Πώς το Negroni έγινε το cocktail της εποχής μας

Ένα σοβαρό ποτό για σοβαρούς καιρούς. Αλλά όχι μόνο αυτό. Το Negroni είναι πλέον παντού και το πίνουν όλοι.

Σε μία πρόσφατη κουβέντα που είχα με κάποιους bartenders, σχολιάζαμε χαριτολογώντας πως το Negroni έχει εξελιχθεί στο νέο Mojito. Ίσως ο παραλληλισμός να είναι κάπως αδόκιμος. Δεν αφορούσε σε καμία περίπτωση το γευστικό προφίλ ή τις καταβολές αλλά περισσότερο τη δημοφιλία που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια - από ένα "κρυφό όπλο" του τύπου μέσα στο μπαρ έγινε ένα mainstream, οριακά viral ποτό, που πια επιλέγουν όλοι. Αυτό, δεν είναι απαραίτητα κακό. 

Πίκρα που κρατά για πάντα

Το αποτελούμενο από ίσα μέρη gin, βερμούτ και Campari ποτό, δεν είναι ένα εύκολο task. Οι περισσότεροι μέχρι πρότινος (μόλις λίγα χρόνια πριν δηλαδή) το απέφευγαν. Η πρώτη τους επαφή δε, με αυτό, εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από άβολη έως τραυματική. Όπως κάθε τι που αξίζει στον μάταιο τούτο κόσμο, αρχίζει κανείς να το εκτιμά μετά την τρίτη φορά που θα το δοκιμάσει. Τότε και μόνο τότε θα αντιληφθεί πλήρως τη  βοτανική του σοφία και τη θελκτική του πικρία. Στοιχεία που θα τον κρατήσουν όμως για πάντα.

> Διάβασε ακόμη: Ο πρωτοπόρος Θάνος Προυναρούς και όσα του έμαθε η ζωή

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται με εμφατικό τρόπο στην πιο πρόσφατη λίστα του Drinks International για τα πιο δημοφιλή ποτά της χρονιάς. Εκεί, παρατηρήθηκε μία σημαντική διαφοροποίηση στην κορυφή των κλασικών cocktails με τις μεγαλύτερες πωλήσεις: Μετά από 8 χρόνια, το Old Fashioned δε βρισκόταν πια στην κορυφή.

Πώς το Negroni έγινε το cocktail της εποχής μας

Το Negroni είναι εκείνο που το διαδέχθηκε, δείχνοντας μία σαφή τάση του καταναλωτικού κοινού. Για πολλά χρονιά, βρισκόταν στο top-3 της σχετικής λίστας αλλά ποτέ στο νο.1. Πλέον, αγκαλιάζεται περισσότερο από ποτέ -και σε πιο πολλά μέρη- το trend του aperitivo, την ίδια στιγμή που ο κόσμος φαίνεται να ψάχνεται γευστικά με τα bitter-drinks - ίσως και σαν αλκοολική αντιπαραβολή των πικρών καιρών που διανύουμε.

Αν το Negroni ήταν άνθρωπος, πιθανότατα θα ήταν ένας προσεγμένος αλλά συνεσταλμένος Ιταλός, που τριγυρνά στην Φλωρεντία με γουστόζικα loafers -χωρίς κάλτσες πάντοτε- και κάποιο πολύ καλό σακάκι. Ναι, τώρα που το σκέφτομαι αυτό είναι: Η sprezzatura του μπαρ. Συσσωρευμένη κομψότητα σε λιτό και απέριττο "περιτύλιγμα", που όμως πάντοτε κεντρίζει ενδιαφέρον και βλέμματα.

NEGRONI ΠΟΤΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 2021Esquire

Η  ερυθρή, πανίσχυρη οπτική του ταυτότητα είναι ένας παράγοντας που το καθιστά gamechanger. Όλα τα διάσημα cocktails άλλωστε το έκαναν αυτό: Είτε με το χρώμα τους, είτε με το ποτήρι τους, είτε με τη γαρνιτούρα τους.

> Διάβασε ακόμη: Τα pairings του Negroni

Έπειτα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και κάτι ακόμη. Ο ρόλος του ανάμεσα στα ιδανικότερα ποτά για έναν cocktail rookie. Δεν μπορούν να πάνε και πολλά πράγματα στραβά με την παρασκευή του, αρκεί να φροντίσεις να έχεις σωστής ποσότητας και ποιότητας πάγο.

Τέλος, είναι περιττό μάλλον να αναφέρω πως το Negroni είναι πια το ποτό του τώρα, όσον αφορά το lifestyle που έχει χτίσει γύρω του. Κάτι σαν το Martini με τον Bond. Αν δεν μπορείς να ερμηνεύσεις ακριβώς τι εννοώ, αρκεί να ρίξεις μία ματιά σε accounts των social media/ κοινότητες, όπως το House of Negroni.

HOUSE OF NEGRONI 2@House of Negroni
HOUSE OF NEGRONI 1@House of Negroni
HOUSE OF NEGRONI 3@House of Negroni

Ναι, αυτό ακριβώς.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.