Paolo Rossi: Ο ήρωας του Μουντιάλ 1982 έφυγε από τη ζωή

Ο θρυλικός Ιταλός επιθετικός εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 64 ετών.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Δεκεμβρίου 2020

Ο Paolo Rossi έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών το απόγευμα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου 2020. Ο θρυλικός επιθετικός αποτέλεσε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του ιταλικού ποδοσφαίρου, καθώς με τα δικά του γκολ, η Σκουάντρα Ατζούρα κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982, στα γήπεδα της Ισπανίας.

Η βιογραφία

Ήρθε στη ζωή στις 23 Σεπτεμβρίου του 1956 στο Πράτο της Σάντα Λουτσία, στην Τοσκάνη. Η καριέρα του ξεκίνησε από την Γιουβέντους αλλά δεν αγωνίστηκε αρχικά στη Μεγάλη Κυρία. Αντ' αυτού δόθηκε δανεικός στην Κόμο, σε ηλικία 19 ετών, όπου έκανε τις πρώτες του επαγγελματικές εμφανίσεις. Μετά από τρεις εγχειρήσεις στα γόνατα, η Γιούβε αποφάσισε να τον παραχωρήσει στη Βιτσέντζα, όπου μπόρεσε αφενός να επανέλθει από τους τραυματισμούς και αφετέρου να δείξει το ταλέντο του, πετυχαίνοντας 60 γκολ σε 94 παιχνίδια.

Με ένα μικρό πέρασμα από την Περούτζια, επέστρεψε στο Τορίνο το 1981, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα Ιταλίας, το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (το σημερινό Champions League) αλλά και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Serie A (1984). Μετά τη Γιουβέντους αγωνίστηκε ακόμη στη Μίλαν και τη Βερόνα, προτού κρεμάσει τα παπούτσια του πριν καν κλείσει τα 32 του έτη. Με την εθνική ομάδα της Ιταλίας έπαιξε 48 φορές, σημειώνοντας 20 γκολ. Αγωνίστηκε σε δύο Μουντιάλ (1978, 1982) και μαζί με τους Roberto Baggio και Christian Vieri είναι ο πρώτος σκόρερ των Ατζούρι σε Παγκόσμια Κύπελλα, με 9 τέρματα.

Από το σκάνδαλο στην κορυφή

Δίχως αμφιβολία, η κορυφαία χρονιά της καριέρας του ήταν το 1982. Πριν όμως από αυτό, λίγο έλειψε να την δει να καταστρέφεται προτού καλά-καλά ξεκινήσει. Το 1980, το όνομά του είχε εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο στημένων αγώνων, με τον ίδιο να τιμωρείται από την ιταλική δικαιοσύνη με τριετή αποκλεισμό. Η ποινή του μειώθηκε τελικά στα δύο χρόνια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, ο Enzo Bearzot να τον επιλέξεις για την αποστολή της εθνικής Ιταλίας που θα αγωνιζόταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, το 1982. 

Στα γήπεδα της Ιβηρικής πραγματοποίησε τις ίσως καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του. Μαζί με τους Dino Zoff, Antonio Cabrini, Gaetano Scirea, Bruno Conti και Marco Tardelli οδήγησαν την Ιταλία στην κατάκτηση του τροπαίου, πετυχαίνοντας 6 γκολ στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε και με τη Χρυσή Μπάλα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος