Γιατί ο Xavi είχε φύγει από την Μπαρτσελόνα το 2015

Ενώ βρισκόταν ακόμη στο peak της καριέρας του ως παίκτης, ο Xavi αποφάσισε να αφήσει τόσο τους Μπλαουγκράνα όσο και την εθνική Ισπανίας. Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι;

Πριν από αρκετά χρόνια, σε μία συνέντευξή του, ο Xavi Hernández είχε αποκαλύψει πως όλη του η οικογένεια υποστηρίζει την Μπαρτσελόνα, με μεγαλύτερη οπαδό όλων τη μητέρα του, Maria Mercè Creus. Πολλοί ξαφνιάστηκαν αλλά από ό,τι φαίνεται τίποτα δεν ήταν τυχαίο για τον ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία του συλλόγου (πριν τον ξεπεράσει ο Messi) και -εδώ και λίγες ημέρες- προπονητή του. 

Η Μπλαουγκράνα προϊστορία του Xavi

Ο Xavi εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα το 1991, σε ηλικία 11 ετών. Όπως μερικά άλλα αγόρια της ηλικίας του, κατάφερε να ξεχωρίσει, ανεβαίνοντας σταδιακά τα κλιμάκια της La Masia. Ήδη από τα 14 του χρόνια έμοιαζε έτοιμος ακόμη και για την πρώτη ομάδα, με ολύ χαρακτηριστικό ένα report από το τεχνικό τιμ: "Έχει μία μοναδική ικανότητα να κατανοεί το γήπεδο και έναν εξαιρετικό τρόπο να προστατεύει την μπάλα και να την μεταφέρει όπου και όπως θέλει. Δεν την χάνει ποτέ".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FC Barcelona (@fcbarcelona)

Μέχρι τα 17 του είχε περάσει από όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας, προτού τον Νοέμβριο του 1997, ο Louis van Gaal τον συμπεριλάβει για πρώτη φορά στην αντρική ομάδα της Μπάρτσα, για έναν αγώνα του Champions League εναντίον της Νιούκαστλ.

> Διάβασε ακόμη: Πόσο πιθανή είναι μία επιστροφή του Lionel Messi στην Μπαρτσελόνα

Το ντεμπούτο του όμως έγινε έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 1998, στη La Liga, σε ένα ματς κατά της Μαγιόρκα. Έκτοτε, άρχισε να καθιερώνεται και εξαρχής θεωρήθηκε ο φυσικός διάδοχος του Pep Guardiola στο κέντρο της ομάδας. 

Γιατί ο Xavi είχε φύγει από την Μπαρτσελόνα το 2015Getty Images

Το 2001 ήταν η χρονιά που ο ίδιος εξελίχθηκε στους ηγέτες του club, μετά την αποχώρηση του Guardiola, εξελίσσοντας διαρκώς το παιχνίδι του. Ήταν τότε που άρχισε να μεταμορφώνεται σε ένα από τα πιο σημαντικά γρανάζια μίας εκ των καλύτερων ομάδων που είδε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ξανασυναντήθηκε με τον Pep το 2008, όταν ο τελευταίος επέστρεψε στην Βαρκελώνη ως προπονητής πια.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FC Barcelona (@fcbarcelona)

Μαζί κέρδισαν 14 τρόπαια, συμπεριλαμβανομένου και του Sextuple του 2009, ενώ έναν χρόνο αργότερα, στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής γεύτηκε τη χαρά της κατάκτησης και του Μουντιάλ με τους Φούριας Ρόχας.

Η μεγάλη έξοδος και η ακόμη μεγαλύτερη επιστροφή

Από το 2012 και μετά, άρχισε να νιώθει πίεση. Αλλά κυρίως, κούραση. Το κοντέρ του είχε γράψει περισσότερα από 400 παιχνίδια πρωταθλήματος με την Μπαρτσελόνα και 100 με την εθνική. Στα 32 του, ξεκίνησαν να τους χτυπούν την πόρτα όλο και συχνότερα οι τραυματισμοί, με το χρόνο αποθεραπείας να γίνεται όλο και μεγαλύτερος.

ΤΣΑΒΙ ΕΡΝΑΝΤΕΖ 2Getty Images

Σκεφτόταν ήδη να αποχωρίσει από την εθνική Ισπανίας αλλά ο Vicente del Bosque τον έπεισε να συνεχίσει, τουλάχιστον μέχρι το Μουντιάλ της Βραζιλίας, όπως και έγινε. Το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα τελείωνε το 2016 αλλά ο ίδιος είχε πάρει αρκετά νωρίτερα την απόφασή του. Ίσως τη δυσκολότερη της καριέρας του.

> Διάβασε ακόμη: Στον Άγιαξ βρήκαν τον επόμενο Neymar

Η σεζόν 2014-15 θα ήταν η τελευταία του στο Καμπ Νου. Τον Μάιο του 2015 ανακοίνωσε πως αποχωρεί, μετά από 767 ματς και 25 τίτλους - για την ιστορία, το τελευταίο του παιχνίδι ήταν ο τελικός του Champions League Βερολίνο, όπου η Μπαρτσελόνα κέρδισε με 3-1 την Γιουβέντους. 

Στη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε μεταξύ άλλων τους λόγους: "Ήταν μία από τις πιο δύσκολες όσο και οριστικές αποφάσεις που έχω πάρει ποτέ. Είναι η κατάλληλη στιγμή να φύγω και όχι τον επόμενο χρόνο που λήγει το συμβόλαιό μου. Χρειάζομαι μία αλλαγή σκηνικού. Δεν κάτι που μου επιτάσσει η καρδιά μου αλλά η λογική και το κορμί μου. Όταν είσαι μέλος μίας top class ομάδας, πρέπει να μπορείς να ακολουθήσεις τους ρυθμούς της κι εγώ δεν πιστεύω πως μπορώ να το κάνω πια" είχε πει.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FC Barcelona (@fcbarcelona)

"Μου προσφέρθηκε μία δουλειά από το Κατάρ και η αλήθεια είναι πως βρίσκω το project αρκετά γοητευτικό. Θα συνεχίσω να παίζω για λίγο ακόμη στην Αλ Σαντ και μετά θα συνεργαστώ, μαζί με τα αδέρφια μου, με την Aspire Academy. Θεωρώ πως είναι το ιδανικό μέρος για μένα τώρα" είχε συμπληρώσει, προτού κλείσει με μία μεγάλη υπόσχεση, που πια εκπληρώθηκε: "Ελπίζω να μην απογοήτευσα κανέναν όλα αυτά τα χρόνια και το σχέδιό μου είναι να επιστρέψω μία μέρα στο Καμπ Νου".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Xavi Hernández (@xavi)

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.