O Steve Kerr και η αρχή της τελευταίας αυτοκρατορίας του ΝΒΑ

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου 1965 όταν ο Steve Kerr ερχόταν στη ζωή. 57 χρόνια μετά είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του ΝΒΑ.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Michael Jordan, ο Steve Kerr και ο Phil Jackson παραδέχονται στο The Last Dance ότι οι μπουνιές που αντάλλαξαν οι δύο πρώτοι σε μία προπόνηση των Chicago Bulls, πίσω στη σεζόν 1995-96, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στη σχέση τους αλλά και στην μετέπειτα πορεία των Ταύρων. "Ένιωθα λες και ήμουν παιδάκι στο Jurassic Park που μόλις του επιτέθηκε ο Βελοσιράπτορας. Αλλά δεν έκανα πίσω. Και αυτό, όσο περίεργο κι αν σου φανεί, βελτίωσε πολύ τη σχέση μου με τον Mike" είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Kerr.

Ο Jordan από την πλευρά του αναφέρει στο περιβόητο ντοκιμαντέρ του Jason Hehir πως "πήγα και τα έβαλα με τον πιο μικρόσωμο τύπο του γηπέδου. Τελικά εγώ ήμουν ο μικρότερος από όλους. Του ζήτησα συγγνώμη μετά και από τότε ο Steve κέρδισε το σεβασμό μου. Δεν έκανε πίσω και εξελίχθηκε σε έναν πολύτιμο παίκτη για την ομάδα". 

O Steve Kerr, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα στη Βυρηττό το 1965, ανέλαβε το ρόλο του προπονητή στους Golden State Warriors τον Μάιο του 2014 διαδεχόμενος τον Mark Jackson. Δεν ήταν ποτέ μία τυχαία περίπτωση ανθρώπου και παίκτη. Και προφανέστατα, αυτό ισχύει και για την καριέρα του στους πάγκους. Η πορεία της ζωής του ξεκινά στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πατέρας του,  Malcolm H. Kerr, ήταν σημαντικός ακαδημαϊκός με εξειδίκευση στα θέματα της πάντοτε φορτισμένης αυτής περιοχής του πλανήτη. Παράλληλα, θεωρούνταν ένας σημαντικός ειρηνιστής αλλά και ένας άνθρωπος-σήμα κατατεθέν της αμερικανικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που τον κατέστησε στόχο των εξτρεμιστών.

O Steve Kerr και η αρχή της τελευταίας αυτοκρατορίας του ΝΒΑ

Ο Malcolm H. Kerr δολοφονήθηκε από μέλη της οργάνωσης Ιερός Πόλεμος, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, όταν ο γιος του ήταν πια 19 ετών και φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Ο νεότερος Kerr, παρότι σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από το γεγονός, προσπάθησε να ακολουθήσει το όνειρό του, που ήταν να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ. 

Στο ΝΒΑ μπήκε το 1988, όταν οι Phoenix Suns τον επέλεξαν στο νο.50 του draft. Αφού πέρασε και από τους Cleveland Cavaliers και Orlando Magic, βρέθηκε το 1993 στους Bulls, αμέσως μετά την πρώτη αποχώρηση του Michael Jordan. Έμεινε στο Σικάγο 5 χρόνια, κατακτώντας 3 πρωταθλήματα, ενώ στην πορεία κέρδισε ακόμη 2 με τους San Antonio Spurs.

ΣΤΙΒ ΚΕΡ 1

Σαν παίκτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας αξιόπιστος συμπληρωματικός γκαρντ με τρομερή ικανότητα στο τρίποντο (το ποσοστό καριέρας του ξεπερνά το 45%). Όταν κρέμασε τη φανέλα του, αμέσως μετά τους τελικούς του ΝΒΑ το 2003, εργάστηκε αρχικά σαν αναλυτής του  Turner Network Television (TNT) και έπειτα σαν General Manager των Phoenix Suns.

Στις 14 Μαΐου του 2014, οι Golden State Warriors του έδωσαν την ευκαιρία που ο ίδιος έμοιαζε να μην ψάχνει αλλά ταυτόχρονα ήταν και απόλυτα έτοιμος για να την αρπάξει από τα μαλλιά. Ήδη από το Summer League του 2014, η ομάδα του Όκλαντ προσπαθούσε να παίξει διάφορες παραλλαγές της τριγωνικής επίθεσης που ο Kerr είχε διδαχθεί στους Bulls.

ΣΤΙΒ ΚΕΡ 5
ΣΤΙΒ ΚΕΡ 4
ΣΤΙΒ ΚΕΡ 3

Ταυτόχρονα όμως, ο Αμερικανός προπονητής εφάρμοζε και πολλά στοιχεία που είχε αποκομίσει ως παίκτης των Spurs από τον τεράστιο Gregg Popovich. Εκτός από τις γνώσεις και τις ιδέες του βέβαια, πήρε τεράστια βοήθεια και από το front office των Warriors που φρόντισε να του παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία: Steph Curry, Clay Thompson, Draymond Green, Andre Iguodala, Shaun Livingston και Harrison Barnes δημιούργησαν μία εξαιρετική βάση παικτών, στην οποία το καλοκαίρι του 2016 προστέθηκε και ο Kevin Durant

Οι Golden State Warriors του Steve Kerr έφεραν την επανάσταση στο σύγχρονο μπάσκετ, παίζοντας σε εξαιρετικά γρήγορο τέμπο και βασίστηκαν πάρα πολύ στο σουτ τριών πόντων - ίσως περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα της ιστορίας. Το αποτέλεσμα όμως έχει δικαιώσει τόσο το ίδιο το franchise όσο και τον 55χρονο head coach. Ανάμεσα στα κατορθώματά του ως προπονητής συγκαταλέγονται τα τρία πρωταθλήματα (2015, 2017, 2018), η βράβευσή του ως NBA Coach of the Year (2016) και βεβαίως το ιστορικό ρεκόρ των 73 νικών σε μία σεζόν (2016). 

Ο Steve Kerr είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει ανάγκη τόσο το άθλημα όσο και η κοινωνία. Του ευχόμαστε να τα εκατοστήσει και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα όσα ετοιμάζει την επόμενη σεζόν.

 


Διάβασε ακόμη για την τρελή ιστορία του Dennis Rodman, τον πιο cool παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ, τι έμαθε η ζωή στον Scottie Pippen, τον τεράστιο Dino Radja, τον πιο πιστό οπαδό Spike Lee και γιατί είναι αδύνατο να μην αγαπάς τον Shaquille O'Neal


φωτογραφίες ©Getty Images

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear