Ο Franck Ribery δεν τα παράτησε ποτέ

Ο σπουδαίος Γάλλος ποδοσφαιριστής σβήνει σήμερα 38 κεράκια στην τούρτα της ζωής του.

Στο Batman Begins του Christopher Nolan, ο Alfred (Michael Caine) ρωτά τον Bruce Wayne (Christian Bale): "Ξέρετε γιατί πέφτουμε κύριε;", για να απαντήσει λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο ίδιος. "Για να μπορέσουμε να σηκωθούμε ξανά". Σε αυτές τις δύο κινηματογραφικές λεζάντες θα μπορούσε να στηριχθεί όχι μόνο η καριέρα αλλά και η ίδια η ζωή του Franck Ribery, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1983 στην Μπουλόν της Γαλλίας. 

Το σημάδι

"Όπου κι αν πήγαινα να παίξω ποδόσφαιρο, ο κόσμος με κοιτούσε επίμονα, όχι επειδή ήμουν ο Franck ή επειδή είχα γίνει καλός ποδοσφαιριστής, αλλά επειδή είχα αυτή την ουλή, από τα τραύματα μου"  έχει αναφέρει στο παρελθόν για το χαρακτηριστικό σημάδι στο πρόσωπό του, που προήλθε το τροχαίο ατύχημα, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 2 ετών: Το οικογενειακό αυτοκίνητο ενεπλάκη σε μία σύγκρουση με φορτηγό και ο μικρός Franck τραυματίστηκε πάρα πολύ σοβαρά - όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χρειάστηκαν περισσότερα από 100 ράμματα για να κλείσουν οι πληγές του, οι οποίες  ωστόσο θα άφηναν για πάντοτε το στίγμα τους επάνω του. 

Ο Franck Ribery δεν τα παράτησε ποτέ

"Όταν ήμουν μικρός με ενοχλούσε. Όμως αντιλήφθηκα πως με έκανε να ξεχωρίζω. Αυτό το σημάδι τελικά μου έδωσε δύναμη. Χωρίς αυτό θα ήμουν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Είμαι περήφανος για τον τρόπο που το αντιμετώπισα, γιατί δεν ήταν εύκολο. Είμαι χαρούμενος με αυτό που είμαι. Μου αρέσει το πρόσωπό μου και η ζωή μου" συμπλήρωνε αρκετά χρόνια αργότερα.

Η μετάβαση από τον Κουασιμόδο στον Σημαδεμένο

Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο 'Frank, l' Incompris, ο Ribery περιγράφει μεταξύ άλλων το bullying που δέχτηκε ως μαθητής από άλλα παιδιά, που τον αποκαλούσαν Κουασιμόδο. Πορεύτηκε με αυτό για αρκετά χρόνια και, όπως επίσης αναφέρεται στο βιβλίο του, κατόρθωσε να μετατρέψει την οργή σε συσσωρευμένη δύναμη για να γίνει ακόμη καλύτερος ποδοσφαιριστής. Για να το πετύχει αυτό όμως έπρεπε πρώτα να περάσει αρκετές ώρες στην οικοδομή μαζί με τον πατέρα του, όπου κατάλαβε ότι έπρεπε να ξεφύγει από αυτή την καθημερινότητα και να πετύχει στο ποδόσφαιρο.

ΦΡΑΝΚ ΡΙΜΠΕΡΙ 2
ΦΡΑΝΚ ΡΙΜΠΕΡΙ 4
ΦΡΑΝΚ ΡΙΜΠΕΡΙ 1

Αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει με την Μπρεστ, η οποία του έδωσε ουσιαστικά την πρώτη ευκαιρία στο υψηλό επίπεδο, μαζί με €250/μήνα για τα έξοδά του. Χρειάστηκαν 35 εμφανίσεις για να πειστούν οι άνθρωποι της Μετς και να τον αποκτήσουν την αμέσως επόμενη σεζόν (2004-05). Ακολούθησε ένα πέρασμα από την Τουρκία με την Γαλατάσαράι για να αρχίσει να μετατρέπεται σιγά σιγά σε ποδοσφαιριστή που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο κορυφαίο επίπεδο, κάτι που πιστοποιήθηκε στα δύο χρόνια του στη Μαρσέιγ. Μέχρι το τέλος του 2007, ο Franck Ribery είχε γίνει διεθνής με την εθνική Γαλλίας και είχε κερδίσει τα νέα του παρατσούκλια Σημαδεμένος (από την ομώνυμη ταινία του Brian De Palma) και Ferraribery.

Η Ιθάκη του στην Βαυαρία

Στις 7 Ιουνίου του 2007, η Μπάγερν Μονάχου ανακοίνωνε πως έφτασε σε συμφωνία με την Μαρσέιγ για την απόκτησή του, έναντι του τότε ποσού-ρεκόρ για τον σύλλογο των €25.000.000. Στο Μόναχο, ο Ribery πήρε αμέσως τη φανέλα με τον αριθμό 7 που μέχρι τότε άνηκε στον θρύλο του club Mehmet Scholl, ο οποίος αποσύρθηκε μετά από 15 χρόνια στην Μπάγερν.

ΦΡΑΝΚ ΡΙΜΠΕΡΙ 7

Το ντεμπούτο του έγινε στις 21 Ιουλίου, σε ένα ματς με την Βέρντερ Βρέμης για το  Premiere Ligapokal (το γερμανικό League Cup), όπου σκόραρε δύο φορές και έδωσε μία ασίστ. Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας έμεινε για 11 σεζόν κατακτώντας μεταξύ άλλων 9 πρωταθλήματα και 1 Champions League. Μαζί με τον -επίσης σπουδαίο- Arjen Robben δημιούργησαν το συναρπαστικό δίδυμο Robbery. Εντελώς συμπτωματικά, το τέλος και των δύο στη Γερμανία έφτασε και για τους δύο τους με τον ίδιο τρόπο, την ίδια στιγμή. Έφυγαν ελεύθεροι, κοινοί συναινέσει, το καλοκαίρι του 2019.

Φινάλε (;) στην Φλωρεντία

Η ιταλική πόλη ανέκαθεν λάτρευε τους αρτίστες. Από τον Giancarlo Antognoni και τον Roberto Baggio μέχρι τον Rui Costa, τον Borja Valero και τον Riccardo Montolivo - ο τελευταίος μάλιστα ποτέ δεν κατάφερε να λάμψει περισσότερο χωρίς τη μοβ φανέλα.

Για όλα τα παραπάνω ίσως η Φιορεντίνα να είναι για τον Franck Ribery το τέλειο μέρος για τη συνέχεια της καριέρας του. Ακόμη και τώρα, που μοιάζει να βρίσκεται στη Δύση του ποδοσφαιρικού του ταξιδιού, η δίψα του για μπάλα στο υψηλότερο επίπεδο παραμένει άσβεστη. 

ΦΡΑΝΚ ΡΙΜΠΕΡΙ 6
ΦΡΑΝΚ ΡΙΜΠΕΡΙ 5

Διάβασε ακόμη για την ιστορία της θρυλικής Μπόκα Τζούνιορς, τα φαβορί του Euro 2021, τις 44 καταραμένες ημέρες του Brian Clough και την πιο μεγάλη στιγμή του Fernando Torres.


Φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.