Πώς ο Luka Doncic εξελίσσεται στον κορυφαίο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα της ιστορίας

Αποτελεί μια μπασκετική διασταύρωση ανάμεσα σε Toni Kukoc και Drazen Petrovic και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία στο ΝΒΑ.

Η Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε εδώ και μερικές εβδομάδες και βρήκε στην κορυφή την Ρεάλ. Ο Luka Doncic ανακηρύχθηκε MVP τόσο της κανονικής διάρκειας όσο και του Final Four του Βελιγραδίου, ενώ στο πρόσφατο draft του NBA επελέγη στο νο.3 (πρώτος και ενδεχομένως Ευρωπαίος guard που φτάνει τόσο ψηλά) από τους Atlanta Hawks, για να καταλήξει τελικά στους Dallas Mavericks, μέσω ανταλλαγής. Έναν περίπου χρόνο πριν από αυτό, η Εθνική ομάδα της Σλοβενίας κατέκτησε το τρόπαιο του Ευρωμπάσκετ, με τον Doncic -μαζί με τον MVP της διοργάνωσης Goran Dragić- να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της. 

Πώς ο Luka Doncic εξελίσσεται στον κορυφαίο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα της ιστορίας

Ο γεννημένος στις 28 Φεβρουαρίου του 1999, ύψους 2 μέτρων και ενός εκατοστού γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι -σε περίπτωση που δεν το έχεις αντιληφθεί- το πιο καυτό όνομα στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Μεγαλωμένος, κυριολεκτικά και μεταφορικά στα παρκέ, ο Luka έχει επισκεφτεί σχεδόν όλα τα γήπεδα που έπαιξε ο πατέρας του, Saša, σχεδόν πάντοτε πηδώντας μέσα στον αγωνιστικό χώρο στο ημίχρονο για να κάνει μερικά σουτάκια. Ο Luka δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος, ότι πάντοτε κρατούσε μια μπάλα μπάσκετ στα χέρια: από 7 μηνών, πιο συγκεκριμένα, όταν του έκαναν δώρο μια -μικρότερη- σπυριάρα. Μόνο τυχαίο δεν αποδείχτηκε αφού πριν ακόμη μπει στην εφηβεία ο μικρός φάνηκε ότι είχε κάτι από το χάρισμα του πατέρα του - και, φυσικά, έμοιαζε εντελώς διαφορετικός σε σχέση με τους συνομήλικούς του και πολύ πιο ξεχωριστός.

"Ακόμη και στα 9 του χρόνια έβλεπες πόσο καλά χειριζόταν την μπάλα, με πόση ακρίβεια πάσαρε και πόσο σωστά σούταρε. Σχεδόν σαν τον μπαμπά του. Τον θυμάμαι από πολύ μικρό, σχεδόν πάντα να κάθεται κάτω από την μπασκέτα. Όταν βγαίναμε για ζέσταμα μετά το ημίχρονο από τα αποδυτήρια ήταν μέσα στο παρκέ και έκανε σουτ. Πάντα θα έχω αυτή την ανάμνηση" αναφέρει ο Dragic, που έπαιξε πάνω από 100 παιχνίδια ως συμπαίκτης του μεγάλου -ηλικιακά- Doncic.

ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ 2

Ο Luka Doncic ξεκίνησε να παίζει οργανωμένο μπάσκετ στην ηλικία των 7 ετών, στο δημοτικό σχολείο της Mirana Jarca στην Λιουμπλιάνα. Όταν ο πατέρας του πήρε μεταγραφή για την Union Olimpija ο Luka δεν έχασε την ευκαιρία και γράφτηκε στα τμήματα υποδομής της πιο αναγνωρίσιμης σλοβένικης ομάδας. Ο οικογενειακός φίλος, coach Grega Brezovec, τον έβαλε αρχικά να κάνει προπόνηση με τα παιδιά που ήταν γεννημένα το 1999.

Ένα αδύνατο και χαμογελαστό 8χρονο ξεχώρισε με τις κινήσεις και το ταλέντο του από τα πρώτα λεπτά της παρθενικής του προπόνησης με αποτέλεσμα το team να τον εντάξει σε αυτές των παιδιών που είχαν γεννηθεί το 1996. Ήταν όμως πολύ μικρός για να πάρει μέρος σε αγώνες με παιδιά γεννημένα 3 ή 4 χρόνια πριν από αυτόν. Παρόλα αυτά ο ανταγωνιστικός του χαρακτήρας τον έκανε να φτάσει σε σημείο να ζητά από τους γονείς του να τον πηγαίνουν για προπονήσεις με μεγαλύτερα παιδιά, τις ημέρες που δεν είχε διάβασμα.

"Πολύ συχνά έλεγα στον Luka πως την επόμενη ημέρα δε θα κάνει απολύτως τίποτα άλλο, πέρα από το να καθίσει στην αυλή του σπιτιού ή στο δωμάτιό του για να παίξει με τα παιχνίδια του. Αλλά ακόμη θυμάμαι το τηλεφώνημα του πατέρα του για να μου πει ότι τον παρακαλούσε να έρθει για προπόνηση. Το πάθος και η όρεξή του για δουλειά ήταν απίστευτα" λέει ο Jernej Smolnikar, προπονητής του Luka από το 2007 έως το 2011.

Μέχρι την ηλικία των 12, ο Doncic κυριαρχούσε σε όλα τα under-12 και under-13 τουρνουά τόσο στη χώρα του όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έβλεπε τον κόσμο ήδη από το 1,86 και διέθετε αξιοσημείωτο court vision και αίσθηση του χώρου και του ίδιου του παιχνιδιού. Μπορούσε να σκοράρει οποιαδήποτε στιγμή, με οποιονδήποτε τρόπο αλλά αυτός επέλεγε περισσότερο πάσες, που στην Ευρώπης όμοιές τους έχεις δει μόνο από τον αρτίστα Milos Teodosic. Ένα πραγματικό κινούμενο triple double, πιο χαρισματικός από οποιονδήποτε από τους συνομηλίκους του αλλά και τους μεγαλύτερους έφηβους.

"Κάποια πράγματα μπορεί να στα μάθει ένας προπονητής και κάποια άλλα έχεις τη δυνατότητα να τα αποκτήσεις μέσα από σκληρή προπόνηση. Σε αυτόν δεν ήξερα αν μπορούσα να μάθω κάτι. Έμοιαζε να τα έχει όλα από την στιγμή που γεννήθηκε. Ήταν απίστευτο αλλά το ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το πώς άλλαζε την προσωπικότητά του. Μέσα στο γήπεδο ήταν ένας πραγματικός floor general, τρομακτικά συγκεντρωμένος στο στόχο. Όταν τελείωνε το ματς ήταν ένα πάντοτε χαμογελαστό παιδί, ακριβώς όπως όλα τα άλλα της ηλικίας του" τονίζει ο τελευταίος προπονητής του πριν φύγει για την Ισπανία, Lojze Sisko.

Ο Doncic κλήθηκε να συμμετέχει με την ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης στο τουρνουά Minicopa -κάτι σαν πρωτάθλημα παίδων αλλά με τη δομή του Copa Del Rey- από τον παλιό παίχτη της "Βασίλισσας", Alberto Angulo, που πλέον ήταν διευθυντής στα τμήματα υποδομής. Παίζοντας μεταξύ αγνώστων συμπαικτών ο Doncic σκόραρε 20 πόντους στον τελικό, εναντίον της Μπαρτσελόνα. Όταν τελείωσε το καλοκαιρινό τουρνουά, επέστρεψε στην Λιουμπλιάνα, με το ενδιαφέρον της Ρεάλ να έχει γίνει έντονο. Τον Απρίλιο του 2012, ο 13χρονος Luka σκόραρε 54 πόντους (39 στο ημίχρονο) στο τουρνουά Lido di Roma, όπου ανακηρύχθηκε MVP. "Είναι η στιγμή που είπα σε κάποιον πως στα μάτια μου έμοιαζε με τον Drazen. Ένας δολοφόνος με παιδικό πρόσωπο" αποκάλυψε ο για χρόνια σημαντικός παράγοντας της Union Olimpija, Srecko Bester. Η Ρεάλ είχε πλέον πειστεί πως ο πιτσιρικάς είναι το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ και έπεισε την οικογένειά του να τον στείλει στη Μαδρίτη, όπου θα δούλευε σε ένα εξαιρετικό μπασκετικό πρόγραμμα. Και είχαν δίκιο, καθώς ο Luka κατάφερε να εξελιχθεί και να κερδίσει το βραβείο του MVP στο Minicopa του 2013.

"Στην πρώτη μου προπόνηση με τη Ρεάλ, κατά τη διάρκεια του διπλού, ένας πιτσιρικάς που δε γνώριζα, πήρε την εσωτερική και κάρφωσε σχεδόν από το πουθενά. Ω Θεέ μου, σκέφτηκα. Μετά έμαθα ότι είναι μόλις 17 ετών. Έχω δει και έχω παίξει αντίπαλος με Ricky Rubio, Evan Fournier και Danilo Gallinari. Κανένας τους δεν είχε σχέση με αυτό το πράγμα. Δεν θέλω να του φουσκώνω το μυαλό αλλά πρέπει να είναι ο καλύτερος παίκτης στην ηλικία του που έχω δει ποτέ στη ζωή μου" λέει ο Anthony Randolph, συμπαίκτης του τόσο στη Ρεάλ όσο και στην Εθνική Σλοβενίας. 

Μένει να δούμε σε λίγους μήνες τι γνώμη έχουν και οι Αμερικάνοι για το αστείρευτο ταλέντο και κυρίως το potential του Luka. Το οποίο μοιάζει να μην έχει ταβάνι. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος