Kawhi Leonard, προγραμματισμένος να κερδίζει

Ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ κλείνει σήμερα τα 29 του χρόνια.

Ο Kawhi Anthony Leonard, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα το 1991, δεν είναι σίγουρα μία τυχαία περίπτωση NBAer. Ο φόργουορντ των Los Angeles Clippers έχει αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ -μία με τους San Antonio Spurs και μία με τους Toronto Raptors- όντας και τις δύο ο MVP των Τελικών (2014, 2019). Έχει παίξει επίσης σε 4 All-Star Games και έχει κερδίσει το  βραβείο του Κορυφαίου Αμυντικού του ΝΒΑ το 2015 και το 2016. 

Κυρίως όμως, αυτό που κάνει τον Klaw να ξεχωρίζει είναι πως μοιάζει να λειτουργεί πολύ συχνά σαν cyborg προγραμματισμένο να εξολοθρεύει αντιπάλους και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Σαν ένα ρομπότ προγραμματισμένο να κερδίζει, χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς, επικεντρωμένο πάντοτε στο να φέρει -πολύ συχνά εντελώς κυνικά- εις πέρας την εκάστοτε αποστολή του. 

Kawhi Leonard, προγραμματισμένος να κερδίζει

Αρκετοί υποστηρίζουν πως οι Raptors δεν θα έφταναν ποτέ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της περασμένης σεζόν αν δεν τον είχαν στο ρόστερ τους. Για να τον αποκτήσουν χρειάστηκε να "θυσιάσουν" ένα κομμάτι της ψυχής τους: Κανείς δεν ξεχνά ότι για να μετακομίσει στον Καναδά ο Leonard χρειάστηκε να πάει στο Τέξας και τους Spurs η σημαία της ομάδας DeMar DeRozan. Το τελικό αποτέλεσμα όμως τους δικαίωσε και με το παραπάνω. 

"Την περασμένη χρονιά, υπήρξαν πολλοί που με αμφισβήτησαν. Έλεγαν ότι προσποιούμαι τον τραυματία γιατί δεν ήθελα να παίξω για την ομάδα μου. Ήταν κάτι απογοητευτικό για μένα, γιατί κυρίως αγαπώ πραγματικά το παιχνίδι. Μου έδωσε όμως κίνητρο όλο αυτό, περισσότερο για να γίνω και πάλι χαρούμενος. Εμπιστεύτηκα περισσότερο από ποτέ τον εαυτό μου" ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου μετά τον έκτο τελικό του 2019 ο Leonard, ο οποίος κατάφερε κάτι πραγματικά σπουδαίο.

ΚΑΟΥΑΙ ΛΕΟΝΑΡΝΤ 1
ΚΑΟΥΑΙ ΛΕΟΝΑΡΝΤ 2
ΚΑΟΥΑΙ ΛΕΟΝΑΡΝΤ 6

Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά να κατακτήσει τον τίτλο και με ομάδα της Ανατολικής Περιφέρειας, μετά το πρωτάθλημα τους San Antonio Spurs το 2014. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο MVP των τελικών. Μάλιστα, τελείωσε την post season με 732 πόντους, τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών μετά από εκείνες των Michael Jordan (759, το 1992) και LeBron James (748, το 2018).

Βασικά όμως, έκανε όλα όσα ευελπιστούσαν οι Raptors τη στιγμή που απομάκρυναν από την αγκαλιά τους έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της ιστορίας τους. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους πρωταθλητές σε άμυνα και επίθεση, αναλαμβάνοντας από την day one το ρόλο του ηγέτη, χωρίς να κρυφτεί ποτέ. Η παρουσία του, πέρα από τους αριθμούς (30,5 π., 9,1 ρ. και 3,9 ασ. στην τελική φάση) βοήθησε αρκετούς από τους υπόλοιπους παίκτες των Raptors να κάνουν το step up, ακόμη και κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες των play-offs - στις πιο κρίσιμες μάλιστα περιστάσεις. 

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της μοναδικότητας του Leonard είναι πως το μεγαλείο του σφυρηλατείται στα play-offs, στην πιο κρίσιμη δηλαδή στιγμή του πρωταθλήματος. Είναι τύπος που αντέχει στην πίεση, μοιάζοντας πολύ συχνά να μην κουράζεται καν - κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν ιδρώνουν τα cyborgs.

Σκοράρει όταν πρέπει ή πιο ορθά όταν χρειάζεται, σταματά τον αντίπαλο σταρ όταν αυτό απαιτούν οι καταστάσεις και, κυρίως, ανεβάζει την εκάστοτε ομάδα του σε ύψη που κανείς μπορεί να μην είχε ποτέ φανταστεί. Όλα αυτά τα κάνει σαν πραγματικά σπουδαίος παίκτης που αναζητά διαρκώς το δρόμο για την υπέρβαση. Μέχρι τώρα έπαιζε σε μικρές αγορές για το ΝΒΑ, χωρίς να έχει παρουσία στα social media και ισοπεδώνοντας οποιονδήποτε άλλον σταρ της λίγκας. 

ΚΑΟΥΑΙ ΛΕΟΝΑΡΝΤ 3
ΚΑΟΥΑΙ ΛΕΟΝΑΡΝΤ 5

Πλέον, φορά τη φανέλα των Clippers και ετοιμάζεται για το restart του ΝΒΑ στο περίφημο τελικό τουρνουά του Disney World. Έχει σαφώς ποιοτικότερο supporting cast και μία σπάνια ευκαιρία να κερδίσει έναν ακόμη τίτλο. Για την ιστορία, η δεύτερη ομάδα του Λος Άντζελες δεν έχει καταφέρει ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο. Ίσως επειδή ποτέ πριν δεν είχε έναν τύπο σαν τον Kawhi στο ρόστερ της.


Διάβασε ακόμη για τον Vince Carter που ήταν το θέαμα, τον μοναδικό στο είδος του Pete Maravich, το The Last Dance του Magic Johnson, πώς οι Chicago Bulls καταστράφηκαν μετά τον Michael Jordan και τον μύθο του Drazen Petrovic.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος