H Χρυσή Μπάλα για 8η φορά στα χέρια του Lionel Messi

Το Μουντιάλ στο Κατάρ του χάρισε ξανά την κορυφή.

Γράφει: Esquire Editors 31 Οκτωβρίου 2023

Στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ορισμένα ονόματα ξεπερνούν την απλή διασημότητα. Γίνονται θρύλοι, χαράσσοντας την κληρονομιά τους στον ίδιο τον ιστό του αθλήματος. Ένα τέτοιο όνομα είναι αυτό του Lionel Messi.

Τον τελευταίο χρόνο ο Αργεντινός επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου τού χάρισε και την 8η Χρυσή Μπάλα!

Ο Lionel Messi κατέκτησε για 8η φορά στην υπέρλαμπρη καριέρα του το τρόπαιο του "France Football" και πρόσθεσε άλλο ένα λαμπερό "διαμάντι" στο ποδοσφαιρικό... στέμμα του.

Η τελική κατάταξη της "Χρυσής Μπάλας" για το 2023:

1. Λιονέλ Μέσι (Παρί Σεν Ζερμέν/Ίντερ Μαϊάμι)

2. Έρινγκ Χάαλαντ (Μάντσεστερ Σίτι)

3. Κιλιάν Μπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν)

4. Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι)

5. Ρόδρι (Μάντσεστερ Σίτι)

6. Βινίσιους (Ρεάλ)

7. Χουλιάν Άλβαρες (Μάντσεστερ Σίτι)

8. Βίκτορ Όσιμεν (Νάπολι)

9. Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι)

10. Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ)

11. Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ)

12. Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Μπαρτσελόνα)

13. Γιασίν Μπουνού (Σεβίλλη/Αλ Χιλάλ)

14. Ιλκάι Γκιντογκάν (Μάντσεστερ Σίτι/Μπαρτσελόνα)

15. Εμιλιάνο Μαρτίνες (Άστον Βίλα)

16. Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ/Αλ Ιτιχάντ)

17. Κβίχτσα Κβαρατσχέλια (Νάπολι)

18. Τζουντ Μπέλιγχαμ (Ντόρτμουντ/Ρεάλ Μαδρίτης)

19. Χάρι Κέιν (Τότεναμ/Μπάγερν)

20. Λαουτάρο Μαρτίνες (Ίντερ)

21. Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο)

22. Κιμ Μιν-Γιάε (Νάπολι/Μπάγερν)

23. Αντρέ Ονανά (Ίντερ/Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

24. Μπουκαγιό Σακά (Άρσεναλ)

25. Γιόσκο Γκβάρντιολ (Λειψία/Μάντσεστερ Σίτι)

26. Τζαμάλ Μουσιάλα (Μπάγερν)

27. Νικολό Μπαρέλα (Ίντερ)

28. Ραντάλ Κολό Μουανί (Άιντραχτ/Παρί Σεν Ζερμέν)

29. Μάρτιν Έντεγκααρντ (Άρσεναλ)

30. Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι)

Ο Αργεντινός μαέστρος

Το ταξίδι του Λιονέλ Μέσι προς την κορυφή ξεκίνησε στους δρόμους του Ροζάριο της Αργεντινής. Από εκείνο το ταπεινό ξεκίνημα, αναδείχθηκε σε ποδοσφαιρικό φαινόμενο. Οι απίστευτες ντρίμπλες του, τα μαγευτικά του τρεξίματα και τα κλινικά του τελειώματα έχουν θαμπώσει τους οπαδούς σε όλον τον κόσμο. Είναι ένα ταξίδι που του έχει "φορέσει" τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, της Παρί Σεν Ζερμέν, τώρα της Ίντερ Μαϊάμι και φυσικά αυτά της εθνικής ομάδας της Αργεντινής.

Ο θρίαμβος του 2023

Η κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας του Μέσι το 2023 ήταν μια απόδειξη της διαρκούς λαμπρότητάς του. Η χρονιά τον είδε να πετυχαίνει αξιοσημείωτα κατορθώματα, τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η μετακίνησή του στην Ίντερ Μαϊάμι έδωσε νέα πνοή σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, ήταν στη διεθνή σκηνή που ο Μέσι πέτυχε το απόλυτο όνειρό του.

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2022, ο Μέσι οδήγησε την Αργεντινή στην κορυφή του κόσμου, μια στιγμή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι επιδόσεις του σε όλη τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν απλά θρυλικές, εδραιώνοντας τη θέση του ως εθνικού ήρωα.

Μια καριέρα με ρεκόρ

Ο κατάλογος των ρεκόρ του Μέσι φαίνεται ατελείωτος. Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στη La Liga, στο UEFA Champions League και στην εθνική ομάδα της Αργεντινής. Με τη σημερινή του διάκριση έφτασε τις οκτώ Χρυσές Μπάλες, κάτι που δεν έχει καταφέρει άλλος στον πλανήτη μέχρι στιγμής. Για πάρα πολλούς, ο Μέσι αποτελεί την ενσάρκωση της συνέπειας και της τελειότητας.

Ένας ταπεινός πρωταθλητής

Αυτό που ξεχωρίζει τον Μέσι δεν είναι μόνο η ποδοσφαιρική του δεινότητα, αλλά και η ταπεινότητά του εκτός γηπέδου. Αποτελεί πρότυπο για τους επίδοξους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως, δείχνοντας ότι το ταλέντο, η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση μπορούν να οδηγήσουν στη δόξα. Οι φιλανθρωπικές του προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του με τη UNICEF, αποδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη δέσμευσή του να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Η κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας από τον Μέσι το 2023 δεν ήταν απλώς ένα προσωπικό επίτευγμα- ήταν μια στιγμή θριάμβου για την Αργεντινή. Συμβόλιζε το αποκορύφωμα δεκαετιών ποδοσφαιρικού πάθους και πηγή τεράστιας εθνικής υπερηφάνειας.

Η κληρονομιά συνεχίζεται

Ο Μέσι συνεχίζει να εμπνέει τις μελλοντικές γενιές ποδοσφαιριστών και η κληρονομιά του θα διαρκέσει πολύ καιρό αφότου κρεμάσει τα παπούτσια του. Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ποδοσφαιρικό τοπίο, στέκεται ως μια σταθερά, ένας φάρος ικανότητας, χάρης και απαράμιλλων επιτευγμάτων.

Στο μεγάλο μωσαϊκό της ιστορίας του ποδοσφαίρου, το όνομα του Λιονέλ Μέσι θα λάμπει για πάντα, μια απόδειξη της διαρκούς δύναμης του παιχνιδιού.

Οι προηγούμενες επτά κορυφές του Messi

2009: Η αφετηρία

Το 2009, ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε την πρώτη του Χρυσή Μπάλα, εδραιώνοντας τη θέση του ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Εκείνη τη χρονιά, ενέπνευσε την Μπαρτσελόνα σε ένα ιστορικό τρεμπλ, κατακτώντας τη La Liga, το Copa del Rey και το UEFA Champions League. Οι επιδόσεις του Μέσι δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι άξιζε την πιο σημαντική ατομική διάκριση του ποδοσφαίρου εκείνης της σεζόν

2010: Το θαύμα του Back-to-Back

Την επόμενη χρονιά, ο Μέσι επανέλαβε την επιτυχία του, και έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία που εξασφαλίζει back-to-back νίκες στο Ballon d’Or. Τα εκπληκτικά του κατορθώματα στο σκοράρισμα συνεχίστηκαν, με τον Μέσι να πετυχαίνει 60 γκολ για την Μπαρτσελόνα σε όλες τις διοργανώσεις. Ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη συνεχή κυριαρχία του συλλόγου, οδηγώντας τον σε έναν ακόμη τίτλο στην Ισπανία.

2011: Τρίτο συνεχόμενο… στέμμα

Το 2011, το αστέρι του Μέσι συνέχισε να λάμπει έντονα, καθώς εξασφάλισε την τρίτη συνεχόμενη Χρυσή Μπάλα. Η απαράμιλλη ικανότητά του να υπαγορεύει τους αγώνες με το μαγικό αριστερό του πόδι και το εξαιρετικό ποδοσφαιρικό του IQ τον έκαναν απροσπέλαστο. Τα γκολ του Μέσι έφτασαν τα 59 και η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε και πάλι στη La Liga.

2012: Επίτευγμα που σπάει ρεκόρ

Ο Μέσι έγραψε ιστορία το 2012, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης που κέρδισε τέσσερις συνεχόμενους τίτλους Χρυσής Μπάλας. Το απίστευτο κατόρθωμά του να πετύχει 91 γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος ξεπέρασε το ρεκόρ του θρυλικού Γκερντ Μίλερ. Η συνέπειά του να σπάει ρεκόρ και να κατακτά τίτλους ανέδειξε τη διαρκή λαμπρότητα του Μέσι. Η κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας το 2012 σηματοδότησε άλλο ένα ορόσημο στη θρυλική καριέρα του.

2015: Επιστροφή με ανάκαμψη

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα από την κορυφή, ο Μέσι επέστρεψε καταιγιστικά για να διεκδικήσει την πέμπτη του Χρυσή Μπάλα το 2015. Η εξαιρετική του ντρίμπλα, τα κλινικά του τελειώματα και το απαράμιλλο playmaking ήταν σε πλήρη επίδειξη, καθώς ενέπνευσε την Μπαρτσελόνα για μια ακόμη φορά σε ένα τρεμπλ. Με 58 γκολ εκείνη τη σεζόν, ο Μέσι επιβεβαίωσε εκ νέου την ιδιότητά του ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

2019: Ένα έκτο αστέρι λάμπει

Το 2019, ο Μέσι εξασφάλισε την έκτη του Χρυσή Μπάλα, σπάζοντας την ισοπαλία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και κάνοντας νέο ρεκόρ. Η ικανότητά του να προσαρμόζεται και να οδηγεί την Μπαρτσελόνα στη νίκη, ακόμη και καθώς μεγάλωνε, ανέδειξε την ποδοσφαιρική του ωριμότητα.

2021: Το έβδομο, αλλά όχι το τελευταίο

Το 2021, ο Μέσι διεκδίκησε την ιστορική έβδομη Χρυσή Μπάλα, ένα επίτευγμα που μπορεί να σταθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του αθλητισμού. Μετά τη μεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο Μέσι συνέχισε να διαψεύδει τις προσδοκίες, αποδεικνύοντας ότι η μαγεία του δεν περιοριζόταν στην Μπαρτσελόνα. Η διαρκής υπεροχή του και η απαράμιλλη συνεισφορά του στο άθλημα έχουν εδραιώσει την κληρονομιά του ως GOAT του ποδοσφαίρου.

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.