Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην μακρά ιστορία του σάκε με το IWA. Το 'ίβα' είναι δημιούργημα του Richard Geoffroy, ο οποίος χάραξε σημαντική πορεία με τη θρυλική σαμπάνια Dom Perignon για 28 χρόνια.
Από τη σαμπάνια στο σάκε
Ισχυρά συνδεδεμένο με τη λογική της Σαμπάνιας, το IWA 5 παράγεται στην Toyama της Ιαπωνίας με νέες και παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής sake. Με την αριστοτεχνική του τεχνική Assemblage, ο Richard Geoffroy φέρνει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στην παραγωγή sake. Η παραγωγή του IWA 5 είναι συνώνυμη με τον σχεδιασμό μιας τέλειας ισορροπίας.
Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί να επιτευχθεί με ένα single brew, όπως παραδοσιακά παράγεται το σάκε. Έτσι ο Richard Geoffroy έδωσε την απάντηση με το Assemblage. Το IWA 5 προσθέτει ένα νέο επίπεδο στη μακροχρόνια διαδικασία απολέπισης του κόκκου ρυζιού (Seimaibuai/ polishing rate) ενώ η μορφή τέχνης του blending, το Assemblage, είναι η 'υπογραφή' του brand στο τελικό προϊόν.
> Διάβασε ακόμη: Cocktails με σάκε. Tο μέλλον;
Κάθε νέα κυκλοφορία του IWA θα είναι αισθητά διαφορετική από την προηγούμενη και μοναδική, φέροντα αύξοντα αριθμό Assemblage.
Στη χώρα μας ξεκινά (από την Trinity Wines) αποκλειστική διακίνηση του IWA5 Assemblage 2, που αντανακλά το πνεύμα της σταθερής και δημιουργικής εξέλιξης.
Μία ξεχωριστή δημιουργία
Το IWA γεννήθηκε από έναν αστερισμό παθιασμένων και δημιουργικών μυαλών. Ο σχεδιαστής Marc Newson (Apple Watch, μεταξύ άλλων) σκάλισε το IWA σε γυαλί. Δημιούργησε το σχήμα του μπουκαλιού μεταμορφώνοντας παραδοσιακά αγγεία σάκε και επέλεξε να το τελειώσει με μια ασυνήθιστα σκοτεινή, βελούδινη γυαλάδα: "Τέτοιο δράμα όταν χύνεται το υγρό, σαν φως που αναδύεται από βαθιές σκιές".
Το IWA έχει ένα συγκεκριμένο σημείο προέλευσης: Την τοποθεσία Shiraiwa, που βρίσκεται στην πόλη Tateyama (περιοχή Toyama). Το φθινόπωρο του 2021, μια σύγχρονη κούρα (Kura= μονάδα παραγωγής σάκε) σχεδιασμένη από τον διάσημο αρχιτέκτονα Kengo Kuma άνοιξε στην τοποθεσία Shiraiwa.
Εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο, σε βαθύ διάλογο με την ιστορία της αγροτικής αρχιτεκτονικής, διοχετεύσει τις βασικές αρχές της IWA, που είναι η συλλογικότητα, η παράδοση, η εξέλιξη, η αυθεντικότητα και η γνησιότητα.
> Διάβασε ακόμη: Όλοι πίνουν Negroni
Το IWA5 Assemblage 2 εμφιαλώθηκε τον Ιούνιο του 2020 και ο τύπος του είναι Junmai Daiginjo (μία από τις δύο κατηγορίες σάκε που οι Ιάπωνες θεωρούν πιο κοντά στο αυθεντικό). Έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 15% και η φιάλη του είναι στα 720 ml.
Προέρχεται από τις ποικιλίες ρυζιού Yamadanishiki, Omachi, και Gohyakumangoku, σε επίπεδο απολέπισης 35%. Η καθαρότητα και η ένταση των αρωμάτων είναι από τα πιο χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.