Pete Maravich, μοναδικός στο είδος του

Ένας από τους πιο χαρισματικούς παίκτες που είδε ποτέ το ΝΒΑ, έφευγε από τη ζωή μία ημέρα σαν σήμερα, το 1988.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Ιανουαρίου 2023

Ο άνθρωπος που είχε ανακαλύψει το show time πολύ πριν καν δημιουργηθεί ο όρος. Ένας τύπος με πιστοποιητικό μπασκετικής καλλιτεχνικότητας, με μπόλικη essence εκκεντρικότητας στο παιχνίδι του. Ο Pistol Pete Maravich, που αποχαιρετούσε τον μάταιο τούτο κόσμο μία ημέρα σαν σήμερα το 1988, είναι ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που εμφανίστηκαν ποτέ στο παγκόσμιο μπάσκετ αλλά και ένας από τους πιο "καταραμένους". 

Η βιογραφία

Ο Pete Maravich είδε το φως για πρώτη φορά στις 22 Ιουνίου 1947 στην μικρή πόλη Aliquippa της Πενσιλβάνια, στην ευρύτερη βιομηχανική ζώνη του Πίτσμπουργκ. Ο πατέρας του, Petar "Press" Maravich ήταν γιος Γιουγκοσλάβων μεταναστών (από τη Σερβία πιο συγκεκριμένα) και ήταν εκείνος που είδε πρώτος μία διαφυγή στο μπάσκετ τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. Διαφορετικά, τον περίμενε πιθανότατα μία ζωή εργάτη σε ναυπηγεία της ευρύτερης περιοχής.

Pete Maravich, μοναδικός στο είδος του

Ευτυχώς για το ίδιο το σπορ, o μπαμπάς Petar ακολούθησε καριέρα προπονητή τόσο σε σχολεία όσο και σε κολέγια, κερδίζοντας το παρατσούκλι Press, που έχει διττή ρίζα: Αφενός λόγω της πίεσης που ασκούσε στους παίκτες του προκειμένου να τους φτάσει στο ταβάνι τους και, αφετέρου, λόγω της μεγάλης άνεσης που είχε στον χειρισμό των media της εποχής.

Ήταν εκείνος που "μετέδωσε" το μικρόβιο της πορτοκαλί μπάλας στον γιο του, ο οποίος από πολύ μικρή ηλικία έδειχνε να το "έχει". Και με το παραπάνω. Σε σημείο που έγινε περίπου εμμονικός με το μπάσκετ, περνώντας αμέτρητες ώρες στο γήπεδο. Ο αστικός μύθος υποστηρίζει πως κατά τα χρόνια της εφηβείας του αφιέρωνε περίπου 6 ώρες καθημερινά στο παρκέ ή το τσιμέντο.

ΠΙΤ ΜΑΡΑΒΙΤΣ 1

Κολέγιο και ΝΒΑ

Μετά από μία άκρως εντυπωσιακή σχολική παρουσία στο Daniel High School της Νότιας Καρολίνα καθώς και στα Broughton και Edwards Military Institute της Βόρειας Καρολίνα, ο Maravich επίλεξε το Louisiana State για την κολεγιακή του διαδρομή. Το "επίλεξε" είναι μάλλον ασαφής όρος καθώς ο πατέρας του ουσιαστικά τον απείλησε ότι θα τον έδιωχνε από το σπίτι αν δεν το έκανε.

Ήταν βλέπεις προπονητής στην ομάδα του εν λόγω πανεπιστημίου. Δεν του βγήκε πάντως σε κακό, καθώς ο Pistol Pete -με τη φανέλα πάντοτε του LSU- είναι μέχρι σήμερα ο κορυφαίος σκόρερ στην Division I του NCAA, με 3.667 πόντους και  μ.ο. καριέρας εκεί τους 44,2 πόντους - χωρίς μάλιστα να υπάρχει τρίποντο τότε, με τον ίδιο να βασίζεται πολύ στο μακρινό σουτ.

Βασικά, έκανε ό,τι ήθελε μέσα στο παρκέ με ελάχιστους παίκτες να μπορούν να τον περιορίσουν και άπαντες, εντός και εκτός των γραμμών, να τον χαζεύουν. Κάτι που συνεχίστηκε όταν πήρε το δρόμο και για το ΝΒΑ.

ΠΙΤ ΜΑΡΑΒΙΤΣ 2

Στο draft του 1970 επιλέχθηκε στο νο.3 από τους Atlanta Hawks, σε μία επιλογή που όμως αποδείχθηκε λανθασμένη καθώς τα Γεράκια είχαν ήδη έναν αρχισκόρερ στα γκαρντ, τον Lou Hudson. Ο Maravich πάντως πήρε ένα τεράστιο για την εποχή συμβόλαιο ($1.900.000), προτού εγκαταλείψει την Τζόρτζια μετά από 4 σεζόν για τους -τότε- New Orleans Jazz, όπου και έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του για 6 χρόνια, προτού αγωνιστεί στους Boston Celtics στο φινάλε. 

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε χρόνια αργότερα ο θρυλικός προπονητής Red Auerbach, o Maravich κέρδισε στο νήμα τη θέση στο ρόστερ που προοριζόταν για τον Νίκο Γκάλη. Στη Βοστώνη, ο Pistol έδινε κυρίως λύσεις από τον πάγκο, φτάνοντας μέχρι τους Τελικούς του ΝΒΑ, εκεί όπου οι Celtics έχασαν τον τίτλο από τους Sixers του Julius Erving. H τραγική ειρωνεία είναι πως από την επόμενη χρονιά οι Κέλτες ξεκίνησαν τη δυναστεία τους στα 80s.

  • Το παρατσούκλι Pistol προέκυψε από τον τρόπο με τον οποίο σούταρε, φέρνοντας την μπάλα ψηλά από το πλάι, σε μία κίνηση που θύμιζε τον τρόπο με τον οποίο οι πιστολέρο τραβούσαν τα ρεβόλβερ τους στα αμερικανικά γουέστερν. Καθώς και για το γεγονός πως ήταν εξίσου "φονικός" στο παρκέ.

Πόσο καλός ήταν;

"Ο Pistol Pete ήταν ο απόλυτος showman, το χοτ ντογκ και η μουστάρδα σε αυτό. Ξεπερνά ακόμη και το ίδιο το μπάσκετ. Ένας αδυσώπητος σκόρερ και ο πιο δημιουργικός πασέρ που ίσως είδαμε ποτέ" σημειώνει το Ringer γι' αυτόν. Και η αλήθεια είναι πως το κάνει με φειδώ.

Ο Maravich, με ύψος 1,96 μ. και αγωνιζόμενος στις θέσεις των γκαρντ, πήγε το παιχνίδι σε άλλο level, με μοναδικό handling και ασίστ που κάνουν ακόμη και τον Milos Teodosic να μοιάζει ένας συνηθισμένος play maker. Την ίδια στιγμή ήταν ένας τρομερός σκόρερ (μ.ο. καριέρας 24,2 π.), που μπορούσε να βάλει την μπάλα στο καλάθι όπως ήθελε, κυριολεκτικά.

ΠΙΤ ΜΑΡΑΒΙΤΣ 4

Το γεγονός ότι πολύ συχνά τοποθετούσε το θέαμα πάνω από την ουσία αλλά και το ότι γνώριζε ότι είναι τρομακτικά καλός, τον οδήγησαν σε λανθασμένες αποφάσεις που πιθανότατα του κόστισαν την ευκαιρία να διεκδικήσει έναν τίτλο. Στο τελευταίο, "βοήθησαν" και τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπιζε στα γόνατα και τα οποία τον οδήγησαν να αποσυρθεί μετά από 11 σεζόν στο ΝΒΑ, στα 33 του χρόνια.

Το legacy

Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 40 του, τον Ιανουάριο του 1988. Πρόλαβε όμως να γίνει ένας πραγματικός μύθος: Έναν χρόνο πριν, είχε μπει στο Hall of Fame, με την ιδιαιτέρως κολακευτική υποσημείωση "το κορυφαίο επιθετικό ταλέντο στην ιστορία του μπάσκετ", ενέπνευσε εκατοντάδες παίκτες με τις πάσες και τη φαντασία του, έγινε ταινία το 1991 (The Pistol: The Birth of a Legend), ενώ οι Hawks, οι Jazz και οι Pelicans έχουν αποσύρει τις φανέλες του, με τους αριθμούς 44 και 7 αντίστοιχα. Στο Βελιγράδι υπάρχει μέχρι και δρόμος που φέρει το όνομά του. 

ΠΙΤ ΜΑΡΑΒΙΤΣ 3

Το μεγαλείο αλλά και η κατάρα του Pistol μπορεί να περιγραφεί καλύτερα μέσα από τα λόγια του αντίζηλού του στους Hawks και μετέπειτα αντιπάλου του με τους Lakers, Lou Hudson: "Αυτός ο άνθρωπος υπήρξε πιο γρήγορος και πιο ταχύς από τους Jerry West και Oscar Robertson. Μεταφέρει την μπάλα στο παρκέ καλύτερα. Σουτάρει το ίδιο καλά. Ακατέργαστο ταλέντο. Είναι ο καλύτερος που έπαιξε. Η διαφορά είναι στο στυλ. Θα είναι ηττημένος, πάντα, ό,τι κι αν κάνει. Αυτή είναι η κληρονομιά του. Ποτέ δεν ήταν εύκολο να είσαι ο Pete Maravich".

 


Διάβασε ακόμη για το πώς οι Chicago Bulls καταστράφηκαν μετά τον Michael Jordan, τον Mr. NBA Jerry West, τον Steve Kerr και την αρχή της τελευταίας αυτοκρατορίας του ΝΒΑ καθώς για την τρελή ιστορία του Dennis Rodman.


φωτογραφίες ©Getty Images

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.