Υπάρχουν δύο κατηγορίες whisky drinkers: Αυτοι που δεν συμπαθούν τα καπνιστά ουίσκι και εκείνοι που τα λατρεύουν. Όπως αντιλαμβάνεσαι, οι παρακάτω γραμμές είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στους δεύτερους αλλά και σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν πραγματικά τη συγκεκριμένη κατηγορία του βασιλιά των ποτών. 

Ardbeg Uigeadail

To 2009 είχε ανακηρυχθεί καλύτερο ουίσκι του κόσμου στο Jim Murray's Whiskey Bible και αυτό από μόνο του λέει πολλά για την ποιότητα και τη συνολική του αξία. Πρόκειται για μία ειδική εμφιάλωση του αποστακτηρίου στο νότο του Islay, που ωριμάζει σε βαρέλια που προηγουμένως φιλοξενούσαν sherry, με αλκοολικό ποσοστό 54,2%. Η καπνιστή αίσθηση συνυπάρχει με μία μοναδική γλυκύτητα και το τελικό αποτέλεσμα είναι ασφαλώς εξαιρετικό. 

Lagavulin 16 Year Old

Δεν μιλάμε απλά για ένα ακόμη σπουδαίο καπνιστό ουίσκι αλλά ίσως για το σύμβολο ολόκληρης της κατηγορίας των spirits του Islay, που ωριμάζει για 16 χρόνια και περικλείει μέσα του την παράδοση της δημιουργίας των εν λόγω single malts. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια bourbon, ενισχύοντας έτσι τον πλούσιο τυρφώδη χαρακτήρα του, ο οποίος επικρατεί και στη γεύση, μαζί με νότες αποξηραμένων φρούτων και μία έκρηξη καπνού, με μακρά επίγευση.

Kilchoman Machir Bay 

Ακόμη ένας άξιος εκπρόσωπος του Islay και ένα από τα κορυφαία προϊόντα του ιδιαίτερα εφευρετικού αποστακτηρίου Kilchoman, στη δυτική ακτή του νησιού. Παρότι το αποστακτήριο έχει σχετικά μικρή ιστορία -λειτουργεί από το 2005- έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στην παραγωγή. Το Kilchoman Machir Bay είναι η πειστικότερη απόδειξη. Ένα ουίσκι με ωρίμανση σε παλιά βαρέλια bourbon και οloroso sherry, με πολυπλοκότητα, ομοιόμορφο κάπνισμα, νότες τύρφης και βανίλιας.

Bunnahabhain Eirigh Na Greine

Το όνομα του ουίσκι από το αποστακτήριο Bunnahabhain, στα βορειοανατολικά του Islay, μεταφράζεται από τα γαέλικα ως πρωινός ουρανός. Ο καπνιστός του χαρακτήρας έρχεται να συναντήσει μπόλικα από τα στοιχεία που βρίσκει κάποιος στα ιρλανδικά ουίσκι. Παλαιώνει σε παλιά βαρέλια κόκκινου κρασιού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα  οι νότες του θαλασσινού αλατιού να παντρεύονται όμορφα με εκείνες της βελανιδιάς και να υπάρχει μία ευχάριστη και γλυκιά επίγευση, με στοιχεία καραμέλας και ώριμων φρούτων. 

Laphroaig Triple Wood

Μία από τις σημαντικότερες πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του περίφημου αποστακτηρίου Laphroaig, που παντρεύει έξοχα τα καπνιστά στοιχεία με τις γλυκές νότες, δίνοντας ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Παλαιώνει σε τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών: Αρχικά σε παλιά bourbon casks, έπειτα σε μικρά quarter barrels του 19ου αιώνα και τέλος, σε βαρέλια οloroso sherry. Η γεύση είναι ένα μείγμα σταφίδας, βερίκοκων και καπνού, απόλυτα ισορροπημένη, με γλυκιά επίγευση που βγάζει έντονα καραμέλα. 

Finlaggan Cask Strength

Έντονη καπνιστή γεύση και υψηλή αλκοολικότητα (58%) είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του Finlaggan, που παρουσιάζει αρκετά διαφορετικά προφίλ αναλόγως σερβιρίσματος. Πάντοτε συναντώνται αρώματα ξηρών καρπών και μήλου, γλυκόριζας και θαλασσινό αλάτι. Ο χαρακτήρας του συμπληρώνεται από μία ξηρή και γεμάτη μπαχαρικά επίγευση.

Port Askaig 100° Proof 

Το Port Askaig προέρχεται από το Coal Ila distillery, στα βόρεια του Islay και στον κόλπο ανάμεσα σε αυτό και το νησί Jura. Δεν θα έλεγε κάποιος ότι είναι υπερβολικά καπνιστό - αντιθέτως η μεγαλύτερη αίσθηση καπνού βρίσκεται στην επίγευσή του. Ένα ακόμη στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το χρώμα του, που είναι 100% φυσικό. Με 57,1% ABV, βγάζει γήινα αρώματα στη μύτη, εμπλουτισμένα με εσπεριδοειδή, ενώ στο στόμα ξεχωρίζουν οι νότες λεμονιού και lime. Η εμπειρία του ολοκληρώνεται με μία μακρά και άκρως αλκοολική επίγευση. 

Bowmore 18 Year Old

Όπως πιθανότατα φαντάστηκες, μιλάμε για ένα ακόμη σπουδαίο ουίσκι από το Islay, που φέρει όμως έναν ξεχωριστό τίτλο: Το Bowmore ήταν το πρώτο αποστακτήριο βύνης που εγκαταστάθηκε στο νησί, πίσω στο 1779. Το γεγονός, το καθιστά και ως ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια σε ολόκληρη τη Σκωτία. Το έντονο κάπνισμα συνυπάρχει με τις νότες κακάο, κόκκινων φρούτων και άνθρακα, με μία έντονη επίγευση που βγάζει μπόλικα πικάντικα στοιχεία. 

Tomatin Cú Bocan

Εν αντιθέσει με όλα τα προηγούμενα ουίσκι, το Tomatin Cú Bocan κατάγεται από τα Highlands και το όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο χωριό (Tomatin) και ένα μυθικό πλάσμα που έμοιαζε με σκύλο και λέγεται πως τρομοκρατούσε την ευρύτερη περιοχή για πολλά χρόνια (Cú Bocan). Το αποστακτήριό του βρίσκεται σε υψόμετρο 315 μέτρων - ένα από τα πιο "ψηλά" της Σκωτίας. Ωριμάζει σε βαρέλια νεαρής βελανιδιάς που προηγουμένως φιλοξενούσαν bourbon και έπειτα σε sherry casks. Πλούσιο σε γεύση με αίσθηση μελιού, κανέλας, γαρίφαλου και έντονο κάπνισμα στην επίγευση.

Talisker Storm Single Malt 

Ίσως το πιο καπνιστό ουίσκι από το Isle of Skye. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις αρχές του 2013 με την ετικέτα του no age, παλαιώνοντας σε ειδικά επιλεγμένα αμερικανικά δρύινα βαρέλια. Διαθέτει αρκετά καπνιστό βάθος και πολυπλοκότητα, με την άλμη να είναι το πρώτο στοιχείο που φτάνει στη μύτη. Είναι αρκετά πιο κρεμώδες σε σχέση με το Talisker 10 Year Old και στο στόμα βγάζει έντονα καπνό, τσίλι και μπαχαρικά. 


Διάβασε ακόμη για κάποια από τα καλύτερα malt ουίσκι του κόσμου και για τον θρύλο του παλαιότερου αμερικάνικου cocktail.