Σκέψου τον εαυτό σου στην καρδιά του Μεξικό, εκεί όπου μία spirited περιπέτεια ετοιμάζεται να εξελιχθεί στους γευστικούς σου κάλυκες, με απόλυτο πρωταγωνιστή το ευγενέστερο των αγαυένιων αποσταγμάτων, το mezcal, μαζί με αυθεντικές προτάσεις από τη γαστρονομική κουλτούρα της πάντοτε γοητευτικής χώρας της κεντρικής Αμερικής.
To mezcal δεν είναι απλά μερικές έντονες γουλιές αλλά μία φιέστα στο ποτήρι, απόσταγμα αρχαίων τεχνικών που πέρασαν από γενιά σε γενιά, μία ενσάρκωση της ζωντανής ταυτότητας και κληρονομιάς του Μεξικό. Με κάθε γουλιά, απολαμβάνεις την παράδοση αιώνων. Ακόμη κι αν βρίσκεσαι μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Οαχάκα. Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα.
Και ευτυχώς η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει μέρη που καθιστούν την εμπειρία ιδανική, πλησιάζοντας την πλησιέστερη εκδοχή της όλης απολαυστικής διαδικασίας.
Ακριβώς τέτοιο είναι το Picasso Athens, που από το Χαλάνδρι και τον αριθμό 22 της Καραολή Δημητρίου σε μεταφέρει αβίαστα στην αύρα και τις γειτονιές του Μεξικό, με έναν άκρως φροντισμένο και χαλαρωτικό χώρο - ακριβώς όπως σε μία μεξικάνικη οικεία, με ξύλινη οροφή και ανέμελο κήπο, φυσικά υλικά και γήινα χρώματα, καθώς επίσης και με όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που δημιουργούν το καταλληλότερο τερέν για Tex Mex απολαύσεις.
Έχοντας στο μυαλό μου όλα τα παραπάνω, κάθισα στο τραπέζι του Picasso Athens για να βυθιστώ σε μία Live curiously - Enjoy the journey - Get lost μυσταγωγία, που εμπνέει τους ανθρώπους να εξερευνούν διαρκώς περισσότερα.
Στο πλευρό μου, είχα το premium, πολυβραβευμένο, handcrafted mezcal αλλά και τα εξαιρετικά καλοφτιαγμένα πιάτα του εστιατορίου. Πίσω από το The Lost Explorer και τα μυστικά του βρίσκεται ο Don Fortino Ramos, ένας βραβευμένος Mezcalero πρώτης γενιάς, που διαμένει στην Οαχάκα.
Έχει αφιερώσει τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του στην τέχνη και την απόσταξη του mezcal. Η αγάπη του για τη φιλοσοφία του mezcal μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Στόχος του, είναι να τελειοποιήσει την τεχνική του, με έμφαση στη φροντίδα της φύσης. Η αγάπη για το mezcal μάλιστα έχει μεταδοθεί και στην κόρη του, Xitlali, που συνεργάζεται στενά μαζί του, στον κοινό τους στόχο να καθιερωθεί ως η δεύτερη γενιά mezcalera και αποτελώντας παράλληλα ένα έξοχο παράδειγμα γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Το εντυπωσιακό μπουκάλι του -με λογότυπα που αναπαριστούν το δάσος, τον ωκεανό, την έρημο και τον ήλιο και κάθε ετικέτα του brand να φιλοξενεί τα "πλάσματα" Alebrije, που αντλούν έμπνευση από τον πολιτισμό και τους μύθους της Οαχάκα- κατασκευάζεται από 50% ανακυκλωμένα υλικά κρυστάλλου, με φυσικό πιστοποιημένο ξύλο για το πώμα και βιοδιασπώμενο φυσικό κερί μέλισσας από το Μεξικό.
Γενικά, αναφερόμαστε σε ένα σημαντικό και υψηλά βιώσιμο προϊόν, το οποίο δίνει μεγάλη προσοχή στην τήρηση των υψηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων. Χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο ξύλο, λίπασμα που παράγεται από απόβλητα αγαύης και εγκαθιστά ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή και αξιοποίηση ενέργειας.
"Ναι αλλά με το pairing τι γίνεται;" σε ακούω να αναρωτιέσαι και εδώ είμαι για να σου δώσω όλες εκείνες τις απαντήσεις που αποζητάς για το ιδανικό πάντρεμα του The Lost Explorer mezcal με το μεξικάνικο φαγητό.
Το The Lost Explorer Espadín βγάζει έντονα τα στοιχεία της κάπνας, του τυριού και του ξύσματος εσπεριδοειδών, οπότε δε θα μπορούσα να βρω καταλληλότερο συνοδοιπόρο για τα τυρένια νάτσος.
Περνώντας πια στην εκλεπτυσμένη καπνικότητα και τη λιπαρή υφή της Tobalá, που βγάζει αλάτι, τύρφη και ιώδιο, ο συνδυασμός με τάκο με τσορίθο αποδείχθηκε ονειρικός.
Το The Lost Explorer Salmiana από την πλευρά του διαθέτει ακόμη πιο εκλεπτυσμένη καπνικότητα μαζί με έντονη βοτανικότητα τόσο στη μύτη όσο και στη γεύση, σαν φρεσκοκομμένο τσίλι και δεντρολίβανο.
Πλαισιώνει απροσδόκητα νόστιμα μία vegetarian quesadilla με μαύρα φασόλια καλαμπόκι και σάλτσα μπαντιέρα.
Αν πάλι παίζεις με τη σίγουρη λύση του συνδυασμού οξύτητα-κάπνα-αλατότητα που σου δίνει μία Paloma, μάθε πως δεν υπάρχει ιδανικότερο combo από εκείνο με burrito με τσίλι κον κάρνε.
Αν το ψάχνεις λίγο παραπάνω με τα cocktails που έχουν ως βάση τα μεξικάνικα αποστάγματα, τότε σίγουρα γνωρίζεις τι φέρνει στο τραπέζι ένα El Burro.
Ο συνδυασμός καπνικότητας με λάιμ και τζίντζερ εδώ αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τις fajitas κοτόπουλου. Εναλλακτικά, μπορείς να το δοκιμάσεις και με τάκος με γαρίδες.
Σχεδόν σε κάθε γαστρονομική κουλτούρα του μάταιου τούτου κόσμου θα βρεις ένα έδεσμα ή γλύκισμα που περιλαμβάνει τηγανητή ζύμη. Φινάλε με -τι άλλο;- churros φυσικά.
Άλλωστε κανένα τέτοιου είδους γεύμα δε θεωρείται ολοκληρωμένο αν δεν υπάρχουν churros στο τραπέζι. Και ξέρεις πώς μπορεί να αναβαθμιστεί αυτό; Μα φυσικά με έναν Oaxaca Old Fashioned με bitters σοκολάτας.
* Τα mezcal The Lost Explorer εισάγονται από τη Δυναμική ΑΕ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της Δυναμικής και του The Lost Explorer mezcal αντίστοιχα.
* Picasso Athens - Καραολή Δημητρίου 22, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6814140, www.picassoathens.gr
Απολαύστε υπεύθυνα
Το παρόν περιεχόμενο απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα άνω των 18 ετών.