Συγνώμη, έχετε μισό λεπτό να σας μιλήσουμε για τον Zion Williamson;

Ο 18χρονος μπασκετμπολίστας του Duke δεν θυμίζει 18 χρονο. Ίσως να μην θυμίζει καν μπασκετμπολίστα. Όμως, θα αφήσει εποχή.

Αν έχεις ασχοληθεί έστω και περιστασιακά με τα μπασκετικά δρώμενα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τα τελευταία 2 χρόνια αποκλείεται να μην έχεις ακούσει ή να μην έχεις δει κάποιο viral videάκι του. Αν όχι, πάρε μια εικόνα πριν συνεχίσεις να διαβάζεις παρακάτω.

Ο γεννημένος στις 6 Ιουλίου του 2000 Zion Williamson θεωρείται το next best thing του αμερικάνικου μπάσκετ, σε μια αγορά που η αλήθεια είναι πως γεννά συνεχώς τέτοια. Ο Williamson, πρώην μαθητής και παίκτης της σχολικής ομάδας του Spartanburg, στην South Carolina,  θεωρείται πια ο νέος σπουδαίος freshman του Duke, που ανέκαθεν φημιζόταν για τα projects που έτρεχε σε κολεγιακό επίπεδο. Όμως στην περίπτωση του αριστερόχειρα Zion δεν μιλάμε για μία ακόμη περίπτωση νεαρού μπασκετμπολίστα που φαίνεται να έχει μπροστά του το μέλλον. Αρχικά, δεν μοιάζει καθόλου με 18χρονο. Ή ακόμη και με μπασκετμπολίστα. 

Μία αφύσικη σωματοδομή

Επισήμως έχει καταγραφεί με ύψος 2.01 μ. και βάρος 129 κιλών. Αυτή τη στιγμή στο ΝΒΑ υπάρχουν πάνω από 200 παίκτες που είναι ψηλότεροι από αυτόν αλλά μόνο ένας, ο γίγαντας Boban Marjanovic, είναι βαρύτερος. Το θέμα εδώ όμως είναι ότι μιλάμε για ένα θαύμα της φύσης, καθώς το συντριπτικό ποσοστό του βάρους του είναι μύες. Και ασφαλώς αναφερόμαστε σε έναν περιφερειακό παίκτη που μπορεί και καρφώνει από την γραμμή των ελευθέρων βολών για πλάκα, με το επιτόπιο άλμα του να ξεπερνά το ένα μέτρο. 

Συγνώμη, έχετε μισό λεπτό να σας μιλήσουμε για τον Zion Williamson;

Ο Williamson χειρίζεται άψογα το επιβλητικό κορμί του, όχι απλά για να εκτοπίζει τους συνήθως λιγότερο δυνατούς προσωπικούς του αντιπάλους, αλλά για να τους αφήνει πίσω του με την έκρηξη και την ταχύτητά του ή απλά να περνά από πάνω τους με το εντυπωσιακό του άλμα. Ένα τανκ σχεδόν 130 κιλών, που όμως μπορεί να ελιχθεί σαν αιλουροειδές, την ίδια στιγμή που ντριμπλάρει σαν point guard - έχοντας μάλιστα και εξαιρετικό court vision. Ένα project ασταμάτητο σαν το πεπρωμένο. Οι προπονητές τον συγκρίνουν με παίκτη του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Επίσης κάνουν λόγο για αθλητή με κινήσεις που συναντά κάποιος σε χορευτές μπαλέτου. Κάποιοι μιλούν για μια μπασκετική ανωμαλία: Ένας τύπος με το μέγεθος του Charles Barkley που όμως μπορεί να περπατήσει στον αέρα σαν τον Michael Jordan. Το SBNATION αναφέρει ότι θα είναι το σημαντικότερο πρόσωπο της φετινής σεζόν σε όλα τα σπορ, ίσως και ο σημαντικότερος παίκτης κολεγίου της δεκαετίας. Οι αριθμοί του Williamson κατά τη διάρκεια των αγώνων προετοιμασίας (29,7 π., 11,3 ρ. και 64,5% ποσοστό ευστοχίας) μάλλον επιβεβαιώνουν το γεγονός και όλοι ανυπομονούν για το πρώτο του παιχνίδι ως Blue Devil (σήμερα 6 Νοεμβρίου με αντίπαλο το πάντοτε ισχυρό Kentucky).

Αυτά που τον κάνουν πραγματικά ξεχωριστό

Μπράτσα, όγκος, ταχύτητα, έκρηξη, τέλεια ισορροπία, άλμα. Κι όμως, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν δουλέψει μαζί του, τίποτα από αυτά δεν είναι -από μόνο του- εκείνος ο παράγοντας που τον καθιστά έναν special αθλητή. "Αυτό που τον κάνει πραγματικά ξεχωριστό, δεν είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που μέχρι κι ο λιγότερο καταρτισμένος θα εντοπίσει σε κάποιο βίντεο στο Youtube ή στο Twitter. Ο Zion διαθέτει το mentality του point guard, το έχει μέσα του αυτό το στοιχείο" έχει αναφέρει παλαιότερα ο προπονητής του στο high school, Lee Sartor. 

ΣΛΑΜ ΓΟΥΛΙΑΜΣΟΝ

Θέση για το φαινόμενο Zion έχει πάρει κι ο Peter Weyand, καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας και Βιομηχανικής στο SMU, που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας του στο να παρατηρεί σπουδαίους αθλητές και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το κορμί και τα φυσικά τους προσόντα. Για τον Williamson, απλά αρκέστηκε στο να πει πως δεν έχει δει ποτέ κάτι παρόμοιο. "Οι περισσότεροι, ειδικά οι αθλητές του μπάσκετ με μεγάλο άλμα, έχουν συνήθως πολύ πιο αδύνατο κορμό. Ο Zion όμως είναι τρομερά ξεχωριστός. Το να κάνει αυτά που κάνει, με αυτό το σώμα, είναι εντελώς τρελό. Πραγματικά, δεν θέλω να διανοηθώ τι θα συμβεί σε όποιον επιχειρήσει να συγκρουστεί μαζί του στον αέρα".

Ο ντόρος στα social media

To hype γύρω από τον Zion Williamson έχει κορυφωθεί τα δύο τελευταία χρόνια (και) στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα αμερικάνικα μέσα έχουν αναφέρει αρκετές φορές ότι έχουμε μπροστά μας τον πρώτο πραγματικό high school superstar της social media era. Κάθε του βίντεο -κάποιο εξωφρενικό κάρφωμα, κάποια μεγαλοπρεπέστατη τάπα κλπ- γίνεται viral, με εκατομμύρια views, likes, shares. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zion Williamson (@zionlw10) on

Φυσικά, ο ντόρος έχει γοητεύσει και πολύ σημαντικά ονόματα της αμερικάνικης showbiz, που έχουν μπει στην διαδικασία να παρακολουθήσουν κατά καιρούς από κοντά αγώνες του Zion στο high school. Ή ακόμη και να ποζάρουν με φανέλα του, όπως έκανε ο Drake. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν καν παίξει το πρώτο του παιχνίδι σε επίπεδο κολεγίου, ο Williamson έχει πάνω από 1.800.000 followers στο Instagram, δηλαδή ένα εκατομμύριο περισσότερους ακολούθους από όσους έχει η επίσημη σελίδα του Duke.

Πότε και πώς θα βρεθεί στο ΝΒΑ

Και φτάνει το μεγάλο και πιο κρίσιμο ερώτημα: Πότε θα έρθει η στιγμή να δούμε τον Zion στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και υπό ποιες συνθήκες; Δεν είναι τόσο απλό να δοθεί μια απάντηση. Σίγουρα πρόκειται για ένα τουλάχιστον εκθαμβωτικό project, έναν τρομερά σπάνιο συνδυασμό εκρηκτικότητας, δύναμης και αθλητισμού. Όμως δεν είναι ακόμη έτοιμος για το παιχνίδι, το πραγματικό παιχνίδι και αυτός είναι ένας από τους λόγους που επέλεξε το Duke και τον Mike Krzyzewski. Αν δήλωνε συμμετοχή στο περασμένο draft εύκολα θα βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα, αν όχι στην πεντάδα. Πιθανόν από μια ομάδα χωρίς άμεσους στόχους που θα τον χρησιμοποιούσε στο 4 ή και στο 5 σε χαμηλά σχήματα.

ΖΑΙΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣΟΝ 3

Ο Williamson όμως είναι για πολύ σπουδαιότερα πράγματα. Το ταλέντο του είναι μοναδικό και μαζί με τα σωματικά του προσόντα γίνεται ακόμη σημαντικότερο. Η λογική λέει ότι θα δηλώσει συμμετοχή στο draft μετά το τρίτο έτος ή ακόμη και αφού ολοκληρώσει τη θητεία του στους Blue Devils. Όταν και θα είναι εντελώς έτοιμος, τακτικά και πνευματικά, για να κάνει αυτά για τα οποία προορίζεται. Αυτά, που με κάποια δόση υπερβολής, ο Stephon Marbury είχε δηλώσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο: "Ο Zion θα καταστρέψει τον πλανήτη. Θεωρώ πως θα ξεπεράσει τον LeBron, δεν υπάρχει καμία σύγκριση σε αυτή την ηλικία. Ίσως να γίνει και καλύτερος από τον Michael Jordan, αν φτιάξει το ποσοστό του στο τρίποντο".

Κάποιοι μίλησαν για ιεροσυλία. Άλλοι, λιγότεροι, απλά για το ίδιο το μέλλον του μπάσκετ. Όπως και να έχει, όλοι περιμένουν να δουν τον ογκώδη όσο και ταλαντούχο νεαρό, στην πρώτη του σεζόν στο NCAA. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος