Το άγιο ποδόσφαιρο του Kaká

Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του 21ου αιώνα κλείνει σήμερα τα 39.

Μία ημέρα σαν σήμερα, το 1982, είδε για πρώτη φορά το φως ο Ricardo Izecson dos Santos Leite ή πιο απλά Kaká. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός κατόρθωσε να σφραγίσει με την παρουσία του μία δεκαετία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, μπαίνοντας στο Πάνθεον των ηρώων της Μίλαν. Παράλληλα, κατάφερε να διατηρήσει ένα πρωτόγνωρο και εξαιρετικά χαμηλών τόνων προφίλ για σταρ του διαμετρήματός του, δηλώνοντας πάντοτε την πίστη του στον Θεό.

Το άγιο ποδόσφαιρο του Kaká

Όχι μία ακόμη κλασική Βραζιλιάνικη ιστορία

Εν αντιθέσει με τους περισσότερους Βραζιλιάνους σταρ του ποδοσφαίρου, ο Kaká δεν μεγάλωσε σε φαβέλα. Ούτε η μητέρα του έκανε 3 δουλειές για να θρέψει τα 6 παιδιά της. Ούτε ποτέ χρειάστηκε να γίνει σκληρός για να επιβιώσει σε κάποια κακόφημη γειτονιά.

ΚΑΚΑ 4

Μεγάλωσε σε μία αρκετά εύπορη οικογένεια στη γειτονιά Γκάμα της Μπραζίλια, με τον πατέρα του, Bosco Izecson Pereira Leite, να έχει μία σημαντική καριέρα ως πολιτικός μηχανικός, ενώ η μητέρα του, Simone dos Santos, ήταν δασκάλα. Πιθανότατα, αν δεν είχε γίνει ποδοσφαιριστής, να ήταν κορυφαίο στέλεχος πολυεθνικής, έχοντας 2-3 πτυχία από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου στο βιογραφικό του. Αντ΄αυτού, προτίμησε να παίξει μπάλα - το πιο λαϊκό από τα σπορ. Και να το κάνει με υπέροχο όσο και ξεχωριστό τρόπο, ήδη από την ηλικία των 8 ετών, όταν γράφτηκε στα τμήματα υποδομής της Σάο Πάολο (η οικογένεια είχε μετακομίσει λόγω της δουλειάς του πατέρα).

Το ατύχημα, ο Θεός και η Σάο Πάολο

Στην αρχή της εφηβείας του ήταν μικροκαμωμένος, κάτι που μοιραία επηρέασε και τον τρόπο με τον οποίο έπαιζε, αρχικά, ποδόσφαιρο. Τα άλλα παιδιά της ηλικίας του ήταν ψηλότερα και πιο δυνατά, οπότε για να επιβιώσει έπρεπε να σκέφτεται πιο γρήγορα, να μάθει να κινείται έξυπνα στο χώρο, να βελτιώσει την τεχνική του και να εντοπίζει το αδύναμο σημείο κάθε αντιπάλου. Κι ενώ σταδιακά, άρχισε να αναπτύσσεται σωματικά και να εξελίσσεται ραγδαία ποδοσφαιρικά, θα έρθει εκείνο το παρολίγον μοιραίο Σαββατοκύριακο με τον παππού και τη γιαγιά στο θέρετρο Caldas Novas - μία παραθεριστική περιοχή της κεντρικής Βραζιλίας με λουτρά, πηγές και πισίνες.

Ο νεαρός Kaká θα έχει ένα πάρα πολύ σοβαρό ατύχημα πέφτοντας από νεροτσουλήθρα: Έσπασε έναν αυχενικό σπόνδυλο και κινδύνευσε να μείνει παράλυτος. Ήταν η καθοριστική στιγμή που πίστεψε πραγματικά και φανατικά στο Θεό.  Στα 16 του υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Σάο Πάολο αλλά το επίσημο ντεμπούτο του ήρθε 2,5 χρόνια μετά.

Σχεδόν αμέσως δείχνει το ταλέντο του και καθιερώνεται στην αρχική 11άδα, αναπτύσσοντας τέλεια συνεργασία με τον striker Luís Fabiano. Το στυλ του, όπως και η φυσιογνωμία του, δεν παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε Βραζιλιάνο που αγωνίζεται στο "10".

ΚΑΚΑ 3

Παίζει πάντοτε με το κεφάλι ψηλά, δεν πέφτει με τίποτα κάτω, δεν αναλώνεται σε ντρίμπλες περιττού εντυπωσιασμού, επιλέγει πάντοτε ορθά, αναζητά τον συμπαίκτη στον κενό χώρο, έχει φαρμακερά στημένα, πλασάρει άψογα όταν βρεθεί σε θέση βολής. Έπειτα από 59 συνολικά αγώνες και 23 γκολ -καθώς και τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του 2002 όπου η Σελεσάο κατέκτησε τον τίτλο- νομοτελειακά θα ασχοληθούν μαζί του οι μεγάλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Προφήτης στη Μίλαν

Το καλοκαίρι του 2003, θα διασχίσει τον Ατλαντικό, κάνοντας το δρομολόγιο από τη νοτιο-ανατολική Βραζιλία για την καρδιά της Λομβαρδίας και το Μιλάνο. Η Μίλαν, χάριν στους χειρισμούς του Leonardo που πια έχει σταματήσει την μπάλα και είναι κάτι μεταξύ team manager και scouter της ομάδας, θα τον αποκτήσει για μόλις €8.500.000. Ο Kaká δεν φοβάται τη μετάβαση στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά ούτε και το γεγονός πως στη θέση του υπάρχουν ήδη 4 παίκτες. Όχι όποιοι κι όποιοι αλλά οι Rivaldo, Rui Costa, Clarence Seedorf και Andrea Pirlo.

O τότε προπονητής των Ροσονέρι Carlo Ancelotti γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι ακριβώς "όπλο" έχει στα χέρια του. Αφήνει στον πάγκο τον Πορτογάλο μαέστρο, χρησιμοποιεί ελάχιστα ή στην επίθεση τον Βραζιλιάνο και μετατοπίζει τον Seedorf και τον Pirlo στο "8" και στο "6" αντίστοιχα. Πίσω από το δίδυμο Andriy Shevchenko-Filippo Inzaghi αρχίζει ολοένα και λάμπει το άστρο του νεαρού με την βαθιά πίστη. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaká (@kaka) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaká (@kaka) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaká (@kaka) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaká (@kaka) on

Σύντομα, η εικόνα της σηκωμένης φανέλας με κάποιο μήνυμα για τον Ιησού από τη μέσα μπλούζα θα γίνει συνηθισμένη για οποιονδήποτε ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Ο Kaká όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την dolce vita και τα προνόμια του να είσαι κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ιταλία αλλά έμεινε ταπεινός, πιστός και προσγειωμένος. Την ίδια στιγμή εξελισσόταν σε world-class παίκτη. 

Η Χρυσή Μπάλα

Ο Kaká μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές του 21ου αιώνα που κατόρθωσε να ξεπεράσει το σχεδόν "δικτατορικό" δίπολο Messi-Ronaldo στο θεσμό της Χρυσής Μπάλας. Απολύτως δικαιολογημένα, εκείνη τη χρονιά (2006-2007) ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός ήταν ο κορυφαίος (ή πιο φορμαρισμένος αν προτιμάς) ποδοσφαιριστής του πλανήτη, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 18 γκολ και 11 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις αλλά κυρίως αποτελώντας τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της Μίλαν που κατέκτησε το Champions League, το Ευρωπαϊκό Super Cup και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων.

ΚΑΚΑ 1
ΚΑΚΑ 2

Το μάλλον ήσυχο φινάλε

Η Ρεάλ αποφάσισε να τον αποκτήσει έναντι €68.500.000 το καλοκαίρι του 2009. Στη Μαδρίτη τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα περίμενε ο ίδιος αλλά και ο Florentino Pérez, του οποίου ήταν προσωπική επιλογή. Παρότι έμεινε εκεί 4 χρόνια, σπάνια θύμιζε τον ηγέτη της Μίλαν. Επέστρεψε για μία ακόμη χρονιά στους Ροσονέρι προτού, σε ηλικία μόλις 32 ετών, επιλέξει το MLS και την Ορλάντο Σίτι για τη συνέχεια της καριέρας του.

 

Father, It was much more than I could ever imagined. Thank you! I’m now ready for the next journey. In Jesus name. Amem....

Posted by Kaká on Sunday, December 17, 2017

Το 2017 και με ένα μήνυμά του στα social media ανακοινώνει το τέλος της διαδρομής, ευχαριστώντας φυσικά τον Θεό, χωρίς να επιβεβαιώνει -αλλά ούτε και να διαψεύδει- τις φήμες που τον ήθελαν να γίνεται ιερέας.


Διάβασε ακόμη για την πιο μαγική στιγμή του Fernando Redondo, τη θρυλική ιστορία της Μπόκα Τζούνιορς, τον Θεό της Λίβερπουλ Robbie Fowler, το αριστούργημα του Roberto Carlos και τις 44 καταραμένες ημέρες του Brian Clough


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.