
Στο σκωτσέζικο νησί Jura τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ουίσκι
Γιατί ο πραγματικός φίλος του ουίσκι δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο Islay αλλά να κάνει και μία μικρή παράκαμψη, λίγο πιο ανατολικά.
Το Islay ασφαλώς και το γνωρίζεις. Είναι μία από τις 4 περιοχές της Σκωτίας όπου παράγεται ουίσκι -μαζί με τα Lowlands, Highlands και Speyside- και φημίζεται για τα μεγάλα καπνιστά whiskies: το Ardbeg και το Bowmore το Laphroaig και το Bruichladdich, το Caol Ila και το Kilchoman. Και σίγουρα το Lagavulin.
40 χιλιόμετρα ανατολικά του Islay και άλλα τόσο από την σκωτσέζικη ενδοχώρα όμως, συναντά κάποιος ένα ακόμη βραχώδες νησί, με μόνο έναν μεγάλο δρόμο, μία pub και ένα μόλις grocery store. Σε αυτό ζουν μόλις 200 άτομα -και 5.000 ελάφια- και υπάρχει μόνο ένα μικρό ξενοδοχείο με λιγότερα από 20 δωμάτια.

Και για να στο κάνουμε ακόμη πιο ιντριγκαδόρικο, έχει πάρει το όνομά του από την Ιουρασική περίοδο (ναι, αυτήν με τους δεινόσαυρους). Το Jura λοιπόν δε γνωρίζει σε καμιά περίπτωση την δημοφιλία του γειτονικού Islay, αλλά το ουίσκι που παράγεται σε αυτό είναι εξίσου ενδιαφέρον - και συνώνυμο με το νησί. Ναι, το Jura, εκτός από το μικρό ξενοδοχείο, το μπακάλικο και την pub, διαθέτει -ασφαλώς- και ένα αποστακτήριο.
Το ουίσκι του Jura έχει χαρακτηριστικά τόσο από το Islay (ελαφρώς καπνιστές νότες) όσο και από τα αποστακτήρια στα ανατολικά Highlands (αρώματα αποξηραμένων φρούτων). Όπως και το ίδιο το νησί άλλωστε, που στην βραχώδη δυτική πλευρά του αγκαλιάζεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και στην ανατολική κυριαρχούν οι αμμώδεις ακτές, στις οποίες φώκιες και κύκνοι βρίσκουν καταφύγιο. Στο κέντρο του Jura υπάρχουν τρία μεγάλα βουνά, όπου κάποιος μπορεί να δει σχεδόν κάθε άκρη του νησιού, καθώς η θέα είναι απρόσκοπτη και ασφαλώς εντυπωσιακή.

Ο George Orwell στο masterpiece του, 1984, είχε χαρακτηρίσει το Jura ως το πιο "ανούσιο μέρος που υπάρχει", ωστόσο αυτό πλέον δέχεται περίπου 8.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, όλοι με τον ίδιο σκοπό: Ένα προσκύνημα στο ουίσκι του, μετά από ένα όχι και τόσο εύκολο ταξίδι.
Στο Jura, πιστεύουν ότι όταν κάτι είναι δύσκολο να γίνει, αξίζει πραγματικά και αυτό είναι κάτι που όλοι μοιράζονται με τους επισκέπτες. Το ουίσκι του είναι το σημαντικότερο μέρος της κουλτούρας του νησιού και το αποστακτήριο (στο οποίο υπάρχουν οργανωμένα tours με γευσιγνωσίες) είχε φτιαχτεί εκεί πριν από οτιδήποτε άλλο, διαμορφώνοντας και την τοπική κοινωνία.
Το ποτό εδώ έχει ένα κομψό καπνιστό σώμα, πλαισιωμένο από γλυκές νότες βανίλιας που προέρχονται από τα βαρέλια αμερικανικής βελανιδιάς, στα οποία ξεκουράζεται για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, από το αποστακτήριο του Jura φτιάχνονται 5 διαφορετικά ουίσκι, με πιο δημοφιλές το Jura Journey (το πιο ελαφρύ, με γλυκά αρώματα και μια αίσθηση λεμονιού). Το Jurassic 10 Years είναι το πιο δυνατό που όπως καταλαβαίνει και κάποιος από το όνομά του ωριμάζει για 10 χρόνια αλλά το πιο ιδιαίτερο είναι μάλλον το Jura 12 Years, που τελειώνει σε βαρέλια sherry και έχει νότες από σοκολάτα και ενδιαφέρον ελαφρύ κάπνισμα. Υπάρχουν ακόμη τα Jura Seven Wood -ωριμάζει σε 7 διαφορετικούς τύπους βαρελιών- και το Jura 18 Years, το πιο ηλικιωμένο με τελικό φινίρισμα σε βαρέλια Bordeaux.

Αν όλα τα παραπάνω σε δελέασαν για ένα ταξίδι, τότε μην διστάσεις να το οργανώσεις άμεσα, πριν έρθουν οι πραγματικά σκοτεινές χειμωνιάτικες ημέρες. Και ασφαλώς μην διστάσεις στιγμή να δοκιμάσεις το ουίσκι του Jura.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam
Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας