Όλα για το βερμούτ

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις με αφορμή τη σημερινή World Vermouth Day.

Martinis, Manhattans και Negronis. Φυσικά και τα ξέρεις, φυσικά και τα έχεις πιει. Χωρίς βερμούτ δε μπορεί να υπάρξει κάποιο από αυτά. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, τα βοτανικά ποτά έπιαναν μια θέση σε κάποια σκονισμένη γωνιά του μπαρ, που δεν έφτανε αρκετά συχνά το χέρι του bartender. Πλέον, το βερμούτ δείχνει να περνά μια αναγεννησιακή φάση με όλο και μεγαλύτερη παρουσία σε cocktail lists αλλά και σε σπιτικά μπαρ. Γενικά, όλο και περισσότεροι αρχίζουν να το εντάσσουν στις πιο αγαπημένες τους αλκοολικές συνήθειες.

Ορίστε πώς μπορείς να το γνωρίσεις, να το εκτιμήσεις και να το απολαύσεις και εσύ, με αφορμή τη σημερινή World Vermouth Day.

Η ιστορία

Η λατινική λέξη για το βερμούτ (Vermouth) έχει ενδιαφέρουσα προέλευση. Στην πραγματικότητα προέρχεται από τη γερμανική λέξη wermut, που μπορεί να μεταφραστεί τόσο ως πίκρα (με την έννοια της γεύσης), είτε ως αψιθιά - ένα από τα βότανα που μπορεί κανείς να βρει σε πολλά βερμούτ, καθώς και στο αψέντι, ενώ χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζεις πως για πολλά χρόνια η χρήση της ήταν απαγορευμένη. 

Όλα για το βερμούτΔύο ήταν οι περίοδοι της ιστορίας που αποτελούν τομές. Η πρώτη αφορά το γλυκό, κόκκινο βερμούτ. Το 1786, ο Ιταλός έμπορος Antonio Benedetto Carpano συνάρπαζε τα πλήθη στο Τορίνο, συστήνοντας το πρώτο γλυκό βερμούτ, το οποίο έγινε γρήγορα δημοφιλές στην υψηλή κοινωνία της πόλης και, μοιραία, επεκτάθηκε πολύ πιο μακριά από αυτήν. 

Η δεύτερη περίοδος κάνει focus στο ξηρό, πικρότερο (λευκό) βερμούτ. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Γάλλος Joseph Noilly πειραματιζόταν με διάφορα κρασιά, αφήνοντάς τα για περισσότερο καιρό στο βαρέλι, επιθυμώντας να αναδείξει περαιτέρω τα γευστικά τους χαρακτηριστικά.

Κάπως έτσι, έφτιαξε το πρώτο λευκό βερμούτ της ιστορίας, με τον γιο του Louis Noilly, να επεκτείνει τις δουλειές και ουσιαστικά να στήνει τον -σημερινό-  κολοσσό Noilly Prat.

ΒΕΡΜΟΥΤ NOILLY@maisonnoillyprat

Το βερμούτ, ακριβώς όπως και το amaro, κυκλοφόρησε αρχικά για ιατρικούς σκοπούς. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε διάσημο απεριτίφ, σερβιρισμένο μόνο του ή με ένα twist εσπεριδοειδών. Τελικά, βρήκε το μόνιμο σπίτι του στα μπαρ του κόσμου, ειδικά όταν συνδέθηκε με μερικά από τα πιο εμβληματικά cocktails της ιστορίας.

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε σαν Παγκόσμια Ημέρα Βερμούτ από τον Giancarlo Mancino, το 2021. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία καθώς συμπίπτει με την ουσιαστική έναρξη της ανοιξιάτικης περιόδου - το διάστημα που όλα ανθίζουν: Λουλούδια, βότανα, φυτά - τα συστατικά δηλαδή του εν λόγω ποτού. 

Τα brands 

Όπως συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα spirits, δεν είναι όλα τα βερμούτ ίδια. Ακριβώς σαν το ουίσκι, την τεκίλα ή το gin, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε γεύση, ποιότητα, χαρακτηριστικά και φυσιογνωμία. Ειδικά σε συνταγές με ελάχιστα υλικά, το βερμούτ μπορεί είτε να απογειώσει το ποτό σου, είτε να το καταστρέψει. 

ΒΕΡΜΟΥΤ MARTINI@MARTINI®

Martini, Cocchi, Dolin, Antica Formula, Noilly Prat, Cinzano, Mancino, Belsazar είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή ονόματα της κατηγορίας και αυτά που εμπιστεύεται περισσότερο το κοινό και οι επαγγελματίες του κλάδου, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο report του έγκριτου Drinks International.

Εσχάτως, έχουν γίνει και κάποιες πολύ καλές προσπάθειες στη χώρα μας: Το Veroni ( Veroni rosso και Veroni dry) του Κτήματος Κυρ-Γιάννη είναι μία από αυτές.

ΒΕΡΜΟΥΤ VERONI 3

"Παντρεύει" την κληρονομιά της οικογένειας του Στέλιου Μπουτάρη με τις τάσεις της σύγχρονης εποχής, τιμώντας τους δεσμούς που η αξία τους μένει ατόφια μέσα στον χρόνο. Τα περισσότερα βοτανικά συστατικά προέρχονται από ενδημικά φυτά του όρους Βερμίου, ώστε να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης.

Η χρήση

Πέρα από τα προαναφερθέντα cocktails, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο από αυτά εδώ, που ανεβάζουν κάπως τον πήχη της δημιουργικότητας (και της δυσκολίας τους όμως). Πάντοτε, έχε κατά νου πως τα περισσότερα βερμούτ απολαμβάνονται και σκέτα ή με την προσθήκη tonic/σόδας.

ΒΕΡΜΟΥΤ 1

Το βερμούτ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του λευκού κρασιού σε συνταγές φαγητού. Είναι πιο γευστικό από το κρασί και ίσως αναδείξει τις εντάσεις και τον χαρακτήρα κάποιων πιάτων. Τα βότανα στο dry vermouth, το καθιστούν ένα ελκυστικό υλικό για σάλτσες σε προτάσεις με ψάρι ή ακόμη και για χοιρινό ή κοτόπουλο.

> Διάβασε ακόμη: Πώς οι Ιταλοί διαμόρφωσαν την παγκόσμια μπαρ σκηνή

Το γλυκό βερμούτ από την πλευρά του μπορεί να ενταχθεί στις φακές (ναι, στις φακές), στο ρύζι ή ακόμη και ως σος σε ψητό ροδάκινο (δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς).

Η αποθήκευση

Καθώς το βερμούτ είναι ενισχυμένο, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ένα μπουκάλι λευκού κρασιού. Μία ανοιχτή φιάλη όμως, σταδιακά αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι ειδικοί προτείνουν τα ανοιχτά μπουκάλια βερμούτ να καταναλώνονται σε διάστημα έως δύο μηνών και να διατηρούνται στο ψυγείο ώστε να επιβραδυνθεί η οξείδωση.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.