Μέχρι τώρα γνώριζες την τεκίλα, το mezcal άντε και δύο-τρία ακόμη αποστάγματα αγαύης όπως το sotol ή η bacanora. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να μάθεις και το πιο πρόσφατο ποτό που σχετίζεται με την αγαύη, το avila. Πρόκειται για ένα spirit που θυμίζει αρκετά τεκίλα και είναι προϊόν 100% από μπλε αγαύη. Σε αντίθεση με την τεκίλα, φτιάχνεται μόνο στην πολιτεία Μορέλος, στα νότια του Μεξικού και αποτελεί μια νέα κατηγορία ποτού, που λανσάρει η Revel Spirits. 

Εν αντιθέσει με τις περιοχές που παράγουν τεκίλα και οι φυτείες αγαύης βρίσκονται σε αυτές για πάνω από 400 χρόνια, εδώ έχουν υπάρξει νέες καλλιέργειες (συγκεκριμένα, από το 2012) στα πλούσια, αλκαλικά εδάφη του Μορέλος.

Όπως και η τεκίλα, διαχωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες (μέχρι στιγμής), τις blanco, reposado και anejo και η γεύση της περιγράφεται ως απαλή, με ελαφρώς καπνιστό προφίλ - κάτι σαν υβρίδιο μεταξύ των δύο αρχηγών της agave industry.  

Πίσω από τo avila βρίσκονται οι Jacqui Thompson και Micah McFarlane, που εργάζονται στη μουσική βιομηχανία των ΗΠΑ, αλλά κυρίως ως λάτρεις των αποσταγμάτων αγαύης είπαν να ασχοληθούν σοβαρά με τον συγκεκριμένο κλάδο. Μάλιστα, βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με την μεξικανική κυβέρνηση προκειμένου να διευρύνουν τις εγκαταστάσεις τους και να συμπεριλάβουν με ακόμη πιο ενεργό ρόλο τις τοπικές κοινωνίες στην παραγωγή.

To avila λανσαρίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο και πλέον κυκλοφορεί σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, αποτελώντας μία από τις εναλλακτικές που αναζητούν οι απανταχού φίλοι της αγαύης. Μένει να δούμε αν θα αντέξει στο χρόνο και ασφαλώς αν θα κάνει αντίστοιχο γκελ με το mezcal.