Παναθηναϊκός - ΑΕΚ, το παιχνίδι της δεκαετίας

Ivan Jovanovic και Matías Almeyda έτοιμοι για το παιχνίδι που θα κρίνει μια ολόκληρη σεζόν.

Οι δυο τους μετράνε 2 πρωταθλήματα τα τελευταία 20 χρόνια και όταν ξεκινούσε η χρονιά ο τίτλος δεν ήταν αυτοσκοπός. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ παίζουν απόψε στις 20:00 το παιχνίδι της χρονιάς και οι δύο προπονητές ετοιμάζουν τις ομάδες τους για έναν αγώνα που κανείς δεν περίμενε εξαρχής ότι θα κρίνει τα πάντα. Πρόκειται για το ματς που θα λύσει (;) τη μεταξύ τους ισοβαθμία και θα φέρει μία από τις δύο ομάδες "αγκαλιά" με το πρωτάθλημα. 

Πώς έφτασαν ως εδώ

Για τον Παναθηναϊκό του Ivan Jovanovic τα όνειρα ξεκίνησαν την περυσινή σεζόν, όταν οι Πράσινοι κατέκτησαν το κύπελλο και έκλεισαν με εντυπωσιακό τρόπο τη χρονιά. Βέβαια, η εξέλιξη αυτή δεν προμήνυε απαραίτητα το ότι η ομάδα θα γινόταν η διεκδικήτρια του φετινού τίτλου, θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη για μία απλά καλή πορεία. Το 10/10 στο πρωτάθλημα, αμέσως μετά τον άδικο αποκλεισμό από τη Σλάβια Πράγας στο πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι των φίλων του Παναθηναϊκού μετά από χρόνια, ήταν που "έψησε" τους πάντες. 

Διαβάστε Επίσης

Η ομάδα του Jovanovic είχε άστρο στο ξεκίνημά της και με τον Aitor να δίνει συχνά τη λύση, αδυνατούσε να χάσει. Αν σε κάποιους το Τριφύλλι φαινόταν τυχερό, η αλήθεια ήταν εντούτοις εντελώς διαφορετική. Έχασε με ρήξη χιαστών τρεις παίκτες, μεταξύ των οποίων και τον καλύτερο μέχρι τότε παίκτη του πρωταθλήματος και έχοντας το μικρότερο μπάτζετ από τους Big 4, ο σέρβος "μάγος" έπρεπε να σκαρφιστεί λύσεις εκ των έσω. Και ενώ μετά τη διακοπή για το Μουντιάλ, όλα έδειχναν να χάνονται, ο Παναθηναϊκός προς έκπληξη όλων, παρέμεινε όρθιος. Το ίδιο έκανε σε κάθε δύσκολο σταυροδρόμι της χρονιάς, το ίδιο καλείται να πράξει και απόψε. 

Για την ΑΕΚ από την άλλη, η φετινή σεζόν ήταν ιστορική πριν καν αρχίσει, μιας και μετά από χρόνια παλινωδιών, μπήκε στο καινούργιο της γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Matias Almeyda ανέλαβε το καλοκαίρι την τεχνική ηγεσία και μέσα σε λίγους μήνες πέρασε τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα. Το νέο γήπεδο έδωσε τεράστια ώθηση στους κιτρινόμαυρους οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στον τελικό του Κυπέλλου και απόψε λογικά είναι και εκείνοι έτοιμοι για το δικό τους παιχνίδι της δεκαετίας.

Η αναμονή βέβαια, είναι μικρότερη, καθώς η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2018, απλώς το ποδόσφαιρο που έπαιξε φέτος ήταν το καλύτερο στη χώρα και προφανώς θα ήθελε να ανταμειφθεί ανάλογα για αυτό. Όπως και ο Παναθηναϊκός έτσι και οι Κιτρινόμαυροι θα παραταχθούν χωρίς τον καλύτερο τους παίκτη, Sergio Araujo. 

Τι έχουν κάνει φέτος μεταξύ τους

Αυτό θα είναι το τέταρτο μεταξύ τους ντέρμπι για φέτος, με τα πράγματα (όπως και η βαθμολογία) να βρίσκονται στην απόλυτη ισορροπία. Μετρούν από μία νίκη ο καθένας με ένα γκολ διαφορά, ενώ στα Playoffs ήρθαν ισόπαλοι 0-0. Στην προκειμένη περίπτωση η ισοβαθμία ευνοεί ωστόσο τους Πράσινους που τερμάτισαν πρώτοι στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος. Μια ισοπαλία επομένως στη Λεωφόρο θα πανηγυριστεί σα νίκη από τους φίλους του Παναθηναϊκού και φυσικά αυτό ίσως κρίνει εν πολλοίς και το πλάνο των δύο προπονητών. 

Η ιστορία που επαναλαμβάνεται (;)

Το 1996, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κοντράρονταν και πάλι για τον τίτλο, το πρωτάθλημα θα κρινόταν από την εν λόγω αναμέτρηση. Οι Πράσινοι βρίσκονταν τότε 2 βαθμούς πίσω από την "Ένωση" την οποία υποδέχονταν στο ΟΑΚΑ στην προτελευταία αγωνιστική. Σε αντίθεση με σήμερα, πριν 27 χρόνια ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν μόνο τη νίκη, την οποία και πήρε. Με σκόρερ τον Borelli κέρδισε 1-0 και κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα πριν από την επταετία Κόκκαλη. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Μαρία Σάκκαρη κατέκτησε το Guadalajara Open στο Μεξικό

Ανέβηκε στην 9η θέση της κατάταξης και έγινε πλουσιότερη κατά 426.000 ευρώ.

Ronaldo, η ιστορία ενός φαινομένου

Η ιστορία του κορυφαίου στράικερ όλων των εποχών που έμοιαζε -και ήταν- ασταμάτητος.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μια ματιά στο νέο, εντυπωσιακό Μπερναμπέου της Ρεάλ Μαδρίτης

Kόστισε 575 εκατομμύρια και αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους φιλάθλους της "Βασίλισσας" πριν το τέλος της χρονιάς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη σοφία ζωής από τον Phil Jackson

Ο εμβληματικός Αμερικανός προπονητής κλείνει σήμερα τα 78 του χρόνια και αυτά είναι τα μαθήματα της ζωής του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

H μέρα που άλλαξε μια για πάντα τον αθλητισμό στη Γερμανία

Η εντυπωσιακή Γερμανία του Dennis Schröder, οδηγός για το μέλλον του μπάσκετ.

Γραφει Μανος Νομικος