Το ίνδαλμα του Γιάννη και του Doncic δε γούσταρε το ΝΒΑ

Ο Βασίλης Σπανούλης επηρέασε το παιχνίδι με πολλούς περισσότερους τρόπους από όσους είχες πιθανότατα φανταστεί.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Σεπτεμβρίου 2021

Λένε πως κάθε παίκτης σε οποιοδήποτε ομαδικό σπορ είναι μία αντανάκλαση αυτών που έπαιξαν το παιχνίδι πριν από αυτόν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το έκανε ακόμη πιο σαφές χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε ο Βασίλης Σπανούλης, στην οποία μίλησε για πρώτη φορά για την αποχώρησή του από την ενεργό δράση: Ο Greek Freak έστειλε ένα video, στο οποίο ανέφερε πως αν δεν υπήρχε ο Γκάλης δεν θα υπήρχε ο Σπανούλης. Και εάν δεν υπήρχε ο Σπανούλης, δεν θα υπήρχε ο Γιάννης.

Είχε απόλυτο δίκαιο. Αλλά ας επικεντρωθούμε στο πρόσωπο των ημερών, που δεν είναι άλλο από τον Kill Bill. Μεταξύ άλλων λοιπόν, ο πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού επηρέασε μία ολόκληρη γενιά παικτών. Κάποιοι από τους τελευταίους τυγχάνει να είναι τα πιο καυτά ονόματα του ΝΒΑ αυτή τη στιγμή.

Ο προαναφερθέντας Γιάννης και ο Luka Doncic τρέφουν κάτι παραπάνω από μεγάλη εκτίμηση για τον V-Span, έχοντας αναφέρει πολλάκις σε συνεντεύξεις τους -αλλά και με πράξεις- τι ακριβώς σήμαινε για τους ίδιους και την καριέρα τους η επιρροή μίας τέτοιας μπασκετικής προσωπικότητας.

Το 77 του Doncic και οι ρίζες του Γιάννη 

Ο ηγέτης των Dallas Mavericks φορά το νο.77 στη φανέλα του. Άπαντες γνωρίζουν πως τα δύο εφτάρια σε αυτήν είναι ένας φόρος τιμής στον Σπανούλη. Είναι λογικό. Ο πρώτος σε πόντους και ασίστ παίκτης στην ιστορία της Euroleague έπαιξε κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού στη συγκεκριμένη λίγκα, στην οποία συστήθηκε και ξεχώρισε ο Σλοβένος σούπερ σταρ. Εν αντιθέσει με το είδωλό του, ο Doncic όμως πήγε και έμεινε στο ΝΒΑ.

Το ίνδαλμα του Γιάννη και του Doncic δε γούσταρε το ΝΒΑGetty Images
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΠΑΚΣ 2021Milwaukee Bucks

Από την άλλη, για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Μεγάλωσε στην Ελλάδα, λάτρευε από μικρός το μπάσκετ και ουσιαστικά ωρίμασε βλέποντας τον Σπανούλη να σαρώνει με την εθνική και να αλλάζει την ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Γηραιάς Ηπείρου, παίρνοντας αρχικά την απόφαση να αφήσει τον πανίσχυρο Παναθηναϊκό και, έπειτα, κατακτώντας την κορυφή με τον αιώνιο αντίπαλο. 

Εντελώς συμπτωματικά, και οι δύο έχουν ζητήσει -και έχουν λάβει- φανέλα του Βασίλη Σπανούλη

Το λάθος που ξεκίνησε το θρύλο

Ο Βασίλης Σπανούλης μετακόμισε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού λίγο μετά τα όσα επικά πράγματα συνέβησαν στη Σαϊτάμα. Ξέρεις. Ήταν ο σταρ της εθνικής ομάδας -σε ένα φανταστικό ρόστερ- που έναν χρόνο πριν είχε κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ στο Βελιγράδι. Οι άνθρωποι του προπονητικού team της ομάδας των ΗΠΑ τον ήξεραν. Και τον φοβόντουσαν. Λιγότερο από ένα μήνα μετά, ήταν παίκτης των Rockets.

Στο Τέξας δεν μπόρεσε ποτέ να βρει τον εαυτό του ή να συνεννοηθεί με τους προπονητές. Η επιστροφή στην Ευρώπη ήταν μονόδρομος για έναν αθλητή που είχε μάθει να παίζει. Να παίζει συνέχεια. 

"Λάθος μέρος, λάθος χρόνος" έλεγε ο ίδιος αρκετά χρόνια μετά σε συνέντευξή του. Το όνειρο του ΝΒΑ που έγινε εφιάλτης όμως ήταν και η αρχή του μύθου του. 

Αν ήσουν παιδί στην Ευρώπη και αγαπούσες το μπάσκετ εκείνη την εποχή, ήταν μάλλον αναπόφευκτο: Ο Σπανούλης ήταν ο τύπος σου. Πήρε την πρώτη του Euroleague με τον Παναθηναϊκό στο Βερολίνο, το 2009, για να ακολουθήσουν στην πορεία back-to-back τίτλοι, με τον Ολυμπιακό, καθώς και μερικά ακόμη Final Four.

O Doncic τον αντιμετώπισε για πρώτη φορά το 2016. Είναι εύκολο να διακρίνεις 'Σπανουλικά' στοιχεία στο παιχνίδι του αλλά και μερικά ακόμη χαρακτηριστικά.

Την αίσθηση της δημιουργίας. Το θράσος. Τη δίψα για τις κρίσιμες μπάλες. Είναι και κάτι ακόμη όμως, που το διακρίνεις πια και στον Γιάννη: Όλοι τους επιζητούν την πίεση. Για να ξεχωρίσουν και να αλλάξουν επίπεδο. Ο Σπανούλης, πριν τα καθοριστικά clutch καλάθια του σε τόσους και τόσους σημαντικούς αγώνες, είχε αστοχήσει αρκετές φορές. 

Ο μεγαλύτερος από τους γιους του Βασίλη Σπανούλη είναι fan του ΝΒΑ. Εντελώς συμπτωματικά, και του Γιάννη και του Doncic. Συχνά ζητά από τον μπαμπά του, να του δώσει το κινητό για να δει βίντεο με highlights από τους δύο σταρ πια της καλύτερης λίγκας του πλανήτη. 

Περίπου δηλαδή ότι έκαναν και οι ίδιοι όταν ήταν παιδιά. Και κάπως έτσι δημιουργείται ένας ωραίος όσο και ιντριγκαδόρικος κύκλος: Από τον Σπανούλη στον Αντετοκούνμπο και τον Doncic και από αυτούς πάλι σε έναν Σπανούλη.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος