Μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικοί οι φετινοί τελικοί της Basket League;

Γιατί ο φετινός τίτλος μοιάζει με μακρινό θαύμα για τον Παναθηναϊκό;

Οι τελικοί του ελληνικού πρωταθλήματος ξεκινούν σήμερα το βράδυ με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται στο ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό για το Game 1. Αναλύσεις και στοιχηματικές δίνουν την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, όμως κανείς δε μπορεί να ξεγράψει τον Παναθηναϊκό που μετρά 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα. 

Η μαγική χρονιά του Ολυμπιακού

Οι Ερυθρόλευκοι επέστρεψαν φέτος μετά από δύο χρόνια περιπέτειας στην Α2 και φρόντισαν να δείξουν σε όλη την Ευρώπη ότι δεν αστειεύονται. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκλεισε τις τρύπες που εντόπισε από την περυσινή χρονιά και ακόμη κι αν ηττήθηκε στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς εντός έδρας, δεν πτοήθηκε. Με τον δικό του τρόπο, ο Ολυμπιακός κέρδισε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο (4-1 φέτος) και πήρε την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας στον Πειραιά. Η επιστροφή στην Α1 συνοδεύτηκε όμως και με την καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας την τελευταία πενταετία.

Μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικοί οι φετινοί τελικοί της Basket League;ΑΠΕ-ΜΠΕ


Με μόνιμο MVP τον Sasha Vezenkov, ο Ολυμπιακός έφτασε ως την 2η θέση της κανονικής διάρκειας της διοργάνωσης και μέχρι το Final 4 του Βελιγραδίου. Εκεί, ένα σουτ του Vasilije Micić τους χάλασε τα πλάνα για τίτλο και το πάρτι των φίλων τους, που με περισσότερους από 12.000 εκδρομείς έγραψαν ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η επιστροφή στην Basket League και την ελληνική πραγματικότητα δεν αποτέλεσε ωστόσο πρόβλημα.



Ο ρυθμός δεν έπεσε στην ουσία ποτέ και με διαφορά μ.ο. 40 πόντων οι παίκτες του Μπαρτζώκα βρέθηκαν πολύ εύκολα στους τελικούς. Πλέον απέχουν τρεις νίκες από το νταμπλ, που δεν έχει επιτευχθεί εδώ και 25 χρόνια και θέλουν να επιβεβαιώσουν την ανωτερότητά τους κόντρα στους πράσινους. Το κίνητρο είναι φυσικά τεράστιο καθώς αυτό θα είναι το πρώτο εγχώριο ελληνικό πρωτάθλημα για τον Μπαρτζώκα, όπως επίσης και για όλους τους παίκτες πλην Σλούκα, Παπανικολάου, Λούντζη και Πρίντεζη. Όπως όλα δείχνουν, αυτή η σειρά αγώνων θα είναι η τελευταία για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, που θέλει να κλείσει την καριέρα του με τον πολυπόθητο τίτλο. 

Οι πράσινες προσπάθειες για επανάκαμψη

Η χρονιά ξεκίνησε με τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Φραγκίσκο Αλβέρτη και Τάκη Τριαντόπουλο στο διοικητικό τιμόνι και τον Δημήτρη Πρίφτη στον πάγκο και ολοκληρώνεται με την επιστροφή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στα πράγματα, τον Γιώργο Βόβορα προπονητή και τον Αργύρη Πεδουλάκη στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Εύκολα μπορεί λοιπόν να αντιληφθεί κανείς ότι η σεζόν δεν εξελίχθηκε όπως την σχεδίαζαν οι φίλοι του τριφυλλιού αρχικά. 

Οι 'πράσινοι' σημείωσαν τη χειρότερη επίδοση της σύγχρονης ιστορίας τους στην Ευρώπη τερματίζοντας στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας, ενώ μετά τον τρόπο που χάθηκε το Κύπελλο Ελλάδος έδειξαν σημάδια κατάρρευσης. Στις 20 του Φλεβάρη στην Κρήτη ο Παναθηναϊκός κρατούσε για 3 περιόδους το τρόπαιο στα χέρια του, όμως ένα καλό 8λεπτο του αιώνιου αντιπάλου, τον έστειλε στο καναβάτσο.

ΠαναθηναϊκόςΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντί να βυθίσει στην εσωστρέφεια τον Ολυμπιακό, του έδωσε δύναμη και την πίστη ότι μπορεί να κερδίσει ακόμα και στην κακή του μέρα. Κάτι που πέρα από την αδιαμφισβήτητη διαφορά των δύο ομάδων, αποτελεί μέχρι και σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημά του.

Ενδεικτικό πάντως της άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός είναι και οι δύο ήττες που υπέστη κόντρα στη Λάρισα στα ημιτελικά. Ναι, μεν διέλυσε την ομάδα του Φώτη Τακιανού στον Game 5, όμως οι δύο ήττες στον κάμπο αποτελούν τεκμήριο του συνεχόμενου ντεφορμαρίσματος του. Ο Peyton Siva είναι το νέο πρόσωπο των Πρασίνων στα Playoffs και έχει έρθει για να καλύψει το τεράστιο κενό στον άσσο, όμως ακόμη δυσκολεύεται να βρει τα πατήματά του.

Κλεφτοπόλεμος κι ευχολόγια

Στο μπάσκετ λένε ότι 9/10 φορές νικά ο καλύτερος και όταν πρόκειται για σειρά αγώνων, το ποσοστό αυτό μεγαλώνει απότομα. Ο Παναθηναϊκός δεν καλείται να κάνει ένα καλό ματς, να βασιστεί στην αστοχία του αντιπάλου του και να ελπίσει σε κάτι καλό. Χρειάζεται ένα μικρό θαύμα για το φετινό πρωτάθλημα. Χρειάζεται τρεις νίκες σε σειρά best of 5, να ξεπεράσει άμεσα τα εσωτερικά προβλήματα του και να κερδίσει ξανά, ξανά και ξανά μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη για φέτος, που του έχει πάρει μάλιστα και τον αέρα, στις τελευταίες μεταξύ τους αναμετρήσεις.

ΝέντοβιτςΑΠΕ-ΜΠΕ


> Διάβασε ακόμη: Drazen Petrovic, για πάντα

Η ομάδα του Γιώργου Βόβορα θα αναγκαστεί να πάρει ρίσκα για να προστατευθεί μέσα στο ζωγραφιστό και θα αφήσει αρκετά σουτ, όμως θα πρέπει και η ίδια να ξεπεράσει τον εαυτό της από τα 6,75 αν θέλει να διεκδικήσει ελπίδες για τίτλο.

Με την πλάτη στον τοίχο, εύκολα

Ο Ολυμπιακός από την άλλη καλείται να μην χάσει το στόχο του. Ο πικρός αποκλεισμός από την Ευρωλίγκα μέχρι στιγμής δεν έδειξε να επηρεάζει τους Ερυθρόλευκους, όμως ο Παναθηναϊκός δεν είναι Προμηθέας. Το τελευταίο δυνατό τεστ που έδωσαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα είναι ουσιαστικά ο μικρός τελικός της Euroleague, πριν από σχεδόν ένα μήνα και είναι ερωτηματικό το πώς θα προσαρμοστεί η ομάδα στις ανάγκες ενός κρίσιμου αγώνα. Στο Λιμάνι είναι διψασμένοι για τον τίτλο, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσουν τον Παναθηναϊκό, καθώς ένα στραβοπάτημα μπορεί να δώσει ώθηση στην απέναντι μεριά.

Μερικές σκέψεις

Είναι δύσκολο για τον Παναθηναϊκό να φτάσει τη σειρά σε περισσότερα από 4 παιχνίδια. Χωρίς εγκέφαλο στο παιχνίδι του, καθώς ο Siva δε δείχνει 100% έτοιμος για αυτόν το ρόλο, και με τον Παπαγιάννη φανερά μόνο του στη frontline, ο Παναθηναϊκός δε θα μπορέσει να βάλει δύσκολα στον αιώνιο αντίπαλο σε μια τέτοια σειρά αγώνων. Το ΣΕΦ αναμένεται κατάμεστο και η πληρότητα του Ολυμπιακού σε όλες τις θέσεις είναι αυτή που θα του δώσει τη λύση, ακόμα κι αν τα πράγματα πάνε να στραβώσουν.

Η ποιότητά του τόσο στον αγωνιστικό χώρο, όσο και στην άκρη του πάγκου είναι αδιαμφισβήτητη και παρότι έχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα από το 2017, οι παίκτες του εκ των πραγμάτων υπερτερούν των 'πρασίνων' σε εμπειρία, αντοχή και επιδόσεις. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear