Η εποχή του joga bonito έχει περάσει για τον Robinho

Ο αμφιλεγόμενος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής επέστρεψε στη Σάντος. Το παρελθόν του όμως δεν σταματά ποτέ να τον κυνηγά.

Σχεδόν κάθε εξωφρενικά σπουδαίο ταλέντο έχει κάποια σκοτεινή πλευρά. Κορεσμός, πίεση, αδράνεια, εσωτερικοί δαίμονες, αντιπερισπασμοί και παράλογες προσδοκίες είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν από τον Παράδεισο στην Κόλαση σε χρόνο ρεκόρ, συμπληρωματικά με αυτήν. Ο Robinho δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, στα 36 του, είδε την πολλά υποσχόμενη καριέρα του να καταστρέφεται αργά αλλά σταθερά. Πλέον, επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε, τη Σάντος, όπου θα αγωνίζεται με μισθό €231/μήνα. Αρκεί βέβαια πρώτα να μη βρεθεί στη φυλακή.

Η εποχή του joga bonito έχει περάσει για τον Robinho

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πίσω στις αρχές του 21ου αιώνα, ο νεαρός τότε Βραζιλιάνος ήταν το πιο λαμπρό αστέρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ένας τύπος που ο Pele είχε χρίσει διάδοχό του (και αυτόν). Τα πρώτα δείγματα, εξωπραγματικά: Σπάνια τεχνική, ταχύτητα, ντρίμπλα, έκρηξη, γκολ. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με την περίπτωσή του.

Ο Robinho βρέθηκε από τη νοτιοανατολική Βραζιλία στην ισπανική πρωτεύουσα και στο πιο prestigious ποδοσφαιρικό club του πλανήτη. Του έδωσαν αμέσως τη φανέλα με το νο.10 που μέχρι πρότινος άνηκε στον Luis Figo. Ακολούθησαν μπόλικες στιγμές μαγείας, κάποια γκολ, κόντρες με προπονητές, αστάθεια, έντονη εξωγηπεδική "δράση" και, εν τέλει, μία μεταγραφή στην Μάντσεστερ Σίτι. Η πρώτη στη νεοπλουτίστικη εποχή για τους Γαλάζιους του Μάντσεστερ.

ΡΟΜΠΙΝΙΟ ΣΑΝΤΟΣ 2020 1

Ο Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan κατάφερε να τον πείσει κυριολεκτικά 10' πριν τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου του 2008, αν και ο παίκτης ήταν έτοιμος να πάει στο Λονδίνο για την Τσέλσι. Το μοτίβο της αγωνιστικής και εξωαγωνιστικής συμπεριφοράς του δεν άλλαξε ούτε στο Νησί. Η ταμπέλα του ασυνεπή είχε ήδη μπει δίπλα από το όνομά του. Όπως και εκείνη του ασόβαρου. Η κλάση όμως υπήρχε πάντοτε. Απλά εμφανιζόταν σε μικρές εκλάμψεις. 

Το 2010, στα 26 του, έμοιαζε ήδη τελειωμένος για το κορυφαίο επίπεδο. Παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε η Μίλαν που θέλησε να του προσφέρει μία (τελευταία) σανίδα σωτηρίας. Ο αστικός μύθος μάλιστα αναφέρει πως ο Zlatan Ibrahimovic ήταν εκείνος που πίεσε πολύ τον Adriano Galliani προκειμένου οι Ροσονέρι να τον αποκτήσουν.

Η πρώτη του σεζόν στο Μιλάνο ήταν και η τελευταία του αξιόλογη, παρότι έμεινε εκεί 5 χρόνια. Ακολούθησαν περάσματα από τη Βραζιλία (ως δανεικός στη Σάντος και η Ατλέτικο Μινέιρο), δύο ομάδες της Τουρκίας (Σίβασπορ, Μπασάκσεχίρ) και η Κίνα (Γκουαντζού).

Τα χειρότερα όμως γι' αυτόν δεν ήταν μόνο αυτά που έδειχνε -ή πιο ορθά δεν έδειχνε- μέσα στο γήπεδο. Τον Ιανουάριο του 2013, ο Robinho μαζί με έναν φίλο του φέρεται να βίασαν μία 22χρονη κοπέλα από την Αλβανία σε κατάσταση μέθης που είχαν γνωρίσει σε club του Μιλάνου. Στο βιασμό συμμετείχαν μετέπειτα ακόμη 5 άτομα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στην Ιταλία το 2017, με τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε 9 χρόνια φυλάκισης. Ο Robinho απουσίαζε από τη δίκη, εκμεταλλευόμενος τις αναντιστοιχίες έκδοσης σε Ιταλία και Βραζιλία, επιδιώκοντας να αναβληθεί η ποινή μέχρι να τερματίσει την καριέρα του - αν τελικά εκδοθεί στη χώρα του.

ΡΟΜΠΙΝΙΟ ΣΑΝΤΟΣ 2020 2
ΡΟΜΠΙΝΙΟ ΣΑΝΤΟΣ 2020 3

Το περασμένο Σάββατο, η Σάντος ανακοίνωσε πως ο Robinho επιστρέφει, για τέταρτη φορά, συμφωνώντας μάλιστα να παίξει για ελάχιστα χρήματα, καθώς η ομάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ακόμη και τώρα, κάποιοι περιμένουν να δουν κάτι από αυτόν. Σίγουρα όχι τον νέο Pele αλλά τουλάχιστον ένα μικρό δείγμα αυτού που επρόκειτο να γίνει ο Robinho, αν του το επέτρεπε το μυαλό του. Και αν φυσικά δεν τον αγγίξει το χέρι του Νόμου.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος