Για πάρα πολλά χρόνια, όλοι εκείνοι που μεγάλωσαν με το παλιό το NBA, το καλό (δηλαδή αυτό των 90s), είχαν στο μυαλό τους κάποιες πολύ συγκεκριμένες εικόνες και μερικά δεδομένα. Ένα από αυτά είναι και το 'αχώριστο' δίδυμο των Michael Jordan και Scottie Pippen. Κανείς άλλος δεν υπήρχε σαν αυτούς σε όρους φιλίας, πίστης του ενός στον άλλον, συνεργασίας. Αντιπροσώπευαν κάτι απαράμιλλο, ένα σχεδόν μυθικό ντουέτο. Και έπειτα ήρθε το The Last Dance, με τις συνέπειές του. Και τα άλλαξε όλα. 

Όλα καλά. Ή όχι και τόσο.

Τα πάντα έδειχναν ζόρικα αλλά και υπέροχα για τους εμβληματικούς Chicago Bulls της δεκαετίας του 1990, που πέρασαν μεν πολλές δυσκολίες αλλά τελικά έμειναν στην ιστορία σαν μία από τις κορυφαίες ομάδες που πάτησαν ποτέ τα παρκέ του ΝΒΑ. 

Το μεγαλείο του Jordan, οι τεράστιες προκλήσεις, η τριγωνική επίθεση του Phil Jackson, η τρέλα του Dennis Rodman, το πολυσύνθετο παιχνίδι του Pippen και το κυνικό recruiting του Jerry Krause ήταν μόνο μερικά από τα κομμάτια του παζλ, που τελικά έδωσαν ένα τέλειο story στον Jason Hehir

Υπήρχαν όμως και πολλά που 'φαγώθηκαν' στη μονταζιέρα. Για κάποια από αυτά μας δόθηκαν μερικές ενδείξεις στο The Last Dance. Ο ασκός του Αιόλου όμως άνοιξε με το βιβλίο του Scottie Pippen, Unguarded. Μέσω αυτού, έγινε κάτι παραπάνω από προφανές πως ο "Ινδιάνος" δε συμπαθούσε ακριβώς το Air και τον τρόπο που αυτός συμπεριφερόταν. 

> Διάβασε ακόμη: Scottie Pippen εναντίον Michael Jordan, ξανά

"Ο Michael Jordan δε θα γινόταν ποτέ Michael Jordan χωρίς εμένα, τον Horace Grant, τον Toni Kukoc, τον John Paxson, τον Steve Kerr, τον Dennis Rodman, τον Bill Cartwright, τον Ron Harper, τον BJ Armstrong, τον Luc Longley, τον Will Perdue και τον Bill Wennington" αναφέρει το πρώην νο.33 των Chicago Bulls, μπαίνοντας σε περισσότερες λεπτομέρειες: "Ναι, θα ήταν σίγουρα superstar όποια κι αν ήταν η κατάληξη αλλά η επιτυχία μας σαν ομάδα ήταν εκείνη που τον έκανε να φτάσει σε ένα επίπεδο σε παγκόσμιο level, που δεν έχει αγγίξει ποτέ κανένας άλλος αθλητής - ίσως μόνο ο Muhammad Ali".

Captain America και Bucky Barnes

Αν είσαι fan της Marvel θα αντιληφθείς τον παραπάνω συσχετισμό. Θα θυμάσαι επίσης πως στο The Winter Soldier ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Sebastian Stan στράφηκε εναντίον του αντίστοιχου του Chris Evans. Ε, αυτό ακριβώς βλέπουμε να εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή αλλά με μπασκετικούς παραλληλισμούς. 

Getty Images

"Δεν ήμουν τίποτα περισσότερο για αυτόν παρά ένα στήριγμα. Ναι, λέει πως αποτέλεσα τον καλύτερο συμπαίκτη που είχε ποτέ. Αλλά ποτέ δεν το εισέπραξα" συνεχίζει ο Pippen, ο οποίος είναι πια κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως έχει διάθεση να ανασύρει μνησικακίες και έριδες του ένδοξου παρελθόντος. 

Η λέξη 'εισέπραξα' δε χρησιμοποιήθηκε τυχαία και είναι μία έμμεση αναφορά τόσο στον οικονομικό αποκλεισμό του από το budget του ντοκιμαντέρ (για το οποίο ο MJ πήρε 10 εκατ. δολάρια) όσο και για την ανοιχτή πληγή από το εξευτελιστικό για τον ίδιο συμβόλαιο που είχε υπογράψει αρχικά με τους Bulls -και για το οποίο ποτέ δε συγχώρεσε τον Jerry Krause. Επίσης έμμεσα, κατηγορεί και τον Jordan για το προαναφερθέν συμβόλαιο, καθώς θεωρεί ότι ποτέ δε μίλησε ώστε να αναπροσαρμοστεί. 

Εκείνη την εποχή, η Wall Street Journal, ο Guardian και πολλά άλλα μέσα είχαν κάνει εκτενή αναφορά στη δυσαναλογία της προσφοράς του Pippen με τα χρήματα που αμειβόταν, κάτι που διόγκωνε -σχεδόν σε επίπεδα Godzilla- το όλο θέμα στο μυαλό του. 

Η δύναμη που δεν επιτρέπει φιλίες

"Δεν ήμασταν ποτέ φίλοι και έτσι είμαστε και σήμερα". Καμία φιλία λοιπόν και ο μύθος με τον οποίο πολλοί από εμάς μεγάλωσαν, καταρρέει από τα πιο αρμόδια χείλη. Τα γέλια, οι αγκαλιές, οι αφιερώσεις, τα πούρα που κάπνιζαν μαζί, τα σηκωμένα τρόπαια.  Όλα μέρος ενός κολοσσιαίου ψέματος; Ναι. Και όχι. 

Ο Pippen ανέκαθεν απεικονιζόταν ως ένας 'ώμος' για τον Jordan. Ναι, ο κορυφαίος τύπος που πάτησε ποτέ παρκέ είχε ανάγκη από αυτόν, στις ελάχιστες στιγμές που φαινόταν να χρειάζεται κάτι τέτοιο. Και αυτό ίσως να αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αδικία για τον Scottie.

Σχεδόν όλοι πιστεύουν πως δε θα μπορούσε ποτέ να μπει στα παπούτσια του Mike, κάτι που αποδείχτηκε από το διάστημα της απουσίας του Air από τους Bulls (κυρίως γιατί διεκδίκησε το ρόλο του ηγέτη με όλους τους λάθος τρόπους), αλλά ξεχνούν πως μιλάμε για έναν φανταστικό παίκτη που έκανε -κυριολεκτικά- τα πάντα.

> Διάβασε ακόμη: 7 ερωτήσεις για τη νέα σεζόν του NBA και οι απαντήσεις τους

Το The Last Dance ενθουσίασε. Όταν όμως έκατσε η σκόνη του συναισθήματος, έφερε στην επιφάνεια πολλές περίεργες πτυχές. Μία από τις σημαντικότερες εξ' αυτών αφορά την υπερβολική δύναμη και επιρροή που εξακολουθεί να έχει έως σήμερα ο Michael Jordan - ποτέ, κανένας, είτε λέγεται Cristiano Ronaldo είτε Neymar, δε θα πλησιάσει κάτι τέτοιο.

Και ξέρεις κάτι; Ίσως ο Pippen να μην είχε αντιδράσει τόσο πολύ αν δεν έβλεπε διαρκώς τον εαυτό του να παρουσιάζεται σαν δεύτερο βιολί, την ίδια στιγμή που ο πρώην συμπολεμιστής του φαινόταν τέλειος και αλάνθαστος. Ναι, ο ίδιος ο MJ, ο καλύτερος μπασκετμπολίστας ever, που όμως πολλοί από τους συμπαίκτες του αποκαλούσαν 'μαλάκα' για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπιζε.  

Θα υπάρξει συνέχεια; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ίσως ο Pippen να είναι ο πρώτος μίας λίστας που τώρα ξεκινά να συμπληρώνεται και θα έχει μπόλικα επεισόδια στο μέλλον - αυτό θα είχε πλάκα να γίνει και ντοκιμαντέρ, κάτι σαν αντι-Last Dance. Ίσως και όχι.

Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον ιντριγκαδόρικο να έχουμε μία διαφορετική εκδοχή για την αληθινή ιστορία της πιο δυνατής ομάδας όλων των εποχών, εκείνων που πολύ ξεχωριστό μέλος της, ήταν και ο Scottie Pippen.