Στις 27 Δεκεμβρίου του 2017, η διοίκηση της Λίβερπουλ ανακοίνωνε πως μετά από 4 ημέρες, ο -τότε αμυντικός της Σαουθάμπτον- Virgil Van Dijk θα συνεχίσει την καριέρα του στο Άνφιλντ, καθώς οι δύο ομάδες συμφώνησαν για τη μεταγραφή του έναντι του (εξωφρενικού για παίκτη της θέσης του) ποσού των £75.000.000. 2,5 χρόνια μετά, τα χρήματα αυτά φαντάζουν μάλλον λίγα. 

Ο Van Dijk (που γεννήθηκε μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1991) είναι κορυφαίος κεντρικός αμυντικός αυτή τη στιγμή στον πλανήτη και μία προσωπικότητα που έμοιαζε να έλειπε πολλά χρόνια από τα μετόπισθεν των Κόκκινων. Η πρόοδος του είναι ανεξέλεγκτη, με τον Jürgen Klopp να παίρνει πάνω του την απόφαση της απόκτησής του και να δικαιώνεται οργιαστικά. Το γεγονός πως η Λίβερπουλ πήρε τον τίτλο στο αγγλικό πρωτάθλημα πιστώνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στον Ολλανδό ποδοσφαιριστή που μεταμόρφωσε την άμυνά της, αλλάζοντας και ο ίδιος επίπεδο - τόσο, που παραλίγο να κερδίσει πέρυσι τη Χρυσή Μπάλα

Η βιογραφία

Ο Virgil Van Dijk γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου του 1991 στην Μπρέντα της νότιας Ολλανδίας, από γηγενή πατέρα (Ron Van Dijk) και Σουριναμέζα μητέρα (Hellen) - όπως άλλοι σπουδαίοι Ολλανδοί ποδοσφαιριστές (Patrick Kluivert, Frank Rijkaard, Edgar Davids και Clarence Seedorf) έχει διπλή εθνικότητα. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων συνήθιζε να μοιράζει την ημέρα του ανάμεσα στο σχολείο, τις προπονήσεις με τη δεύτερη ομάδα της Βίλεμ (που εδρεύει στο Τίλμπουργκ, περίπου 30 χλμ ανατολικά της Μπρέντα) και την part time δουλειά του ως λαντζιέρης στο τοπικό εστιατόριο Oncle Jean. 

Μέχρι το καλοκαίρι του 2008, ο Van Dijk αγωνιζόταν σαν δεξί μπακ δίχως να δείχνει κάτι σπουδαίο σαν ποδοσφαιριστής. Τότε όμως ήταν που πήρε 18 ολόκληρα εκατοστά σε ύψος. Οι προπονητές του θεώρησαν πως θα είχε ενδιαφέρον να τον μεταφέρουν στο κέντρο της άμυνας και κάπου εκεί ξεκίνησε να γράφεται ουσιαστικά το βιβλίο της ποδοσφαιρικής του ιστορίας. Το 2010 πήρε μεταγραφή για την Γκρόνινγκεν αλλά το ντεμπούτο του στο ολλανδικό πρωτάθλημα καθυστέρησε αρκετά: Έγινε την Πρωτομαγιά του 2011, όταν σε ένα ματς εναντίον της Ντεν Χάαγκ αντικατέστησε τον Σουηδό μέσο Petter Andersson, στο 72ο λεπτό.

Την επόμενη σεζόν έπαιξε σε 23 αγώνες και άρχισε να δείχνει ποιος είναι και σε τι μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον, κάτι που επιβεβαιώθηκε και τη σεζόν 2012-13. Το καλοκαίρι του 2013 αρκετές ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Άγιαξ, ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του. Η Σέλτικ ήταν εκείνη που τον έκανε δικό της (με €3.000.000 και ποσοστό μεταπώλησης 10% στην Γκρόνινγκεν). Στα 2 έτη που έμεινε στη Γλασκόβη, ο Van Dijk κέρδισε ένα πρωτάθλημα Σκωτίας ενώ και στις δύο σεζόν του συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ομάδα της χρονιάς. Στα 24 του, ο υψηλόσωμος (1,94 μ.) ποδοσφαιριστής θεωρούταν ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στο Νησί, οπότε η μετακίνησή του στην Premier League ήταν απλά θέμα χρόνου.

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, ο τότε προπονητής της Σαουθάμπτον, Ronald Koeman, θα τον επιλέξει για το κέντρο άμυνας της ομάδας (σε ένα ρόστερ που περιελάμβανε ακόμη παίκτες όπως οι Sadio Mané, Graziano Pellè, Dusan Tadic, Oriol Romeu και Graziano Pellè), με την μετακίνησή του στον αγγλικό Νότο να κοστίζει στους Άγιους €15.000.000. Μετά από 2,5 γεμάτα χρόνια στην κορυφαία και πιο απαιτητική λίγκα του κόσμου, όπου έγινε και αρχηγός της ομάδας, έφτασε η ώρα να περάσει στο ανώτατο επίπεδο: Επόμενος σταθμός της καριέρας του και τελευταίος μέχρι σήμερα, η Λίβερπουλ. 

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτόν

  • Στο πίσω μέρος της φανέλας του αναγράφεται το μικρό του όνομα, καθώς δε διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον πατέρα του. 
  • Το ντεμπούτο του στην εθνικής Ολλανδίας έγινε στις 10 Οκτωβρίου 2015, στη νίκη με 2-1 επί του Καζακστάν για τα προκριματικά του EURO 2016. Έκτοτε μετρά 25 συμμετοχές.
  • Είναι ο 8ος Ολλανδός ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Λίβερπουλ μετά τους Erik Meijer, Sander Westerveld, Boudewijn Zenden, Jan Kromkamp, Ryan Babel, Dirk Kuyt και Georginio Wijnaldum.
  • Ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του είναι ο Rio Ferdinand. Ο πρώην κεντρικός αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής Αγγλίας έχει αναφέρει για τον Van Dijk: "Όταν βρίσκεις έναν ποδοσφαιριστή σαν αυτόν, τον κρατά στην ομάδα σου πάση θυσία. Και να πανηγυρίζεις σαν τρελός γι' αυτό".
  • Μετά την πρώτη του χρονιά στη Σέλτικ, ο περίφημος τεχνικός διευθυντής Monchi πήγε να κάνει το μεγάλο κόλπο και να τον ντύσει με τα ερυθρόλευκα της Σεβίλης, αλλά ένας τραυματισμός του ποδοσφαιριστή του χάλασε τα σχέδια.
  • "Διαθέτει όλα όσα χρειάζεσαι από έναν κεντρικό αμυντικό. Πασάρει καλά, είναι ανίκητος στον αέρα, έχει αντίληψη του χώρου, πολύ υψηλό IQ, παίρνει άψογες τοποθετήσεις, έχει απίστευτη δύναμη και ισχυρές ηγετικές ικανότητες. Επιπλέον, μπορεί να σβήσει οποιονδήποτε αντίπαλο στο man to man. Κάθε χρονιά που περνά, μόνο να βελτιώνεται μπορεί" ανέφερε μεταξύ άλλων το report του πρώην chief scouter της Σέλτικ, Neil McGuinness, πριν ο Ολλανδός μετακομίσει στη Γλασκώβη.

Διάβασε ακόμη για τη λύτρωση της Λίβερπουλ μετά από 30 χρόνια, γιατί όλοι νοσταλγούν το ποδόσφαιρο των 90s, τον παντοτινό ηγέτη Zinedine Zidane, τα θαύματα του Diego Maradona στο Μουντιάλ του Μεξικού, γιατί το El Sombrero είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα ποδοσφαιρικό blog και για τον George Best που ήταν ο καλύτερος.


φωτογραφίες © Getty Images