5 πράγματα που περιμένουμε από το φετινό Australian Open

Η επανεμφάνιση του Djokovic, οι ελληνικές παρουσίες και οι ηχηρές απουσίες από το πρώτο Grand Slam της χρονιάς.

Λίγες ώρες έμειναν για την εκκίνηση του 111ου Australian Open και τα μάτια όλων των φίλων του τένις είναι στραμμένα στη Μελβούρνη για το πρώτο Grand Slam της χρονιάς. Εκεί θα επιστρέψει ο αήττητος από το 2018 στην Ωκεανία, Novak Djokovic μετά τον επεισοδιακό αποκλεισμό του πέρυσι, ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα φυσικά και στη μάχη το Νο1 της Παγκόσμιας Κατάταξης των ανδρών. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Παρακάτω καταγράφουμε τα 5 πράγματα που περιμένουμε από το φετινό Open. 

Οι ελληνικές συμμετοχές

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη έχουν την ευκαιρία να αγωνίζονται εντός έδρας στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς και η φόρμα τους δείχνει ότι μπορούν να ανταποκριθούν. Στο United Cup έφτασαν μαζί με την υπόλοιπη ελληνική ομάδα ως τον ημιτελικό και έχοντας προσαρμοστεί πλήρως στις σκληρές επιφάνειες της Αυστραλίας θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Ο έλληνας πρωταθλητής τα τελευταία 4 χρόνια έχει φτάσει τρεις φορές στα ημιτελικά και όντας στην καλύτερη ίσως κατάσταση στην καριέρα του στην συγκεκριμένη επιφάνεια, μπαίνει στο Australian Open ως ένα από τα πρώτα φαβορί. Με κατάκτηση του τουρνουά θα γίνει το Νο.1 στον κόσμο, ενώ μια καλή πορεία μπορεί σίγουρα να του εξασφαλίσει το Νο.2 στην παγκόσμια κατάταξη, στο οποίο δεν έχει φτάσει ποτέ. 

Η Μαρία Σάκκαρη από την άλλη δεν έχει προχωρήσει ποτέ στα προημιτελικά του πρώτου Grand Slam της χρονιάς και φέτος μπορεί να εκμεταλλευτεί την καλή της κατάσταση, το κοινό και φυσικά το ταλέντο της και να τα καταφέρει. Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νο.6 της παγκόσμιας κατάταξης και με μια καλή κλήρωση μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλό.

Η υποδοχή Kyrgios στην πατρίδα

Ο Nick Kyrgios το 2022 απέδειξε ότι ανήκει στην ελίτ του παγκόσμιου τένις. Χωρίς προπονητή και με εκκεντρικό πάντα στυλ έφτασε ως τον τελικό του Wimbledon και άγγιξε το Top 10. Πέρυσι κατέκτησε παρέα με τον φίλο του Θανάση Κοκκινάκη το διπλό στο Australian Open και αποκλείστηκε από τον Daniil Medvedev στο μονό, όμως φέτος μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω. Η κόντρα του με τον Στέφανο Τσιτσιπά και η ξαφνική αγάπη του για τον Novak Djokovic θα μας απασχολήσουν σίγουρα. Ο αγώνας επίδειξης με τον σέρβο σταρ βγήκε sold-out σε μόλις 58 λεπτά και οι Αυστραλοί δείχνουν να τον λατρεύουν. 

 

Η επιστροφή Djokovic στην Αυστραλία

Πέρυσι ο Nole ξεκίνησε τη σεζόν ως Νο.1 στον κόσμο και με ένα μεγάλο ερωτηματικό. Φανατικός αντιεμβολιαστής ο ίδιος, δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 και ζήτησε ιατρική εξαίρεση για να συμμετάσχει στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς. Με 20 κατακτήσεις βρισκόταν στην κορυφή της λίστας μαζί με τους Nadal και Federer. Έπειτα από ένα σίριαλ που κράτησε περισσότερες από 10 μέρες, ο Djokovic δεν πήρε ποτέ τη βίζα και απελάθηκε από τη χώρα. Λίγο αργότερα μέσα στη χρονιά ο Nole έμεινε πολύ πίσω και χάνοντας όλα τα τουρνουά που παίχτηκαν στις ΗΠΑ στερήθηκε πολύτιμους πόντους. Ο Nadal κατέκτησε τα πρώτα δύο Grand Slams της χρονιάς και πλέον ο Σέρβος κυνηγά.

Στην Αυστραλία κατέκτησε το τουρνουά της Αδελαΐδας την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και παραμένει αήττητος από το 2018. Είναι σε εξαιρετική κατάσταση και θεωρείται το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο. Πλέον έχει και φανατικούς εχθρούς πέρα από φίλους, ωστόσο ο CEO της Tennis Australia, Craig Tiley δήλωσε ότι η διοργανώτρια αρχή θα διώχνει από το γήπεδο όσους γιουχάρουν τον Djokovic!

Η μάχη για το Νο.1 της Παγκόσμιας Κατάταξης

Όπως και στο US Open έτσι και στην Αυστραλία η μάχη για την πρώτη θέση στην κατάταξη είναι μεγάλη. Ο Carlos Alcaraz που έκλεισε το 2022 στο Νο.1 τέθηκε εκτός μάχης λόγω τραυματισμού και οι μνηστήρες της θέσης του είναι πολλοί. Ruud, Djokovic και Τσιτσιπάς διεκδικούν τη θέση του Carlitos, που δεν αποκλείεται να κατορθώσει να διατηρήσει. Στις γυναίκες πάλι, η Iga Swiatek θα παραμείνει στην κορυφή για πολύ καιρό ακόμη.

Οι ηχηρές απουσίες 

Ο καλύτερος τενίστας του 2022 είναι εκτός μάχης, εντούτοις σε αυτό το Grand Slam δε θα είναι ο μόνος απών. O Marin Cilic, ο φιναλίστ του 2018 και ένα από τα πιο δυνατά αουτσάιντερ, επίσης ανακοίνωσε ότι θα μείνει εκτός. Το απουσιολόγιο είναι μεγάλο και στις γυναίκες, με αυτές της εγκύου Naomi Osaka και της Venus Williams να δεσπόζουν. Προβλήματα με τραυματισμούς έχουν το τελευταίο διάστημα και οι Rafa Nadal, Nick Kyrgios, Iga Swiatek και Emma Raducanu, αλλά αναμένεται να δώσουν το "παρών". 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος