Ολυμπιακοί Αγώνες, ένα μεγάλο ερωτηματικό
Η κορυφαία αθλητική διοργάνωση φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ακύρωση ή τη νέα αναβολή της.
Θα γίνουν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι στο Τόκιο εν μέσω πανδημίας; Το ερώτημα πλανάται όχι μόνο στη σκέψη αθλητών, φιλάθλων και μη, αλλά απασχολεί πλέον σοβαρά την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, την κυβέρνηση και τους κατοίκους της Ιαπωνίας, καθώς και τηλεοπτικά δίκτυα, χορηγούς και διαφημιστές που έχουν επενδύσει τεράστια ποσά και τώρα βλέπουν ότι μπορεί και να χάσουν τα προσδοκόμενα κέρδη τους.
Σε αναζήτηση εύσχημου τρόπου ακύρωσης;
Τα ερώτημα έγινε ξανά επίκαιρο με αφορμή δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδα Times, η οποία αποκάλυψε ότι η διοργάνωση βρίσκεται ένα βήμα πριν την ακύρωση ή την αναβολή της. Σύμφωνα με πηγές της υπάρχουν "ιδιωτικές" συμφωνίες για να μην γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στόχος τώρα είναι να βρεθεί εύσχημος τρόπος, ώστε να γίνει η ανακοίνωση χωρίς να πληγεί το γόητρο της Ιαπωνίας. Ποιος είναι αυτός; Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα να μετατεθεί χρονικά η ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων, έτσι ώστε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα να μην αντιδράσει με συναισθηματισμό, να κρατηθούν τα προσχήματα και να δοθούν τιμής ένεκεν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2032 στην Ιαπωνία ως ένδειξη συμπάθειας.
Ο Iάπωνας πρωθυπουργός έσπευσε να διαψεύσει. "Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του καλοκαιριού θα αποτελέσουν την απόδειξη ότι η ανθρωπότητα ξεπέρασε την επιδημία και μια ευκαιρία να μοιραστούμε ότι η και η χώρα μας ξεπέρασε τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι το 2011. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα μέτρα κατά του ιού και να υλοποιήσουμε μιαν αλλαγή που να δίνει σε όλον τον κόσμο ελπίδα και κουράγιο. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες". Ο Στέφαν Γουέιντ, αθλητικογράφος στο Associated Press, υποστηρίζει πάντως ότι η ημέρα που θα δώσει την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα είναι η 25η Μαρτίου.
Ζήτημα γοήτρου για την Ιαπωνία
Εκείνη την ημέρα η Ολυμπιακή Φλόγα θα ξεκινήσει το ταξίδι από τη νότια Ιαπωνία. Επί 4 μήνες 10.000 δρομείς θα διασχίσουν τη χώρα για να την μεταφέρουν στις 23 Ιουλίου στο Τόκιο. Θα ήταν παράλογο να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία για να ανακοινωθεί στη συνέχεια η ακύρωση των Αγώνων.
Πάντως η κοινή γνώμη είναι κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Και το ερώτημα τώρα είναι γιατί οι αρχές συνεχίζουν να επιμένουν. "Επειδή η Ιαπωνία, έχει ήδη επενδύσει 25 τρις δολάρια" επισημαίνει ο Στέφαν Γουέιντ. "Εκτός αυτού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απομυζά το 75% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Πρόκειται για ένα κατ' εκτίμηση ποσό των 3 τρις δολαρίων. Δεν έχουν την πολυτέλεια να μην γίνουν οι Αγώνες. Αλλά εάν η Ιαπωνία αποτύχει, 6 μήνες αργότερα η Κίνα διοργανώνει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι μια θεμιτή εξέλιξη από γεωπολιτική άποψη για την Ιαπωνία. Δηλαδή να γίνουν οι Αγώνες στην Κίνα και η Ιαπωνία να μην είναι σε θέση να τους κάνει". Σε περίπτωση που γίνουν το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι διαφορετικοί. Ίσως οι αθλητές έρθουν αργότερα και αναχωρήσουν γρηγορότερα και να κρατηθούν μακριά από το κοινό. Την λύση ίσως δώσει η τηλεόραση που θα εστιάζει στο αγώνισμα για να δίνεται η εντύπωση ότι τίποτα δεν άλλαξε από προηγούμενους Αγώνες. Σε αυτήν την λύση φαίνεται να προσανατολίζεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
Από: Capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Ουνιόν Βερολίνου και η Μαρί-Λουίζ Έτα γράφουν ιστορία:Πρώτη γυναίκα προπονήτρια στα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Η Ουνιόν Βερολίνου γράφει ιστορία με τη Μαρί - Λουίζ Έτα στον πάγκο της ανδρικής ομάδας, ενώ απαντά δυναμικά σε σεξιστικά σχόλια και αντιδράσεις.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςSugar Ray Robinson: Ο θρύλος που μετέτρεψε το μποξ σε τέχνη
Ο άνθρωπος που μπήκε στο ρινγκ σαν πυγμάχος και βγήκε ως μύθος, αλλάζοντας για πάντα τους κανόνες του παιχνιδιού.
Γραφει Κωστας ΧρηστουΈφυγε από τη ζωή ο Μιρτσέα Λουτσέσκου-12 μέρες μετά την τελευταία του παρουσία σε πάγκο με τη Ρουμανία
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου έφυγε από τη ζωή στα 80, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία καριέρα με τίτλους, επιρροή και βαθύ αποτύπωμα στο διεθνές ποδόσφαιρο.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΤο μυθικό γκολ του Ανδρέα Γιαννιώτη στην Τουρκία-Υποψήφιο για γκολ της χρονιάς
Ο Ανδρέας Γιαννιώτης σημείωσε ένα από τα πιο εντυπωσιακά γκολ της χρονιάς, σκοράροντας με βολέ από το τέρμα του στο ματς της Κασίμπασα, σε φάση που έγινε ήδη viral.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΤαξίδι στο Dumfries: Εκεί που η Queen of South είναι βασίλισσα
Ένα φοιτητικό road-trip στο Dumfries, έφερε ένα συντάκτη στα πόδια της μεγάλης βασίλισσας του Νότου. Της Queen of the South FC.
Γραφει Κωστας ΧρηστουΤο ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα δίκαιο και γι΄αυτό ρωτήστε τη Σουήδια
Η Σουηδία προκρίθηκε στο Μουντιάλ 2026 χωρίς νίκη στα προκριματικά, μέσω Nations League. Δίκαιο ή "παραθυράκι"; Η ανάλυση της πιο αμφιλεγόμενης πρόκρισης.
Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης