Ο κόσμος ανήκει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ακριβώς έναν χρόνο πριν, ο Greek Freak αναδεικνυόταν MVP του ΝΒΑ, γράφοντας ιστορία.

Πίσω στο καλοκαίρι του 2017, ο Kobe Bryant -που είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση έναν χρόνο πριν- μοίραζε "αποστολές" στους παίκτες του ΝΒΑ, μέσω social media. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπήκε στον πειρασμό να ρωτήσει τον μύθο των Los Angeles Lakers σχετικά με το δικό του task. Ο Black Mamba ήταν ξεκάθαρος και απόλυτος, χρησιμοποιώντας μόλις τρία γράμματα στο tweet του: MVP.

Δύο χρόνια και αρκετούς τόνους ιδρώτα αργότερα, ο Γιάννης μιλούσε δακρυσμένος από το πάνελ στο κοινό του Barker Hanger του Λος Άντζελες, αφού λίγο νωρίτερα έχει παραλάβει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν από τον κομισάριο του ΝΒΑ, Adam Silver.

Στα 24 του χρόνια, ο Γιάννης προστέθηκε σε μία θρυλική λίστα, συνυπάρχοντας με ονόματα όπως αυτά των Bill Russell, Wilt Chamberlain, Oscar Robertson, Kareem Abdul-Jabbar, Julius Erving, Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan, Kobe Bryant,  Stephen Curry και LeBron James μεταξύ άλλων και επιτυγχάνοντας κάτι που είναι σχεδόν απίθανο να επαναληφθεί στο μέλλον από άλλον Έλληνα μπασκετμπολίστα. Για την ακρίβεια, αυτό που κατάφερε ο Γιάννης είναι το μεγαλύτερο ατομικό κατόρθωμα Έλληνα αθλητή όλων των εποχών, σε όλα τα σπορ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NBA (@nba) on

"Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που με ευλόγησε με αυτό το ταλέντο για να βρεθώ σε αυτή τη θέση. Ό,τι κάνω το κάνω μέσα από αυτόν. Ευχαριστώ την ομάδα μου και τους συμπαίκτες μου. Δεν κερδίζει μόνος του κάποιος 60 αγώνες. Όλοι οι συμπαίκτες μου ήταν έτοιμοι να έρθουν στον πόλεμο μαζί μου. Να ευχαριστήσω το προπονητικό επιτελείο. Να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες που με πίστεψαν. Ήμουν 18 χρονών από την Ελλάδα όταν με εμπιστεύτηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω το Μιλγουόκι, την Ελλάδα και τους Νιγηριανούς που με υποστηρίζουν. Ξέρω ότι στην Ελλάδα είναι 6 το πρωί όταν παίζω, αλλά μου στέλνουν μηνύματα κάθε μέρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπληκτικούς αδελφούς μου. Σας ευχαριστώ πολύ, σας αγαπάω πολύ. Είστε τα πρότυπά μου. Ευχαριστώ για όσα κάνετε για εμένα. Να ευχαριστήσω και την εκπληκτική μου μητέρα. Είναι η ηρωίδα μου. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον σου και αν δεν έχεις έναν καλό γονιό δεν μπορείς να τα καταφέρεις" τόνιζε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο MVP του ΝΒΑ, κάνοντας και μία αναφορά στον πατέρα του, Charles, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Η αξία των όσων έχει καταφέρει μέχρι σήμερα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λαμβάνοντας υπόψιν την ιστορία του ίδιου και της οικογένειάς του αλλά και το πόσο πολύ προσπάθησε (και προσπαθεί ακόμη) να ξεχωρίσει μέσα από τη δουλειά του, που μοιάζει να μην σταματά ποτέ. Δεν επαναπαύεται λεπτό στο ταλέντο του αλλά προσπαθεί καθημερινά για να γίνει ακόμη καλύτερος. Άλλωστε, ο Γιάννης κάνει τέλεια δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα: Δεν ξεχνά ποτέ και δεν σταματά τη σκληρή δουλειά σε παρκέ και γυμναστήριο.

Ασφαλώς, η επιτυχία του είναι ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση, με το ελληνικό μπάσκετ να έχει κερδίσει από αυτόν πολλά περισσότερα από όσα του έχει προσφέρει -στην ουσία, τίποτα. Οι Milwaukee Bucks επένδυσαν αρκετά πάνω του, με τον Γιάννη να τους το ανταποδίδει, καθιστώντας μία μάλλον αδιάφορη ομάδα του πρωταθλήματος σε διεκδικήτρια του τίτλου. 

Η Nike, εταιρεία που υποστηρίζει τον Greek Freak, κυκλοφόρησε σχεδόν αμέσως ένα καταπληκτικό promo video, ενώ ο Kobe δεν έχασε χρόνο, θέτοντας την επόμενη αποστολή του Γιάννη, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος του ΝΒΑ. Με τη φόρα, το ταλέντο, τον χαρακτήρα και την αποφασιστικότητα που διαθέτει ο Γιάννης, το θέμα δεν είναι το εάν θα τα καταφέρει, αλλά το πότε ακριβώς. 

 


Διάβασε ακόμη για το τέλος εποχής του Tony Parker αλλά και πώς οι Toronto Raptors έμαθαν να κερδίζουν.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.