Στο σκωτσέζικο νησί Jura τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ουίσκι

Γιατί ο πραγματικός φίλος του ουίσκι δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο Islay αλλά να κάνει και μία μικρή παράκαμψη, λίγο πιο ανατολικά.

Το Islay ασφαλώς και το γνωρίζεις. Είναι μία από τις 4 περιοχές της Σκωτίας  όπου παράγεται ουίσκι -μαζί με τα Lowlands, Highlands και Speyside- και φημίζεται για τα μεγάλα καπνιστά whiskies: το Ardbeg και το Bowmore το Laphroaig και το  Bruichladdich, το Caol Ila και το Kilchoman. Και σίγουρα το Lagavulin. 

40 χιλιόμετρα ανατολικά του Islay και άλλα τόσο από την σκωτσέζικη ενδοχώρα όμως, συναντά κάποιος ένα ακόμη βραχώδες νησί, με μόνο έναν μεγάλο δρόμο, μία pub και ένα μόλις grocery store. Σε αυτό ζουν μόλις 200 άτομα -και 5.000 ελάφια- και υπάρχει μόνο ένα μικρό ξενοδοχείο με λιγότερα από 20 δωμάτια. 

Στο σκωτσέζικο νησί Jura τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ουίσκι

Και για να στο κάνουμε ακόμη πιο ιντριγκαδόρικο, έχει πάρει το όνομά του από την  Ιουρασική περίοδο (ναι, αυτήν με τους δεινόσαυρους). Το Jura λοιπόν δε γνωρίζει σε καμιά περίπτωση την δημοφιλία του γειτονικού Islay, αλλά το ουίσκι που παράγεται σε αυτό είναι εξίσου ενδιαφέρον - και συνώνυμο με το νησί. Ναι, το Jura, εκτός από το μικρό ξενοδοχείο, το μπακάλικο και την pub, διαθέτει -ασφαλώς- και ένα αποστακτήριο.

Το ουίσκι του Jura έχει χαρακτηριστικά τόσο από το Islay (ελαφρώς καπνιστές νότες) όσο και από τα αποστακτήρια στα ανατολικά Highlands (αρώματα αποξηραμένων φρούτων). Όπως και το ίδιο το νησί άλλωστε, που στην βραχώδη δυτική πλευρά του αγκαλιάζεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και στην ανατολική κυριαρχούν οι αμμώδεις ακτές, στις οποίες φώκιες και κύκνοι βρίσκουν καταφύγιο. Στο κέντρο του Jura υπάρχουν τρία μεγάλα βουνά, όπου κάποιος μπορεί να δει σχεδόν κάθε άκρη του νησιού, καθώς η θέα είναι απρόσκοπτη και ασφαλώς εντυπωσιακή. 

ΓΙΟΥΡΑ 3

Ο George Orwell στο masterpiece του, 1984, είχε χαρακτηρίσει το Jura ως το πιο "ανούσιο μέρος που υπάρχει", ωστόσο αυτό πλέον δέχεται περίπου 8.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, όλοι με τον ίδιο σκοπό: Ένα προσκύνημα στο ουίσκι του, μετά από ένα όχι και τόσο εύκολο ταξίδι.  

Στο Jura, πιστεύουν ότι όταν κάτι είναι δύσκολο να γίνει, αξίζει πραγματικά και αυτό είναι κάτι που όλοι μοιράζονται με τους επισκέπτες. Το ουίσκι του είναι το σημαντικότερο μέρος της κουλτούρας του νησιού και το αποστακτήριο (στο οποίο υπάρχουν οργανωμένα tours με γευσιγνωσίες) είχε φτιαχτεί εκεί πριν από οτιδήποτε άλλο, διαμορφώνοντας και την τοπική κοινωνία.

Το ποτό εδώ έχει ένα κομψό καπνιστό σώμα, πλαισιωμένο από γλυκές νότες βανίλιας που προέρχονται από τα βαρέλια αμερικανικής βελανιδιάς, στα οποία ξεκουράζεται για τουλάχιστον τρία χρόνια. 

ΓΙΟΥΡΑ 4

Αυτή τη στιγμή, από το αποστακτήριο του Jura φτιάχνονται 5 διαφορετικά ουίσκι, με πιο δημοφιλές το Jura Journey (το πιο ελαφρύ, με γλυκά αρώματα και μια αίσθηση λεμονιού). Το  Jurassic 10 Years είναι το πιο δυνατό που όπως καταλαβαίνει και κάποιος από το όνομά του ωριμάζει για 10 χρόνια αλλά το πιο ιδιαίτερο είναι μάλλον το Jura 12 Years, που τελειώνει σε βαρέλια sherry και έχει νότες από σοκολάτα και ενδιαφέρον ελαφρύ κάπνισμα. Υπάρχουν ακόμη τα Jura Seven Wood -ωριμάζει σε 7 διαφορετικούς τύπους βαρελιών- και το Jura 18 Years, το πιο ηλικιωμένο με τελικό φινίρισμα σε βαρέλια Bordeaux.

ΓΙΟΥΡΑ 2

Αν όλα τα παραπάνω σε δελέασαν για ένα ταξίδι, τότε μην διστάσεις να το οργανώσεις άμεσα, πριν έρθουν οι πραγματικά σκοτεινές χειμωνιάτικες ημέρες. Και ασφαλώς μην διστάσεις στιγμή να δοκιμάσεις το ουίσκι του Jura. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.