
Μετά την τεκίλα και το mezcal, ας υποδεχτούμε το avila
Ποιο είναι το νέο απόσταγμα αγαύης που μπαίνει με φιλοδοξίες στην αγορά.

Μέχρι τώρα γνώριζες την τεκίλα, το mezcal άντε και δύο-τρία ακόμη αποστάγματα αγαύης όπως το sotol ή η bacanora. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να μάθεις και το πιο πρόσφατο ποτό που σχετίζεται με την αγαύη, το avila. Πρόκειται για ένα spirit που θυμίζει αρκετά τεκίλα και είναι προϊόν 100% από μπλε αγαύη. Σε αντίθεση με την τεκίλα, φτιάχνεται μόνο στην πολιτεία Μορέλος, στα νότια του Μεξικού και αποτελεί μια νέα κατηγορία ποτού, που λανσάρει η Revel Spirits.
Εν αντιθέσει με τις περιοχές που παράγουν τεκίλα και οι φυτείες αγαύης βρίσκονται σε αυτές για πάνω από 400 χρόνια, εδώ έχουν υπάρξει νέες καλλιέργειες (συγκεκριμένα, από το 2012) στα πλούσια, αλκαλικά εδάφη του Μορέλος.

Όπως και η τεκίλα, διαχωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες (μέχρι στιγμής), τις blanco, reposado και anejo και η γεύση της περιγράφεται ως απαλή, με ελαφρώς καπνιστό προφίλ - κάτι σαν υβρίδιο μεταξύ των δύο αρχηγών της agave industry.
Πίσω από τo avila βρίσκονται οι Jacqui Thompson και Micah McFarlane, που εργάζονται στη μουσική βιομηχανία των ΗΠΑ, αλλά κυρίως ως λάτρεις των αποσταγμάτων αγαύης είπαν να ασχοληθούν σοβαρά με τον συγκεκριμένο κλάδο. Μάλιστα, βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με την μεξικανική κυβέρνηση προκειμένου να διευρύνουν τις εγκαταστάσεις τους και να συμπεριλάβουν με ακόμη πιο ενεργό ρόλο τις τοπικές κοινωνίες στην παραγωγή.
To avila λανσαρίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο και πλέον κυκλοφορεί σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, αποτελώντας μία από τις εναλλακτικές που αναζητούν οι απανταχού φίλοι της αγαύης. Μένει να δούμε αν θα αντέξει στο χρόνο και ασφαλώς αν θα κάνει αντίστοιχο γκελ με το mezcal.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam
Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας