Η επόμενη μέρα για τον Ολυμπιακό είναι πιο σημαντική από τον χαμένο τίτλο

Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν την τέλεια χρονιά στη Euroleague, έφτασαν ως τον τελικό και τώρα καλούνται να μαζέψουν την πίκρα τους και να πράξουν αναλόγως.

Πίκρα, απόγνωση και απέραντη θλίψη. Παρατηρώντας από κοντά χθες στο Κάουνας τις αντιδράσεις των παικτών του Ολυμπιακού και του προπονητή του, αυτά τα συναισθήματα μόνο διέκρινες. Μαζί με ένα μεγάλο γαμώτο. Η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε με ένα απίθανο σουτ του Llull τον Ολυμπιακό στο Κάουνας και η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη έφυγε με σκυθρωπά κεφάλια. Πώς φτάσαμε όμως στο τελικό 78-79 που στέρησε από τους Πειραιώτες το 4ο ευρωπαϊκό;

Η προσέγγιση του Mateo που δούλεψε στο ακέραιο

Από το πρώτο λεπτό και μετά ο προπονητής της Ρεάλ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό με ζώνη 2-3. Οι απουσίες των Deck, Yabusele και Poirier περιόρισαν αρκετά τις επιλογές του Mateo, που ήθελε πάση θυσία να κόψει τις off-ball κινήσεις των forward του Ολυμπιακού και τα κεντρικά pick and roll των Walkup και Σλούκα -σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε εκτελέσει περισσότερα τρίποντα από ό,τι δίποντα. Και παρόλο που οι Vezenkov, Canaan και McKissic είχαν ξεκινήσει εκπληκτικά με την ομάδα να παίρνει προβάδισμα 12 πόντων (24-12), γρήγορα η Ρεάλ ανέκαμψε. 

Στο ημίχρονο το σκορ ήταν ισόπαλο (45-45) με τον Hezonja να σταματά στους 12. Η Ρεάλ πήρε και έβαλε μεγάλα σουτ, ξέροντας ότι μόνο έτσι μπορεί να σταθεί κόντρα στον Ολυμπιακό και έχοντας ξεκούραστη την παλιά φουρνιά, πίστεψε ότι θα έχει την ευκαιρία της. Ο Mateo "επέλεξε" να πληγωθεί από τον Sasha Vezenkov ατομικά και να περιορίσει το ομαδικό παιχνίδι τον Ερυθρολεύκων. Ο MVP της Euroleague ήταν ο τέλειος "εισβολέας" στη ζώνη της Ρεάλ: Ήταν εκπληκτικός εκτελεστικά (29 πόντοι) και δημιουργικά (4 ασίστ) και αλάνθαστος σε σχεδόν 40 λεπτά συμμετοχής. Έκανε ίσως το καλύτερο του φετινό παιχνίδι στον τελικό, αλλά αυτό όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν αρκετό. 

Η ομάδα που αν μυρίσει αίμα, δαγκώνει

Το πόσο μεγάλος σύλλογος είναι η Ρεάλ Μαδρίτης και πόσα "cojones" έχουν οι σπουδαίοι Ισπανοί, δεν έγινε γνωστό χθες. Όπως και με την Μπαρτσελόνα και την Παρτιζάν, ήταν δεδομένο ότι αν ο αντίπαλος της δώσει την ευκαιρία να μείνει μέσα στο ματς, η Ρεάλ δεν θα την άφηνε να πάει χαμένη. Λένε ότι στο μπάσκετ 9/10 φορές κερδίζει ο καλύτερος, αλλά χθες ο καλύτερος, ήταν στο καναβάτσο. O Sergio Rodriguez πλησιάζει τα 37 και τελείωσε με 15 πόντους και 9 ασίστ, ενώ ο ένα χρόνο μικρότερος Llull άποντος όλο το βράδυ, ευστόχησε στο πιο δύσκολο σουτ του αγώνα και χάρισε το τρόπαιο στη Ρεάλ.

Στο Κάουνας θα γραφόταν ιστορία

Ο Ολυμπιακός έφτασε στη Λιθουανία όντας πρώτος και καλύτερος στην κανονική διάρκεια με όλους τους προπονητές να παραδέχονται τον τρόπο του Μπαρτζώκα. Με τον Sasha Vezenkov MVP, τον Walkup δεύτερο καλύτερο αμυντικό και τον Σλούκα, πιο clutch παίκτη. Μαζί του είχε επίσης, την αδιανόητη στήριξη των 7 και πλέον χιλιάδων φίλων του. 

Οι Λιθουανοί, που ζουν και αναπνέουν για το μπάσκετ, αγάπησαν την αύρα των φιλάθλων της ομάδας. Ρωτούσαν συνεχώς πράγματα για την ιστορία του Ολυμπιακού, έμαθαν τα τραγούδια και έγιναν ένα με την ερυθρόλευκη εξέδρα. Μαζί με τους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα που για τους προφανείς λόγους την υποστήριζαν, η ομάδα του Πειραιά είχε τη στήριξη ολόκληρου του γηπέδου. Στο τέλος έμεινε μόνο η δική τους αγάπη στο Κάουνας, μάλιστα το βράδυ κερνούσαν όποιον Έλληνα έβρισκαν για να τον κάνουν να ξεχάσει και να ξεχαστεί. Και φυσικά τα γεμάτα αγάπη λόγια του Μπαρτζώκα στους παίκτες του.

Η επόμενη ημέρα

Ο Ολυμπιακός πρέπει αρχικά να επιστρέψει στην ελληνική πραγματικότητα καθώς μέσα σε λίγες εβδομάδες θα βρεθεί στους τελικούς της Basket League για να εξασφαλίσει άλλο ένα πρωτάθλημα. Μετά από αυτό, θα πρέπει να ξαναστηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός. Με τον Sasha Vezenkov να αποχωρεί κατά πάσα πιθανότητα για το NBA και τους Σλούκα - Παπανικολάου ένα χρόνο μεγαλύτερους, καθώς και με την αβεβαιότητα για το μέλλον του Canaan, τα πλάνα για την επόμενη σεζόν δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Βέβαια, στον Ολυμπιακό το έκαναν ήδη μια φορά επιτυχημένα, με την αποχώρηση Σπανούλη - Πρίντεζη, έχουν και τη γνώση και την εμπειρία. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη διοίκηση και τον προπονητή είναι δεδομένη και πλέον καλούνται όλοι μαζί να κοιτάξουν μπροστά.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr