Ο Eliud Kipchoge ίσως είναι ο καλύτερος αθλητής στον κόσμο. Αλλά ποιος νοιάζεται;

Τι να πει κανείς για έναν αθλητή που έχει κερδίσει 15 Μαραθωνίους μέσα σε μια δεκαετία;

Δεν έχουν περάσει καλά καλά δύο εβδομάδες από όταν ο Eliud Kipchoge αψήφησε και πάλι τη λογική. Ο Κενυάτης στα 37 του έσπασε ξανά το Παγκόσμιο Ρεκόρ στον Μαραθώνιο σημειώνοντας χρόνο 2:01:09, στο Βερολίνο. Ο αφρικανός υπεραθλητής γεννήθηκε σε μια χώρα που ήταν αναγκασμένος μια ζωή να τρέχει. Την τελευταία δεκαετία όμως, το έχει παρακάνει. Στην Ελλάδα, μπορεί να μην μαθαίναμε ποτέ για την επίδοσή του, αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δε μας είχε ενημερώσει με story στο Instagram, ωστόσο για πολλούς εκεί έξω ο Kipchoge θεωρείται -και όχι άδικα- ο κορυφαίος αθλητής στη γη. 

Στο Λονδίνο το 2019 συμπλήρωσε 10 συνεχόμενες πρωτιές σε Μαραθωνίους. Ο απίστευτος αυτός τύπος είχε να χάσει Μαραθώνιο από το 2014, ενώ το 2019 πέτυχε σε μια δοκιμαστική κούρσα το αδιανόητο. Έτρεξε τα 42 χιλιόμετρα σε λιγότερο από δύο ώρες. Δύο χρόνια νωρίτερα στη Μόντσα, στη θρυλική πίστα της Formula 1, δεν τα κατάφερε για 25 δευτερόλεπτα, αλλά δεν πτοήθηκε. 

Ο άνθρωπος που δεν τα βάζει ποτέ κάτω

Το 2020 πάλι στο Λονδίνο άρχισε να βλέπει την απόδοσή του να πέφτει. Βγήκε 8ος μετά από συνεχόμενες πρωτιές και ακόμη κι αν είχε πολλές δικαιολογίες για αυτήν την θέση, αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει καμία. Πολλοί τότε θεώρησαν ότι στα 35 του, δε θα μπορούσε να συνεχίσει. Αμ δε. Ο θρυλικός Kipchoge έκτοτε τα έχει σαρώσει όλα, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Αυτό ωστόσο που είδαμε στο Βερολίνο και δεν ασχοληθήκαμε καν, ήταν κάτι το μοναδικό. Ένα από τα σπουδαιότερα αθλητικά επιτεύγματα στην ιστορία. Όχι μόνο του Μαραθωνίου δρόμου, αλλά των σπορ γενικότερα. 
Την προπροηγούμενη Κυριακή στο Βερολίνο, ο Kipchoge έκοψε 30 δευτερόλεπτα από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου. Κανένας μαραθωνοδρόμος δεν έχει κάνει ποτέ αυτόν τον χρόνο να μοιάζει εφικτός.

Στα 37 του ο Κενυάτης είναι καλύτερος από ποτέ και μας κάνει να σκεφτόμαστε για το εάν ο αθλητικός κόσμος έχει εκτιμήσει κατάλληλα αυτό που έχει επιτύχει τα τελευταία 10 χρόνια.

Διάρκεια αδιανόητη για οποιονδήποτε

Σκέψου άλλα σπορ. Γνωρίζεις κάποιον να κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο για περισσότερα από 20 χρόνια; Από το 2002 ο Kipchoge έχει γράψει συγκλονιστικές επιτυχίες σε κάθε απόσταση. Το 2004 στην Αθήνα κατέκτησε την 3η θέση στα 5 χιλιόμετρα και σαν Κενυάτης που σέβεται τον εαυτό του, κάθε χρόνο προσέθετε χιλιόμετρα στους αγώνες του. Από όταν μεταπήδησε στον Μαραθώνιο δρόμο, ο Kipchoge έχει κερδίσει 15 από τους 17 μαραθωνίους (11 από αυτούς World Majors, δύο από αυτά χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια).

Ο Kipchoge είναι ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών. Ξέχνα τις όποιες φήμες έχεις διαβάσει για τα "άδικα" αθλητικά παπούτσια της Nike με την ανθρακόχρωμη, καταστροφική για τον πλανήτη τεχνολογία τους. Κάθε επαγγελματίας δρομέας που ζει σήμερα έχει πρόσβαση σε αφρώδη σούπερ παπούτσια. Ο Kipchoge όμως εξακολουθεί να κερδίζει τους πιο κοντινούς του αντιπάλους ακόμα και με 5 λεπτά διαφορά.

> Διάβασε ακόμη: Η Κατερίνα Στεφανίδη ανήκει στην κορυφή

Το πρόβλημα με αυτού του είδους τα νούμερα είναι ότι για πολλούς φαίνονται τόσο εξωφρενικά που είναι αδύνατο να τα συσχετίσουν ανάλογα. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δε θα μπορούσε να νικήσει τον Kipchoge με ηλεκτρικό ποδήλατο. Γιατί λοιπόν o κόσμος στην συντριπτική του πλειοψηφία δε γνωρίζει καν τον Kipchoge;

Κυρίως γιατί τον ενδιαφέρει η ταχύτητα. Το τρέξιμο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα σε όσους ασκούνται, όμως για το ευρύ κοινό ακόμα και οι αγώνες των 3 χιλιομέτρων είναι πιο αγαπητοί από ότι ο μαραθώνιος. Είναι η φύση της μετάδοσης ενός πλήρους μαραθωνίου, σε σύγκριση με το να παρακολουθήσει κανείς τα 100 μέτρα του Usain Bolt ή τα άλματα του Τεντόγλου. τε ένα από τα 100 μέτρα του Usain Bolt το 2008, το 2012 και το 2016. 

Η ανωτερότητα του μαραθωνίου δεν έχει την ίδια εμπορευσιμότητα. Ο Kipchoge έχει τη χορηγία της Nike, προφανώς, και κάποιες προσοδοφόρες περιφερειακές συνεργασίες με μάρκες (η Isuzu East Africa τον πληρώνει εκατομμύρια ετησίως), αλλά δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του SportsPro με τους 50 πιο εμπορικούς αθλητές στον κόσμο. Έχει μόλις 1,9 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram. Αυτό είναι πολύ, για έναν δρομέα, αλλά για έναν GOAT; Πουθενά κοντά στους Federer, LeBron και Messi.

> Διάβασε ακόμη: Ποιος θα υποδεχτεί τον Μίλτο Τεντόγλου στο αεροδρόμιο;

Ο Kipchoge είναι πιθανότατα ο λιγότερο προβεβλημένος μεγάλος αθλητής όλων των εποχών. Αυτό δεν είναι δικό του λάθος, και αν τον έχεις ακούσει ποτέ να μιλάει ή απλά να παρακολουθήσεις το πώς τερματίζει έναν αγώνα, θα ξέρεις ότι δεν τον αφορά και πολύ. Είναι ένας από τους πιο ήρεμους αθλητές στη γη, και μέσα σε μια εποχή όπου πολλοί επαγγελματίες του είδους πιστώνουν την επιτυχία τους σε μία άκρως ανταγωνιστική νοοτροπία, εκείνος απλά ξεχειλίζει ζεν.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος