ο Torii ιδρύει την εταιρεία παραγωγής ουίσκι Kotobukiya και ξεκινά το πρώτο αποστακτήριο της χώρας, Yamazaki.
  • 1924: Ο Masataka φέρνει τη γνώση του στην Ιαπωνία και ενώνει τις δυνάμεις του με τον Torii. Φτιάχνουν μαζί το πρώτο εμπορικό ουίσκι της χώρας, το Suntory Shirofuda.
  • 1934: Ο Masataka Taketsuru αποφασίζει να αποχωρήσει από το Suntory και να φτιάξει το δικό του αποστακτήριο στο Χοκάιντο, το Dai Nippon Kaju - αργότερα η εταιρεία του θα γίνει ευρέως γνωστή ως Nikka Whisky Distilling Co., μία από τις πιο επιτυχημένες στον κλάδο της στην Ιαπωνία.
  • 1970s: Η ιαπωνική βιομηχανία μεγαλώνει αισθητά όταν οι πωλήσεις εισαγόμενου ουίσκι αυξάνονται μαζικά. Κατασκευάζονται πολλά νέα αποστακτήρια και ορισμένα που φτιάχνουν σάκε μετατρέπονται, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.
  • 1980s: Το whisky industry της Ιαπωνίας αντιμετωπίζει προβλήματα και πολλά αποστακτήρια κλείνουν. Οι βασικότερες αιτίες είναι οι φθηνότερες τιμές των εισαγόμενων σκωτζέζικων, ιρλανδικών και αμερικάνικων σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη φορολογία της χώρας όσον αφορά το εγχώριο αλκοόλ.
  • 2000s: Η αγορά ιαπωνικών ουίσκι είναι σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα εγχώρια υπόθεση. Αυτό αλλάζει όταν το 2001, το Nikka's 10-year Yoichi single malt αναδεικνύεται 'Best of the Best' στα Whisky Magazine awards.
  • 2010s: Το Whisky Magazine διοργανώνει μία σειρά blind tastings τα οποία περιλαμβάνουν και αρκετά ιαπωνικά malts. Κάποια από αυτά όπως τα Nikka Yoichi και Suntory Yamazaki συγκεντρώνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες.
  • 2018: Σε μία δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ, ένα Yamazaki 50 ετών σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ, 'πιάνοντας' $343.000.

Πώς φτιάχνεται

Για να τιμήσει την επιρροή του, το ιαπωνικό ουίσκι χρησιμοποιεί συχνά τεχνικές αντίστοιχες για την παραγωγή του σκωτσέζικου ουίσκι, ενώ φυσικά από τη διεθνή ορολογία του αποφεύγεται το "e", που υπάρχει στο αμερικανικό και το ιρλανδέζικο. Μιλάμε δηλαδή για whisky. 

Ιαπωνικό ουίσκι: Ένας οδηγός για αρχάριους

Το βυνοποιημένο κριθάρι -που εισάγεται συχνά από την Σκωτία- και τα υπόλοιπα σιτηρά αποτελούν τη βάση του. Η απόσταξη είναι συνήθως διπλή, ενώ κάποια αποστακτήρια συνηθίζουν να κρατούν μείγματα για blends.

Ωριμάζει σε ex-bourbon American oak και χρησιμοποιημένα sherry casks, ενώ η ιαπωνική βελανιδιά (mizunara) χρησιμοποιείται επίσης, για να δώσει εντονότερο χαρακτήρα. Εσχάτως, οι παραγωγοί έχουν αρχίσει να πειραματίζονται και με βαρέλια umeshu (κρασί δαμάσκηνου).

Mizuwari: Η τέχνη της απλότητας

Το mizuwari είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Ιάπωνες συνηθίζουν να πίνουν τα αλκοολούχα ποτά και κυρίως το ουίσκι.

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ 2
ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ 3

Σε ένα highball ποτήρι τοποθετούν ένα μεγάλο κομμάτι (καλού) πάγου και ρίχνουν 2 μεζούρες ουίσκι, προσθέτοντας στην πορεία παγωμένο, εμφιαλωμένο νερό και αναδεύοντας με το κουτάλι του μπαρ.

Σε περίπτωση που θέλεις να δεις κάποιες από τις κορυφαίες ετικέτες ιαπωνικού ουίσκι αυτή τη στιγμή, κάνε κλικ εδώ.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αυτό που θα κάνει το ποτό σου τέλειο στο σπίτι

Για πολλούς, ένα ποτό κάθε βράδυ είναι μια ιεροτελεστία, απαραίτητη για να κλείσει καλά η μέρα. Πώς όμως θα καταφέρουμε να ετοιμάσουμε μόνοι μας στο σπίτι ένα τέλειο ποτό;

Το cocktail με τα 71 υλικά

Όταν ολόκληρη η Βρετανική Κοινοπολιτεία μπαίνει στο σέικερ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Καλύτερο gin tonic σε 4 βήματα

Κάποια πράγματα και τα tips που πρέπει να γνωρίζεις για την απόλυτη εκδοχή του δημοφιλούς ποτού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Προς υπεράσπιση του Day Drinking

Ας το παραδεχτούμε, ένα ποτό πριν δύσει ο ήλιος δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το κρασί της Κεφαλονιάς

Τρεις σημαντικοί Έλληνες οινοπαραγωγοί μιλούν στο Esquire με αφορμή τη δημιουργία του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς και την περαιτέρω προσπάθεια ανάδειξης των εξαιρετικών κρασιών του νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας