Στο σκωτσέζικο νησί Jura τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ουίσκι

Γιατί ο πραγματικός φίλος του ουίσκι δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο Islay αλλά να κάνει και μία μικρή παράκαμψη, λίγο πιο ανατολικά.

Το Islay ασφαλώς και το γνωρίζεις. Είναι μία από τις 4 περιοχές της Σκωτίας  όπου παράγεται ουίσκι -μαζί με τα Lowlands, Highlands και Speyside- και φημίζεται για τα μεγάλα καπνιστά whiskies: το Ardbeg και το Bowmore το Laphroaig και το  Bruichladdich, το Caol Ila και το Kilchoman. Και σίγουρα το Lagavulin. 

40 χιλιόμετρα ανατολικά του Islay και άλλα τόσο από την σκωτσέζικη ενδοχώρα όμως, συναντά κάποιος ένα ακόμη βραχώδες νησί, με μόνο έναν μεγάλο δρόμο, μία pub και ένα μόλις grocery store. Σε αυτό ζουν μόλις 200 άτομα -και 5.000 ελάφια- και υπάρχει μόνο ένα μικρό ξενοδοχείο με λιγότερα από 20 δωμάτια. 

Στο σκωτσέζικο νησί Jura τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ουίσκι

Και για να στο κάνουμε ακόμη πιο ιντριγκαδόρικο, έχει πάρει το όνομά του από την  Ιουρασική περίοδο (ναι, αυτήν με τους δεινόσαυρους). Το Jura λοιπόν δε γνωρίζει σε καμιά περίπτωση την δημοφιλία του γειτονικού Islay, αλλά το ουίσκι που παράγεται σε αυτό είναι εξίσου ενδιαφέρον - και συνώνυμο με το νησί. Ναι, το Jura, εκτός από το μικρό ξενοδοχείο, το μπακάλικο και την pub, διαθέτει -ασφαλώς- και ένα αποστακτήριο.

Το ουίσκι του Jura έχει χαρακτηριστικά τόσο από το Islay (ελαφρώς καπνιστές νότες) όσο και από τα αποστακτήρια στα ανατολικά Highlands (αρώματα αποξηραμένων φρούτων). Όπως και το ίδιο το νησί άλλωστε, που στην βραχώδη δυτική πλευρά του αγκαλιάζεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και στην ανατολική κυριαρχούν οι αμμώδεις ακτές, στις οποίες φώκιες και κύκνοι βρίσκουν καταφύγιο. Στο κέντρο του Jura υπάρχουν τρία μεγάλα βουνά, όπου κάποιος μπορεί να δει σχεδόν κάθε άκρη του νησιού, καθώς η θέα είναι απρόσκοπτη και ασφαλώς εντυπωσιακή. 

ΓΙΟΥΡΑ 3

Ο George Orwell στο masterpiece του, 1984, είχε χαρακτηρίσει το Jura ως το πιο "ανούσιο μέρος που υπάρχει", ωστόσο αυτό πλέον δέχεται περίπου 8.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, όλοι με τον ίδιο σκοπό: Ένα προσκύνημα στο ουίσκι του, μετά από ένα όχι και τόσο εύκολο ταξίδι.  

Στο Jura, πιστεύουν ότι όταν κάτι είναι δύσκολο να γίνει, αξίζει πραγματικά και αυτό είναι κάτι που όλοι μοιράζονται με τους επισκέπτες. Το ουίσκι του είναι το σημαντικότερο μέρος της κουλτούρας του νησιού και το αποστακτήριο (στο οποίο υπάρχουν οργανωμένα tours με γευσιγνωσίες) είχε φτιαχτεί εκεί πριν από οτιδήποτε άλλο, διαμορφώνοντας και την τοπική κοινωνία.

Το ποτό εδώ έχει ένα κομψό καπνιστό σώμα, πλαισιωμένο από γλυκές νότες βανίλιας που προέρχονται από τα βαρέλια αμερικανικής βελανιδιάς, στα οποία ξεκουράζεται για τουλάχιστον τρία χρόνια. 

ΓΙΟΥΡΑ 4

Αυτή τη στιγμή, από το αποστακτήριο του Jura φτιάχνονται 5 διαφορετικά ουίσκι, με πιο δημοφιλές το Jura Journey (το πιο ελαφρύ, με γλυκά αρώματα και μια αίσθηση λεμονιού). Το  Jurassic 10 Years είναι το πιο δυνατό που όπως καταλαβαίνει και κάποιος από το όνομά του ωριμάζει για 10 χρόνια αλλά το πιο ιδιαίτερο είναι μάλλον το Jura 12 Years, που τελειώνει σε βαρέλια sherry και έχει νότες από σοκολάτα και ενδιαφέρον ελαφρύ κάπνισμα. Υπάρχουν ακόμη τα Jura Seven Wood -ωριμάζει σε 7 διαφορετικούς τύπους βαρελιών- και το Jura 18 Years, το πιο ηλικιωμένο με τελικό φινίρισμα σε βαρέλια Bordeaux.

ΓΙΟΥΡΑ 2

Αν όλα τα παραπάνω σε δελέασαν για ένα ταξίδι, τότε μην διστάσεις να το οργανώσεις άμεσα, πριν έρθουν οι πραγματικά σκοτεινές χειμωνιάτικες ημέρες. Και ασφαλώς μην διστάσεις στιγμή να δοκιμάσεις το ουίσκι του Jura. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις