Ο Pep Guardiola ήθελε να κάνει κορυφαίο τον Martin Odegaard

Ο Νορβηγός μέσος της Άρσεναλ κλείνει σήμερα τα 23 του και αυτή είναι μία από τις πιο ιντριγκαδόρικες ιστορίες της καριέρας του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Δεκεμβρίου 2021

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 17 Δεκεμβρίου του 1998 ήρθε στη ζωή ο Martin Odegaard, στο Ντράμεν της Νορβηγίας. Ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ πια θεωρήθηκε, ήδη από τα 14 του χρόνια, ως ο νέος Μεσσίας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με πολλούς να κάνουν λόγο για τον αθλητή που θα διαδεχτεί τους Lionel Messi και Cristiano Ronaldo.

Όπως πιθανότατα γνωρίζεις, τα πράγματα δεν εξελίσσονται ακριβώς έτσι, με τον νεαρό -ακόμη- ποδοσφαιριστή πάντως να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Η Ρεάλ Μαδρίτης τον είχε αποκτήσει ήδη από το 2015 αλλά χρειάστηκε ουσιαστικά η προπερσινή χρονιά του στη Σοσιεδάδ (ως δανεικός) για να αποδείξει πως δεν πρόκειται για ένα ακόμη πολυδιαφημισμένο, χαμένο ταλέντο.

Ο Pep Guardiola ήθελε να κάνει κορυφαίο τον Martin OdegaardGetty Images

Τα πάντα θα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικά στην καριέρα του και οι "προφητείες" των ειδικών της μπάλας να είχαν εκπληρωθεί νωρίτερα, αν ο πατέρας και μάνατζερ του παίκτη, Hans Erik Odegaard, είχε επιλέξει το Μόναχο και την Μπάγερν, αντί της Μαδρίτης. 

"Πρέπει να έρθει στο Μόναχο"

Εκείνη την περίοδο, προπονητής των Βαυαρών ήταν ο Pep Guardiola. Σύμφωνα με τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή και πλέον σχολιαστή, Jan Age Fjørtoft, ο Καταλανός προπονητής είχε ξετρελαθεί με τον τότε 14χρονο Odegaard και πίστευε πραγματικά πως με την καθοδήγησή του θα μπορούσε να εξελιχθεί στον καλύτερο παίκτη του πλανήτη, προτού κλείσει τα 20 του χρόνια.

Ο Fjørtoft, ο οποίος έχει γνώσει όλων των ποδοσφαιρικών πραγμάτων στη Σκανδιναβία και διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια Odegaard μίλησε στο podcast του Ιταλού δημοσιογράφου Fabrizio Romano και ανέφερε πολλά και ενδιαφέροντα.

"Πρέπει να φέρεις οπωσδήποτε το παιδί σε εμάς. Ο Martin πρέπει να έρθει στο Μόναχο. Σου υπόσχομαι πως θα τον βοηθήσουμε να γίνει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου" φέρεται να έλεγε στα τηλεφωνήματά του προς τον πατέρα Odegaard ο Guardiola, αναλύοντάς του διαρκώς τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί και θα ωριμάσει, στο πλάι παικτών όπως ο Thiago Alcântara.

Ρεάλ: Μία λογική επιλογή

Πολλοί λοιπόν θα αναρωτηθούν γιατί δεν επελέγη τελικά το γερμανικό πρωτάθλημα -που επιτρέπει σε όλους όσοι το αξίζουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες τους- και η Μπάγερν. Κι όμως, υπάρχει λογική πίσω από αυτό. Και δεν σχετίζεται μόνο με τη λάμψη που περιβάλλει τη Βασίλισσα αλλά και κάποιους πρακτικούς λόγους.

ΜΑΡΤΙΝ ΟΝΤΕΓΚΑΑΡΝΤGetty Images

"Όπως όλοι γνωρίζουν, η αγαπημένη ομάδα του Martin ήταν η Λίβερπουλ αλλά δεν υπήρξαν ποτέ ουσιαστικές επαφές. Ο λόγος που επέλεξε τελικά την Ρεάλ είναι προφανείς: Έχει πάντοτε μία πολύ δυνατή δεύτερη ομάδα για τους νεαρούς, γίνεται καλή δουλειά στα τμήματα αυτά και αρκετοί από αυτούς τους ποδοσφαιριστές μπαίνουν στην πρώτη ομάδα με ομαλό τρόπο. Εκείνη την εποχή, σου υπενθυμίζω πως προπονητής της Καστίγια ήταν ο Zinedine Zidane, ήδη από τότε ένας εξαιρετικός προπονητής και ένας θρύλος του σπορ, που μάλιστα έπαιζε στην ίδια θέση με τον Odegaard" τόνισε σχετικά ο Fjørtoft.

Ο Martin Odegaard δε θεωρείται πια ένα πολλά υποσχόμενο project αλλά ένας έτοιμος ποδοσφαιριστής που πρέπει να βοηθήσει άμεσα την ομάδα του. Μέχρι στιγμής τη φετινή σεζόν, μοιάζει πιο ικανός από ποτέ ώστε να πλησιάσει το full potential του.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος