Η Νιούκαστλ, η Premier League και κατ΄επέκταση το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ετοιμάζονται να αλλάξουν. Ένα fund από τη Σαουδική Αραβία, με επικεφαλής τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman, εξαγόρασε τον δημοφιλή σύλλογο του αγγλικού πρωταθλήματος έναντι €353.000.000.

Άπαντες στον βρετανικό Βορρά άρχισαν να ονειρεύονται καλύτερες μέρες για το club, με τους οπαδούς -από τους πιο εκδηλωτικούς και ενθουσιώδεις στο Νησί- να πανηγυρίζουν για αυτή την εξέλιξη.

Υπενθυμίζουμε πως το θέμα αλλαγής ιδιοκτησίας της Νιούκαστλ απασχολούσε τα ποδοσφαιρικά media τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Η πρόθεση από τις δύο πλευρές (σ.σ. τους Σαουδάραβες και τον μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη, Mike Ashley) υπήρχε αλλά κάποια σημεία του deal, όπως η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, παρέμεναν. Τελικά, αυτά ξεπεράστηκαν και έπειτα από σχεδόν 15 έτη οι Ανθρακωρύχοι αλλάζουν χέρια. 

Αριθμοί που τρομάζουν

Θεωρητικά και μετά τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στην ομάδα, η Νιούκαστλ (θα) έχει τη δυνατότητα να ανελιχθεί σε μία ποδοσφαιρική υπερδύναμη. Όπως και στη ζωή, έτσι και στη μπάλα, τα λεφτά αργά ή γρήγορα φέρνουν την ευτυχία

Οι οικονομικές δυνατότητες του club προκαλούν -πια- ίλιγγο, αν λάβουμε υπόψιν το άκρως κατατοπιστικό γράφημα που κυκλοφορεί από χθες το βράδυ στο ίντερνετ. 

Σε αυτό απεικονίζεται η οικονομική επιφάνεια του συλλόγου, συγκριτικά με όλους τους άλλους της Premier League - που φτωχούς συγγενείς δεν τους λες σε καμία των περιπτώσεων. 

Αν δεν έχεις ακόμη εικόνα για τι ποσά μιλάμε, μάθε πως η περιουσία των νέων ιδιοκτητών της Νιούκαστλ ξεπερνά τα 350 δισεκατομμύρια Ευρώ. Είναι 10 φορές μεγαλύτερη από του Σεΐχη Mansour bin Zayed Al Nahyan της Μάντσεστερ Σίτι και 50 φορές από εκείνη του αφεντικού της Παρί Σεν Ζερμέν Nasser Al-Khelaifi. 

Πώς να μην τρελαίνονται μετά οι οπαδοί των Magpies, που παρεμπιπτόντως αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση βρέθηκαν για να πανηγυρίσουν έξω από το St. James Park. Ίσως κάνουν πρόβα για μελλοντικές στιγμές, ποιος ξέρει;

Πολλοί από αυτούς, όπως και η πλειοψηφία των δημοσιογράφων στην Αγγλία, έχουν ξεκινήσει τη μεταγραφολογία: Lionel Messi, Kylian Mbappe και γενικά όλα τα καυτά ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δυνητικά βρίσκονται στο μεταγραφικό στόχαστρο. 

Το νέο αφεντικό

Προφανέστατα και έχεις ακούσει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν το όνομα του Mohammed bin Salman, που μαζί με τον επιχειρηματία Yasir Al-Rumayyan θα μοιράζονται τον προεδρικό θώκο της Νιούκαστλ. Ο γαλαζοαίματος Σαουδάραβας αποτελεί μία εξαιρετικά αμφιλεγόμενη περσόνα για τον διεθνή Τύπο.

Getty Images

Τον Οκτώβριο του 2018 είχε συνδεθεί με την υπόθεση της δολοφονίας του Jamal Khashoggi. Ο γνωστός Σαουδάραβας δημοσιογράφος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη όταν μία επίσκεψη ρουτίνας στο προξενείο της χώρας του εκεί, θα εξελισσόταν σε εφιάλτη, που τελικά έφερε και το βασανιστικό τέλος της ζωής του. 

Μία επίσημη έκθεση του ΟΗΕ κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο bin Salman έφερε ευθύνη για τον φόνο και όσα ακολούθησαν μετά. Ο Khashoggi έγραφε συχνά στα άρθρα του για τις ατασθαλίες της και την πολιτική που ακολουθούσε ο πρίγκιπας. 

Μετά από πολλές συλλήψεις, παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών, δικαστήρια, αποφυλακίσεις και τη συγχώρεση της οικογένειας Khashoggi για πολλούς από τους κατηγορούμενους (5 εκ των οποίων καταδικάστηκαν αρχικά σε θάνατο), ο bin Salman ανέλαβε την ευθύνη της αποτρόπαιας υπόθεσης, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εκπομπή 60 Minutes. Αρνήθηκε ωστόσο πως διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου. 

Getty Images

Κατά τα άλλα, έχουμε όλα όσα θα περίμενε κανείς από έναν βαθύπλουτο από τη Μέση Ανατολή: 7ήμερα πάρτι σε ιδιωτικά νησιά με καλεσμένες την Jennifer Lopez και την Shakira, πολυτελή γιοτ, βίλες, σκάνδαλα και γενικά επίδειξη πλούτου - υπό οποιαδήποτε έννοια.

Mένει να δούμε πώς θα επηρεάσει και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.