Το ημερολόγιο δείχνει 29 Αυγούστου 2009. Η Μπάγερν Μονάχου αντιμετωπίζει την Βόλφσμπουργκ για τις πρώτες αγωνιστικές της Bundesliga. Το παιχνίδι είναι προγραμματισμένο για τις 18.30 αλλά η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή πολύ πριν γίνει η σέντρα. Ο κόσμος έχει γεμίσει από νωρίς τις εξέδρες της Allianz Arena και δείχνει ενθουσιασμένος. Αιτία; Το επερχόμενο ντεμπούτο του Arjen Robben, ο οποίος αφίχθη στο Μόναχο μόλις μία ημέρα πριν και πήρε αμέσως τη φανέλα με το νο.10.

Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ολλανδός επιθετικός παίρνει τη θέση του Hamit Altintop και γνωρίζει την αποθέωση. Λίγα λεπτά αργότερα, θα περνούσε στο γήπεδο και ο έτερος αρτίστας της Μπάγερν, Franck Ribery (ο οποίος είχε μετακινηθεί στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας δύο χρόνια πιο πριν). Κανείς δεν μπορούσε να το αντιληφθεί τότε, αλλά ήταν ουσιαστικά το ξεκίνημα μίας νέας εποχής για την γερμανική ομάδα, με τους Robben και Ribery να μοιράζονται τις πτέρυγες της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Ο Arjen έφερε βαρέως την απόρριψη της Ρεάλ των Cristiano Ronaldo, Kaka και Karim Benzema, όπου δεν υπήρχε χώρος γι' αυτόν, βλέποντας στο Μόναχο την ευκαιρία που αναζητούσε για να γίνει πραγματικός θρύλος. Τα κατάφερε, κερδίζοντας μεταξύ άλλων 8 πρωταθλήματα Γερμανίας και ένα Champions League. Tην 18η Μαΐου του 2019 οι φίλοι των Βαυαρών τον είδαν για τελευταία φορά με τη φανέλα της ομάδας τους, με τον Ολλανδό να επιλέγει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Η απόφασή του φαίνεται να αναστέλλεται, με τον 36χρονο πια επιθετικό να αποφασίζει να αγωνιστεί και πάλι, αυτή τη φορά με την αγαπημένη του Γκρόνινγκεν - ομάδα από την οποία ξεκίνησε την τεράστια καριέρα του, επιστρέφοντας στην μικρή κωμόπολη του Μπέντουμ (πόλη-προάστιο του Γκρόνινγκεν στη βορειοανατολική Ολλανδία) όπου και γεννήθηκε.

"Όλες αυτές τις εβδομάδες μίλησα πολλές φορές με τους ανθρώπους του συλλόγου και πιθανότατα να άκουσα τους φίλους της ομάδας περισσότερο από ποτέ, οι οποίοι μου είπαν Arjen, ακολούθα την καρδιά σου" δήλωσε μεταξύ άλλων στις 27 Ιουνίου, όταν και ανακοινώθηκε η προσθήκη του στην Γκρόνινγκεν και το restart του στην αγωνιστική δράση.

Πριν από αυτό είχε φροντίσει να διατηρηθεί σε πολύ καλή σωματική κατάσταση, κάνοντας ατομικές προπονήσεις και προσέχοντας σε ακραίο βαθμό τη δίαιτά του (οι πληροφορίες λένε ότι δεν πήρε ούτε γραμμάριο παραπάνω από το βάρος που είχε μέχρι πέρυσι). 

Πλέον, κάθε πραγματικός φίλος του ποδοσφαίρου θα περιμένει να περάσουν οι δύο επόμενοι μήνες ώστε να δει ξανά τον Robben να πατά χορτάρι. Και να συγκλίνει από τα δεξιά, σουτάροντας με το αριστερό. Μία κίνηση που πολλοί έχουν νοσταλγήσει. 


Διάβασε ακόμη για τη λύτρωση της Λίβερπουλ μετά από 30 χρόνια, γιατί όλοι νοσταλγούν το ποδόσφαιρο των 90s, τον παντοτινό ηγέτη Zinedine Zidane, τα θαύματα του Diego Maradona στο Μουντιάλ του Μεξικού, γιατί το El Sombrero είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα ποδοσφαιρικό blog και για τον George Best που ήταν ο καλύτερος.


φωτογραφίες © Getty Images, FC Groningen