Ψυχική υγεία και αθλητισμός, ένα χρόνο μετά τη Simone Biles

Τι έχει αλλάξει στον παγκόσμιο αθλητισμό ένα χρόνο μετά τη γενναία απόφαση της Simone Biles με την αποχώρησή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γράφει: Esquire Editors 17 Ιουλίου 2022

Έναν χρόνο μετά την... συγκλονιστική στάση της Simone Biles στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η κατάσταση με το ζήτημα της ψυχικής υγείας στον αθλητισμό, φαίνεται να είναι ουσιαστικά βελτιωμένη.

Η Αμερικανίδα κορυφαία γυμνάστρια της σύγχρονης εποχής, "υποχρεώθηκε" να αποχωρήσει από τα περισσότερα αγωνίσματα στην κορυφαία διοργάνωση, προκειμένου να διαφυλάξει την ψυχική και κατά συνέπεια τη σωματική υγεία της, καθώς αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την ψυχολογική της κατάσταση.

Η εξομολόγηση της Biles, βοήθησε καταλυτικά αρκετούς ανθρώπους του αθλητισμού, να μιλήσουν για την ψυχική υγεία. Όπως συνέβη με τον Thierry Henry, ο οποίος μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα " L’ Equipe”, συγκλόνισε τους αναγνώστες: "Το κλάμα ήταν αδύνατο. Δεν μπορούσες να δείξεις τις αδυναμίες σου. Μου έλεγαν "Thierry, μην κλαις, μην κλαις". Έχω κλάψει, μόνος μου, αλλά πάλευα να μην ραγίσω. Τώρα κλαίω".

Οι αθλητές δεν έπρεπε να εκδηλώνουν τα συναισθήματα και τις αδυναμίες τους

Όπως υποστηρίζει ο Greg Décamps, ερευνητής αθλητικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό, η αδυναμία έκφρασης, εξηγείται από το γεγονός ότι "το αθλητικό περιβάλλον παραμένει ένα περιβάλλον στο οποίο λατρεύουμε την αριστεία, τη δύναμη, τον ανδρισμό και κάθε σημάδι αδυναμίας, είναι εντελώς απαγορευμένο".

Όποιος μιλήσει "θα θεωρείται, και τις περισσότερες φορές λανθασμένα, ως αυτός που δεν θα είναι αρκετά αξιόπιστος και ικανός, για να παίξει στο γαλλικό πρωτάθλημα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες κ.λ.π. Για να μην αναφέρουμε, ότι σε κλάδους όπως το ποδόσφαιρο με τεράστια οικονομικά διακυβεύματα, εκτός από σωματικούς τραυματισμούς, που δεν μπορούν να συγκαλυφθούν, τα υπόλοιπα είναι θέμα... μυστικής άμυνας", προσθέτει ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Σχεδόν ένας χρόνος, έχει περάσει και από την "κατάρρευση" της Ναόμι Οσάκα στο Ρολάν Γκαρός, με την πρωταθλήτρια από την Ιαπωνία, να αναφέρεται στις "μακρές περιόδους κατάθλιψης" και "στο κοινωνικό άγχος", γεγονός που προκάλεσε την εφαρμογή ενός έργου από την γαλλική ομοσπονδία αντισφαίρισης (FFT), με τίτλο "ψυχική και ψυχολογική διάσταση".

Ψυχική υγεία και αθλητισμός, ένα χρόνο μετά τη Simone BilesGetty Images

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών (NWSL), συμπεριέλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο, στη συλλογική του σύμβαση, "εξάμηνη άδεια ψυχικής υγείας".

Η συνέχεια στο WomanToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear