5 πράγματα που μάθαμε από τον τελικό του Wimbledon

Μεταξύ άλλων, ο Djokovic κατέκτησε για 4η συνεχόμενη φορά το Wimbledon και με 21 Grand Slam συνεχίζει να γράφει ιστορία.

Αυτό ήταν λοιπόν! Το 135ο Wimbledon πέρασε στην ιστορία με τον Novak Djokovic να κατακτά το βρετανικό Grand Slam για 4η συνεχόμενη και 7η συνολικά φορά φτάνοντας τα 21 Grand Slam στην σπουδαία καριέρα του. Παράλληλα, ο Nick Kyrgios έφτασε ως τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης δείχνοντας τη διάθεσή του να επιστρέψει στο tour και ένα σπουδαίο τουρνουά με τεράστιες ιδιαιτερότητες έφτασε στο τέλος του. Τι μας έμαθε όμως ο φετινός τελικός του Wimby και η επικράτηση του Σέρβου με 3-1 σετ;

Novak Djokovic, ένα mental robot μέσα στο court

Δεν ξαφνιάστηκε όταν ο Kyrgios του πήρε το πρώτο σετ. Έγινε άλλωστε ο πρώτος παίκτης στην Open Era που χάνει το πρώτο σετ σε προημιτελικό, ημιτελικό και τελικό και κατακτά το τρόπαιο. Δεν έχασε στιγμή την ψυχραιμία από τα αδιανόητα service games του αντιπάλου του, δεν επηρεάστηκε όταν ο Αυστραλός ξεκίνησε να τα βάζει με την εξέδρα. Ο Djokovic κατέβηκε στο Centre Court, όπου μετρούσε 38 συνεχόμενες νίκες και είχε να ηττηθεί από τον Ιούλιο του 2013, σαν το ρομπότ που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. 

> Διάβασε ακόμη: O Nick Kyrgios δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει

Έκανε το παιχνίδι του, προσπάθησε να μεγαλώσει το γήπεδο με τις επιστροφές του κοντά στην baseline και σιγά σιγά να αυξήσει τον αριθμό των χτυπημάτων σε κάθε πόντο. Εφόσον έπαιρνε από τον Kyrgios τον έλεγχο του αγώνα, τίποτα δε θα τον σταματούσε. Η κάμερα τον έπιασε ελάχιστες φορές να μιλάει. Κατέβηκε στο Centre Court για να κάνει αυτό που άργησε 10 μήνες. Κέρδισε τον 21ο Grand Slam, ξεπέρασε τον Roger Federer και κυνηγά τον Rafa Nadal. 

Ο Nick Kyrgios είναι ένας top class παίκτης

Ναι, δεν περιμέναμε το φετινό Wimbledon για να το μάθουμε αυτό. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι τη στιγμή που ο Nick Kyrgios θα κατάφερνε να τιθασεύσει κάπως τον εαυτό του, θα έφτανε ψηλά. Φέτος έκανε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για ένα Grand Slam. Κατέβηκε στο Χάλε και στη Στουτγκάρδη φτάνοντας στα ημιτελικά και από την κλήρωση του Wimby φάνηκε ότι αν σημειώσει 1-2 σπουδαίες νίκες, θα μπορούσε να φτάσει ψηλά. 

Στον τελικό ο Kyrgios δεν έβγαλε άχνα για αρκετή ώρα. Προσπάθησε να ντυθεί Djokovic και παρά τα μικρά (για εκείνον) ξεσπάσματά του, τα κατάφερε. Κέρδισε το πρώτο σετ από τον Σέρβο και τον ανάγκασε να επιστρατεύσει το καλύτερο φετινό του παιχνίδι για να φτάσει στον τίτλο. Στο τέλος, παρά το κόκκινο καπέλο που φόρεσε, γνώρισε την αναγνώριση τόσο από τον Djokovic και τον προπονητή του Goran Ivanisevic, όσο και από το βρετανικό κοινό, ενώ μέχρι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εξήρε την προσπάθειά του. 

5 πράγματα που μάθαμε από τον τελικό του Wimbledon

Το πλάνο του Djokovic ήταν... να μην έχει πλάνο

"Δεν μπορείς να προετοιμαστείς για ένα παιχνίδι με αντίπαλό τον Nick Kyrgios. Είναι μια ιδιοφυία, μια τενιστική ιδιοφυία. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σκαρφιστεί στον επόμενο πόντο, οπότε συγκεντρωθήκαμε στο τι πρέπει να κάνει ο Novak. Όταν κάποιος σερβίρει σαν τον Nick, ο οποίος είναι ο καλύτερος σέρβερ στο παιχνίδι, είναι λίγα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Απίστευτος τενίστας, ο πιο απρόβλεπτος. Είναι αδύνατο να οργανώσεις τακτική. Δεν υπήρχε καμία τακτική. Για 15 λεπτά ο καλύτερος στον κόσμο στις επιστροφές (σ.σ. Novak Djokovic), δεν μπορούσε να αγγίξει την μπάλα". Τάδε έφη, Goran Ivanisevic.

Ο προπονητής του Djokovic και νικητής του Wimbledon το 2001, αποθέωσε τον Nick Kyrgios αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρο πλάνο παιχνιδιού για την εξουδετέρωση του Αυστραλού, αλλά η τακτική επικεντρώθηκε μόνο στα πράγματα στα οποία θα έπρεπε ο Nole να κάνει. Πράγματι, ο Kyrgios ολοκλήρωσε τον αγώνα με 30 άσσους και συνολικά 62 winners, εκτελώντας πολλά δεύτερα σερβίς σαν πρώτα. Κάτι που του χάρισε μερικούς πόντους, του κόστισε όμως στο κρίσιμο 4ο σετ. 

Το αλαλούμ στην παγκόσμια κατάταξη και οι αδικίες εις βάρος των πρωταγωνιστών

Το φετινό Wimbledon δε δέχθηκε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η αντίδραση της ATP ήταν άμεση με την ακύρωση της προσμέτρησης των πόντων στη μάχη της Παγκόσμιας Κατάταξης. Έτσι, ο νικητής της διοργάνωσης, Novak Djokovic που υπερασπίστηκε όλους τους πόντους τους οποίους κέρδισε πέρυσι με την 4η συνεχόμενη κατάκτησή του, όχι μόνο δεν ανέβηκε στην κατάταξη, αλλά από τη Δευτέρα βρίσκεται στην 7η θέση, χάνοντας τους 2.000 πόντους από την περσινή νίκη του. Αυτή είναι η πρώτη φορά που πέφτει από την πεντάδα, από τον Αύγουστο του 2018 και φυσικά σχετίζεται με την απόφασή του να μην εμβολιαστεί. 

> Διάβασε ακόμη: Είναι ο Rafa Nadal ο μεγαλύτερος μαχητής στην ιστορία του τένις;

Ο φιναλίστ του Wimbledon, Nick Kyrgios έπεσε κι αυτός 5 θέσεις στα ATP Rankings και αντί να ανέβει 24 (!) θέσεις και να βρεθεί στο Top16 για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2018, εν τέλει κατρακύλησε στο Νο. 45 του κόσμου. Στη νέα κατάταξη, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που πέρυσι είχε αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο, ανέβηκε μία θέση και βρίσκεται πια στο Νο 4, ενώ θλίψη έφερε στην κοινότητα η "εξαφάνιση" του Roger Federer. O Ελβετός που όταν εκκινούσε το Wimbledon βρισκόταν στην 97η θέση, έχασε όλους τους πόντους που του είχαν απομείνει και πλέον είναι εκτός κατάταξης για πρώτη φορά μετά το 1997. 

Ο Djokovic παραμένει αμετανόητος αντιεμβολιαστής και σκοπεύει να θυσιάσει και το US Open

Πριν από το Wimbledon υπήρχε έντονη φημολογία τόσο από τον βιογράφο του, όσο και από τα σέρβικα media, ότι ο Djokovic θα άφηνε πίσω το αντιεπιστημονικό του κρεσέντο και θα προχωρούσε έστω και τώρα στο εμβολιασμό του κατά της Covid-19. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την κατάκτηση δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν αυτό του στερήσει τη συμμετοχή του στο US Open. 

Ο Djokovic ξέρει ότι με τις ισχύουσες συνθήκες δε θα του επιτραπεί η είσοδος στην Αμερική, λόγω της άρνησης του στον εμβολιασμό. "Θα περιμένω μήπως έρθουν καλά νέα από τις ΗΠΑ, γιατί θέλω πολύ να πάω εκεί. Θα ήθελα να παίξω και σε δυο τουρνουά πριν το US Open. Δεν έχω εμβολιαστεί και δεν έχω σκοπό να εμβολιαστώ. Έτσι, τα μόνα καλά νέα, θα ήταν η άρση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την είσοδο στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών ή κάποια εξαίρεση. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστική μία εξαίρεση. Εάν είναι αδύνατο να πας να παίξεις στις ΗΠΑ, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα υπόλοιπα τουρνουά. Για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι θα πάω για να συγκεντρώσω βαθμούς"

Έτσι, από ότι φαίνεται ο Nole μετά το σίριαλ της Αυστραλίας, όπου δεν μπόρεσε να αγωνιστεί, θα χάσει άλλο ένα Grand Slam και μαζί του και την ευκαιρία να φτάσει τον Rafa Nadal στον μαγικό αριθμό των 22 κατακτήσεων. Εκτός εάν έρθουν "τα καλά νέα από την Αμερική". Το US Open ξεκινά στις 29 Αυγούστου, επομένως αργά ή γρήγορα θα μάθουμε τα πάντα. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear