Luka Doncic, η ευρωπαϊκή έκρηξη στο ΝΒΑ

Ο 19χρονος Σλοβένος κάνει ήδη αίσθηση στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Μόλις 15 παιχνίδια. Τόσα χρειάστηκαν για να διαγραφεί κάθε αμφιβολία ως προς τον αντίκτυπο του Luka Doncic στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη: 19.5 π., 6.6 ρ. και 4.2 ασ. μαρτυρούν του λόγου το ασφαλές αλλά δεν είναι μόνο οι αριθμοί της στατιστικής υπηρεσίας που λένε την αλήθεια. Ο 19χρονος rookie των Dallas Mavericks επιβεβαιώνει με την παρουσία του στο παρκέ όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι ένας περιφερειακός παίκτης από την Γηραία Ήπειρο μπορεί να κάνει τη διαφορά, ανάμεσα στους κορυφαίους. 

Luka Doncic, η ευρωπαϊκή έκρηξη στο ΝΒΑ

Τον περασμένο Ιούνιο, ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης διέσχισε τον Ατλαντικό μετά από μια θεωρητικά τέλεια σεζόν, που ξεκίνησε με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ από την εθνική ομάδα της Σλοβενίας και ολοκληρώθηκε με την Ευρωλίγκα της Βασίλισσας. Ο Doncic έγινε ο νεότερος MVP τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στο Final Four του Βελιγραδίου. Παρά το βαρύ βιογραφικό, οι Αμερικάνοι scouters είχαν αμφιβολίες αναφορικά με την ετοιμότητά του για τον μαγικό πλανήτη, την ταχύτητά του σε σχέση με τους guards της απέναντι όχθης και γενικότερα την αθλητικότητά του. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν νεαροί που ίπτανται, κυριολεκτικά, πάνω από αντιπάλους

Στο draft του περασμένου Ιουνίου, ο Luka Doncic επιλέχθηκε τελικά στο νο.3 από τους Atlanta Hawks, οι οποίοι τον αντάλλαξαν με τον Trae Young (νο.5 από τους Mavericks), μία τουλάχιστον ζόρικη απόφαση για κάθε εμπλεκόμενο. Οι DeAndre Ayton και Marvin Bagley III προτιμήθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις, λογικές επιλογές καθώς Phoenix Suns και Sacramento Kings χρειαζόντουσαν απελπισμένα αθλητικότητά για να καλύψουν τα μεγάλα που είχαν (και έχουν ακόμα) οι πεντάδες τους.

ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΝΤΡΑΦΤ

Εκείνη τη βραδιά, αίσθηση έκανε (απολύτως δικαιολογημένα) και η Mirjam Poterbin, η μητέρα του Luka, πρώην μοντέλο, με αρκετούς μάλιστα παίκτες του ΝΒΑ να σχολιάζουν σχετικά με την εντυπωσιακή εμφάνιση της 43χρονης Σλοβένας. Ακόμη και οι τελευταίοι δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είχε παιχτεί: Η απόφαση να μην επιλεγεί ο Doncic στην κορυφή των picks ήταν ξεκάθαρα χωρίς λογική. 

Ευτυχώς για τον ίδιο τον Σλοβένο σούπερ σταρ, η επιλογή των Mavericks συνοδεύτηκε από την προσταγή του Rick Carlisle: "Πιστεύουμε πάρα πολύ σε σένα και θα έχεις την ελευθερία να δείξεις ποιος είσαι μέσα στο παρκέ".

Η ομάδα του Ντάλας προέρχεται από συνεχόμενες απογοητευτικές χρονιές, μετά το πρωτάθλημα του 2011. Ο Dirk Nowitzki, MVP εκείνων των τελικών, στη δύση πλέον της σπουδαίας καριέρας του, πήρε τον μικρό Σλοβένο υπό την προστασία του.

Τόσο που στην αρχή της σεζόν είχε κυκλοφορήσει ένα βιντεάκι, με τον Γερμανό σε ρόλο Obi Wan Kenobi και τον Σλοβένο σε εκείνον. Το μήνυμα, σαφές: Η δύναμη μεταλαμπαδεύεται από τον έναν σπουδαίο Ευρωπαίο στον (μεθ)επόμενο (σ.σ. επόμενος ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο). 

Πέρα όμως από το κομμάτι του marketing, ο ίδιος ο Carlisle δίνει το στίγμα: "Ο Doncic πρέπει να παραμένει στο παρκέ. Ασχέτως ρόλου, πρέπει να παίζει. Και θα παίζει". Και αυτό ακριβώς συμβαίνει καθώς μέχρι στιγμής παραμένει εντός των 4 γραμμών κατά μέσο όρο 34,4 λεπτά. Πραγματικά πολλά για έναν rookie. 

Είναι προφανές ότι οι Mavs εκτελούν ήδη ένα πολύ σημαντικό project. Κάτι που αποδεικνύεται από τα πρώτα παιχνίδια. Εκεί όπου ο Doncic ξεδιπλώνει σιγά σιγά το ρεπερτόριό του: Σουτ μετά από γύρισμα μπάλας, step back τρίποντα, floaters και isolations. Πέρα από τους ίδιους του αριθμούς, σταθερότητα και αξιοπιστία. 

ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΝΒΑ 4

Στην πραγματικότητα, ένα από τα στοιχεία που διακρίνουν τον 19χρονο Σλοβένο και τον κάνουν να ξεχωρίζει από συνομηλίκους του κάθε εθνικότητας είναι πως πρόκειται για παίκτη συστήματος και τακτικής. Δεν εκβιάζει το ίδιο το παιχνίδι, αλλά αντιθέτως περιμένει το ίδιο να έρθει προς αυτόν: Συμπεριλαμβάνει τους συμπαίκτες του αρκετά στην επίθεση και δείχνει υπομονή μέχρι να εμφανιστεί η καλύτερη δυνατή επιλογή, είτε μετά από pick & roll, είτε με μια πάσα στην αδύνατη πλευρά μετά από drive. Σε αυτό τον βοηθά η old school ευρωπαϊκή του νοοτροπία, ακριβώς όπως την έδειξαν ή δείχνουν ακόμη όλοι οι θρύλοι της πορτοκαλί Γηραίας Ηπείρου διαχρονικά. Όπως ακριβώς κάνει κατά τα τελευταία λεπτά των πιο κρίσιμων παιχνιδιών το είδωλο του Doncic, ο Βασίλης Σπανούλης, ο πιο clutch Ευρωπαίος των τελευταίων δεκαετιών σύμφωνα με τους προπονητές όχι μόνο της ηπείρου μας αλλά και όλου του μπασκετικού κόσμου (εκτός κι αν θεωρείς τυχαίο τα όσα πιστεύει ο Gregg Popovich για τον αρχηγό του Ολυμπιακού ή το γεγονός ότι οι Utah Jazz έχουν σύστημα με το όνομά του).

Η νοοτροπία του Doncic, δύσκολα θα βοηθήσει αυτόν και την ομάδα του να βρεθούν από φέτος στα playoffs της πάντοτε σκληρής και απαιτητικής Δύσης. Ακόμη κι αν πραγματοποιεί εμφανίσεις όπως αυτή του περασμένου Σαββάτου απέναντι στους πρωταθλητές Golden State Warriors (24 π., 9 ρ., 4 ασ. και οι πιο κρίσιμες βολές του παιχνιδιού).

Κάποιος μπορεί να καταλογίσει στον Σλοβένο αρκετές λανθασμένες αποφάσεις ή αδυναμία σε κάποιες αμυντικές δραστηριότητες. Μιλάμε όμως για έναν 19χρονο. Την ίδια ώρα που οι συνομήλικοι μπασκετμπολίστες γυαλίζουν τον πάγκο κάποιας ευρωπαϊκής ομάδας ή ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους ως freshmen σε κάποιο κολέγιο, ο ίδιος έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα, όντας πρωταγωνιστής και ξεκινά πενταδάτος στο ΝΒΑ. Όπως έκανε πριν αρκετά χρόνια και το άλλο είδωλό του μετά τον V-Span, o LeBron James. Τον οποίον αντιμετώπισε πριν λίγες ημέρες στο Staples Center. Μετά τον αγώνα, ο Doncic τον περίμενε υπομονετικά έξω από τα αποδυτήρια προκειμένου να του υπογράψει τη φανέλα του. Ο Βασιλιάς του έγραψε μεταξύ άλλων μια φράση:  "Continue on your way to success". 

ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΝΒΑ 2

Αυτά που καταφέρνει μέχρι στιγμής ο Doncic δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε εύκολα. Κάποιοι μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα πρώτα 15 του ματς στο ΝΒΑ είναι ένα κομμάτι της ιστορίας που πρόκειται να γραφτεί και πρέπει να διαφυλαχτούν: Μόλις τρεις rookies άλλωστε έχουν αυτά τα νούμερα (σε πόντους, ριμπάουντ και ασίστ) στους 15 πρώτους του αγώνες: Ο Σλοβένος είναι ο ένας. Κάποιοι Magic Johnson και Oscar Robertson οι άλλοι δύο.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ο Luka Doncic μπορεί να καταφέρει να ξεπεράσει κάθε άλλον Ευρωπαίο που πέρασε ποτέ τον Ατλαντικό. Μέχρι στιγμής, μοιάζει να επιβεβαιώνει μία από τις πιο αγαπημένες, όσο και κλισέ, φράσεις των Αμερικάνων: sky's the limit.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος