Κι αν ο Steven Gerrard είναι ο διάδοχος του Jürgen Klopp;

Ο θρύλος της Λίβερπουλ κέρδισε το πρωτάθλημα Σκωτίας ως προπονητής της Ρέιντζερς και ένα πιθανό job opening στο Άνφιλντ σίγουρα δε θα τον αφήσει αδιάφορο.

Πίσω στις 13 Ιουλίου 2012, η Ρέιντζερς -μία από τις σημαντικότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και μία από τις δύο μεγαλύτερες της Σκωτίας- υποβιβαζόταν λόγω χρεών στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία, προτού επανέλθει στην PremierShip 4 χρόνια αργότερα. Από την περασμένη Κυριακή είναι πρωταθλήτρια, δείχνοντας με αυτόν το τρόπο ότι επέστρεψε για τα καλά, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα στην άσπονδη συμπολίτισσα Σέλτικ. Ένα από τα πρόσωπα που τη βοήθησαν στην ολική επαναφορά είναι φυσικά ο προπονητής της, Steven Gerrard.

Ο manager Stevie-G

Ο πρώην μέσος και θρύλος της Λίβερπουλ είχε προσληφθεί από την ομάδα της Γλασκώβης τον Μάιο του 2018, στη rookie προσπάθειά του σαν προπονητής, μόλις στα 37 του χρόνια. Ήταν η εποχή που η Σέλτικ του Brendan Rodgers σάρωνε στη Σκωτία και στραγγάλιζε οποιαδήποτε σκέψη, οποιασδήποτε άλλης ομάδας για τον τίτλο. 

Κι αν ο Steven Gerrard είναι ο διάδοχος του Jürgen Klopp;Getty Images

Την ίδια στιγμή, στο Ibrox, ο προσωρινός προπονητής Graeme Murty μόλις είχε απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του, έπειτα από μία ταραχώδη περίοδο που ακολούθησε την έξοδο του Pedro Caixinha.

Ο Gerrard μία δύσκολη δουλειά. Το διαπίστωσε όταν είδε τη Σέλτικ να παίρνει δύο ακόμη σερί πρωταθλήματα. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Βρήκε ταυτότητα, έχτισε χημεία και είδε σταδιακά αποτελέσματα.

ΣΤΙΒΕΝ ΤΖΕΡΑΡΝΤ ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ 4Getty Images

Οι πρώτες ευρωπαϊκές εμφανίσεις και οι νίκες απέναντι σε clubs όπως οι Ραπίντ Βιέννης, Πόρτο, Μπράγκα, Σταντάρ Λιέγης και Λεχ Πόζναν άφηναν υποσχέσεις και γέμιζαν αισιοδοξία τους οπαδούς. Ακολούθησε η αξιοσημείωτη συνέπεια. Και τελικά, ο τίτλος.

Το OCD και η Λίβερπουλ

Αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά τον Steven Gerrard κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (obsessive-compulsive disorder - OCD). Πλένει τα χέρια του 20-30 φορές την ημέρα, παρακολουθεί τα πάντα και δίνει προσοχή στο παραμικρό. Τα μάτια του λειτουργούν σαν μαγνήτες που έλκουν οτιδήποτε δημιουργεί αναποτελεσματικότητα στον χώρο. Και το μυαλό του ξεκινά αμέσως να σκέφτεται πώς θα το αλλάξει.

ΣΤΙΒΕΝ ΤΖΕΡΑΡΝΤ ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ 3Getty Images

Το ίδιο κάνει και ως προπονητής. Ήδη από την πρώτη του εβδομάδα στη Ρέιντζερς ζήτησε να αναδιαμορφωθεί το προπονητικό κέντρο, άλλαξε τη διαρρύθμιση του γραφείου που του δόθηκε και μαζί με τον γιατρό και το διατροφολόγο της ομάδας έφτιαξαν πρόγραμμα για τους παίκτες που εναλλάσσεται κάθε 15ήμερο. Αντικατέστησε μέχρι και τους σερβιτόρους στο εστιατόριο της ομάδας, ώστε να γίνεται σωστά η δουλειά. Ή πιο ορθά, όπως ο ίδιος την είχε στο μυαλό του. 

Στο χορτάρι έθεσε εξαρχής πολύ υψηλά στάνταρντ, μη ξεχνώντας ποτέ από πού προέρχεται και ποιος είναι ο στόχος. Έπρεπε να φτάσει στην κορυφή. Άλλωστε, η Ρέιντζερς είναι ένας σύλλογος με πολλά κοινά με τη Λίβερπουλ: Ένα old fashioned ποδοσφαιρικό club, με τεράστια φανέλα και γιγαντιαία βάση φιλάθλων. Δικαιώθηκε, καθώς έφερε τη μεταμόρφωση: Ο φοίνικας αναγεννήθηκε από τις στάχτες του και εξελίχθηκε σε ένα νέο, μοντέρνο club που κάποιοι πλέον αρέσκονται να αποκαλούν Steven Gerrard FC.

ΣΤΙΒΕΝ ΤΖΕΡΑΡΝΤ ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ 2Getty Images

Ο Gerrard στα χειρότερά του και ταυτόχρονα στα καλύτερα: Ένα control freak με απαιτητικά πρότυπα και προσοχή στη λεπτομέρεια. Η αλήθεια είναι πως πλάστηκε και ο ίδιος σαν coach μαζί με την ομάδα του. Παρότι δεν φαίνεται να έχει ακόμη ολοκληρώσει το έργο του στη Γλασκώβη, υπάρχουν φήμες. Ξέρεις ποιες.

Η Λίβερπουλ δε διανύει και τις καλύτερες ημέρες της ιστορίας της. Πιθανότατα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας τριετίας. Η θέση του Jürgen Klopp δεν κινδυνεύει -το αντίθετο- αλλά υπάρχουν εκείνοι που σκέφτονται και την επόμενη ημέρα στο Άνφιλντ. Τη μέρα με τον Steven Gerrard στον πάγκο της ομάδας που μεγάλωσε, έγινε αρχηγός και ηγέτης.

ΣΤΙΒΕΝ ΤΖΕΡΑΡΝΤ ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ 1Getty Images

Ο ίδιος πιστεύει πως έχει να δώσει πολλά ακόμη στη Ρέιντζερς, ειδικά με το θέλγητρο του Champions League της επόμενης χρονιάς μπροστά του. Η μεγάλη δουλειά όμως είναι πάντα αυτή που είναι.

Το γνωρίζει και ο ίδιος. Αλλά ακριβώς επειδή δουλεύει και σκέφτεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, θα φροντίσει να γίνει όσο καλύτερος μπορεί και μετά να ανοίξει τα πανιά του. Στο υψηλότερο επίπεδο άλλωστε μετρά ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια. Και όπως προείπαμε, ο Gerrard δεν θα αφήσει τίποτα στην τύχη. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear