Ο δύσκολος δρόμος του Philippe Coutinho

Ο Βραζιλιάνος μπαλαδόρος, που κλείνει σήμερα τα 28, βρίσκεται μπροστά στο πιο κρίσιμο καλοκαίρι της καριέρας του.

O Marcelo Bielsa είναι ένας πραγματικά σοφός τύπος που τυγχάνει να ασχολείται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Ο Αργεντινός προπονητής της Λιντς έχει καταθέσει πολλά μαθήματα ζωής κατά τις δεκαετίες που βρίσκεται στους πάγκους. Κάποτε, ο Pep Clotet είχε ζητήσει τη συμβουλή του, σχετικά με έναν ποδοσφαιριστή από τη Λατινική Αμερική που ήθελε να υπογράψει για λογαριασμό της ομάδας που προπονούσε, της Μπέρμιγχαμ. Ο Τρελός δεν τον απογοήτευσε: "Μπορεί να έχεις δει χιλιάδες βίντεο και παιχνίδια, να έχεις εξετάσει εξονυχιστικά το παρελθόν του όσον αφορά τους τραυματισμούς και να έχεις αναλύσει σε βάθος τα στατιστικά του. Μπορείς να μάθεις τα πάντα γι' αυτόν, εντός και εκτός γηπέδου. Ένα πράγμα δεν μπορείς να προβλέψεις: Πώς αυτός θα προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Είναι αδύνατον να το δεις, καθώς μιλάμε για μία καινούρια πραγματικότητα".

Η άποψη του Bielsa φαίνεται να ισχύει στο απόλυτο για ποδοσφαιρικές περιπτώσεις όπως του Philippe Coutinho. Ο Βραζιλιάνος μπαλαδόρος, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα το 1992, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έχει βιώσει και τις δύο όψεις του νομίσματος. Τον Ιανουάριο του 2013 η καριέρα του βρισκόταν σε οριακό σημείο όταν η Λίβερπουλ τον απέκτησε από την Ίντερ. Προτού κλείσει τα 21 του χρόνια, κινδύνευε να χαρακτηριστεί ως ένα ακόμη μεγάλο χαμένο ταλέντο.

Ο δύσκολος δρόμος του Philippe Coutinho
ΦΙΛΙΠΕ ΚΟΥΤΙΝΙΟ 3

Μετά από 5 χρόνια στο Άνφιλντ εξελίχθηκε σε έναν world-class ποδοσφαιριστή. Ο Jürgen Klopp έκανε τα πάντα για να τον κρατήσει, λέγοντάς του μεταξύ άλλων πως αν παραμείνει, σύντομα θα γίνει άγαλμα έξω από το θρυλικό γήπεδο της Λίβερπουλ. "Αν επιλέξεις να φύγεις είναι κάτι που θα σεβαστώ. Αλλά να ξέρεις ότι είναι πολύ πιθανό να καταλήξεις να γίνεις ένας άλλος παίκτης. Εδώ μπορείς να είσαι ξεχωριστός" ήταν η κατά κάποιο τρόπο προειδοποίηση του Γερμανού τεχνικού, που πλέον ετοιμάζεται να πανηγυρίσει το πρώτο πρωτάθλημα των Κόκκινων μετά από 3 δεκαετίες. Ο Coutinho επίλεξε να αναχωρήσει για την Βαρκελώνη, τον Ιανουάριο του 2018 έναντι περίπου €160.000.000.

Η άφιξή του στο Καμπ Νου συνοδεύτηκε με ελπιδοφόρα μηνύματα. Αρκετοί έσπευσαν να παραφράσουν ακόμη και τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Coutinho στο ξεκίνημά του με την μπλαουγκράνα φανέλα έδειχνε να έχει γεννηθεί για να παίξει στην Μπάρτσα, με τους πιο τολμηρούς να επιμένουν ότι πρόκειται για αναβάθμιση μετά τον Neymar και τον Iniesta. Ξεκίνησε να σκοράρει, να μοιράζει ασίστ και γενικότερα να έχει σημαντική παρουσία στο χορτάρι. Αλλά κάτι φαινόταν να μην κολλά. Ίσως και ο ίδιος, από την day one στην Καταλονία, να μην ένιωθε πως ανήκει 100% στο σύλλογο.

ΦΙΛΙΠΕ ΚΟΥΤΙΝΙΟ 4

Τα πράγματα ξεκαθαρίστηκαν -δυστυχώς για τον ίδιο προς την αντίθετη από την προσδοκώμενη πλευρά- όταν η διοίκηση και κυρίως ο Ernesto Valverde του ξεκαθάρισαν κάποια πράγματα. Πριν από τη μεταγραφή του, του είχαν υποσχεθεί ότι θα παίζει στη θέση του Andrés Iniesta και πως υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο για αυτόν και τη σταδιακά μεγαλύτερη παρουσία του στην ομάδα. Υπό έναν πολύ συγκεκριμένο όρο: Να μην επιχειρήσει να κάνει όσα και ο Neymar. Όλα όμως άλλαξαν όταν ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού τον έβαζε να παίζει στα πλάγια - ακόμη και η φυγή του Iniesta δεν έφερε κάποια αλλαγή θέσης, προς το κέντρο, εκεί δηλαδή που του αρέσει να παίζει. Το αποτέλεσμα ήταν ο ποδοσφαιριστής να χάνει την αυτοπεποίθησή του και μοιραία το ρόλο του μέσα στο γήπεδο. 

ΦΙΛΙΠΕ ΚΟΥΤΙΝΙΟ 5

Δεν σχετίζονται όμως όλα με το ταλέντο και την εικόνα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Όταν έχουν επενδυθεί πάνω σου τόσα πολλά χρήματα, γεννιούνται και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις. Το να είσαι επαναστάτης, καλώς ή κακώς, δεν είναι επιλογή. Προς τιμήν του, ο Coutinho δεν παραπονέθηκε ποτέ, έχοντας διαρκώς τον Messi και τον Suarez δίπλα του. Αυτό όμως δεν ισχύει για πολλούς άλλους ποδοσφαιριστές του συλλόγου με άκρως ανταγωνιστικό χαρακτήρα που ήθελαν -εντελώς φυσιολογικά- να του φάνε τη θέση. Κάποιοι, ιδιαίτερα οι μικρότεροι σε ηλικία, έμεναν ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο και τα έδιναν όλα σε κάθε προπόνηση. Ο Βραζιλιάνος διεθνής όμως δεν είχε τον ίδιο χαρακτήρα, ούτε ποτέ έβγαλε αντίδραση στον εσωτερικό ανταγωνισμό. Ένα χρόνο πριν, η Μπάγερν Μονάχου αποφάσισε να του δώσει μία ευκαιρία, αποκτώντας τον ως δανεικό. Στη Βαυαρία όμως, ο ανταγωνισμός για μία θέση στην αρχική 11άδα ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

ΦΙΛΙΠΕ ΚΟΥΤΙΝΙΟ 2

Πλέον, η ομάδα του Hans-Dieter Flick έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει την οψιόν για την αγορά των δικαιωμάτων του, την ίδια στιγμή που η Μπαρτσελόνα δε δείχνει καμία διάθεση να του δώσει μία ακόμη ευκαιρία. Τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον από τις ομάδες του Νησιού. Ο μόνος που φαίνεται έτοιμος να ρισκάρει, στήνοντας επάνω του ολόκληρη την ομάδα του, είναι και ο πιο αμφιλεγόμενος όλων. Ο Jose Mourinho. Και αυτό είναι κάτι που όλοι θα ήθελα να δουν.


Διάβασε ακόμη για τον νέο Pirlo Sandro Tonali, τον Sergio Aguero που άλλαξε την ιστορία της Premier League, τον George Best που ήταν ο καλύτερος, τον μύθο του Έλληνα Maradona και τις 44 καταραμένες ημέρες του Brian Clough.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος