Stephen Curry, ένας από τους καλύτερους της ιστορίας

Σύμφωνα πάντα με τη στατιστική βρίσκεται πάνω από τους Kareem Abdul-Jabbar, Michael Jordan και LeBron James. Οι αριθμοί μίλησαν και βγάζουν κορυφαίο τον γκαρντ των Golden State Warriors.

Το τρίποντό του, από οποιοδήποτε σημείο κάτω από το κέντρο -κυριολεκτικά- θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αποτελεί το έμβλημα του σύγχρονου μπάσκετ. Συνηθίζεται να λέγεται πως οι αριθμοί δεν λένε πάντοτε την αλήθεια, αλλά μήπως στην περίπτωση του Stephen Curry να μην ισχύει αυτό; Ο Curry, που κλείνει σήμερα τα 33, εδώ και μερικά χρόνια κάνει απίθανα πράγματα στους Warriors, που επιβεβαιώνονται από τα 3 δαχτυλίδια πρωταθλητή και τα δύο βραβεία MVP της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ. Αλλά κυρίως επιβεβαιώνεται από τους εξωπραγματικούς αριθμούς του. 

Η βιογραφία

Γεννημένος στις 14 Μαρτίου του 1988 στο Άκρον του Οχάιο, ο Stephen Curry είναι γιος του πρώην παίκτη του ΝΒΑ Dell Curry και της παλιάς βολεϊμπολίστριας Sonya Curry. Μεγάλωσε στην Σάρλοτ, την εποχή που ο πατέρας του αγωνιζόταν στους Hornets. Πήγε σχολείο στην πόλη της Βόρειας Καρολίνας για να ακολουθήσει το Queensway Christian College στο Οντάριο. Εκεί, μπήκε στην ομάδα μπάσκετ και έμεινε μέχρι το 2002, για να ολοκληρώσει την κολεγιακή του πορεία τα 2 επόμενα χρόνια με το Davidson. Εκεί όπου είχε μ.ο. 25 πόντους στο NCAA.

Τελείωσε εκείνη τη σεζόν σαν πρώτος σκόρερ της South Conference και δεύτερος σε όλο το πρωτάθλημα, πίσω μόνο από τον Kevin Durant. Επίσης, έσπασε το ρεκόρ τριπόντων του NCAA με 162 εύστοχα σουτ, ενώ συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα. 

Stephen Curry, ένας από τους καλύτερους της ιστορίας

Ο Stephen Curry στο NBA

Στο draft του 2009, ο Steph Curry επιλέχθηκε στο νο.7 από τους Golden State Warriors, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο αξίας $12.700.000. Το πρώτο του παιχνίδι ήρθε στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους απέναντι στους Houston Rockets, φορώντας την (ίδια μέχρι σήμερα) κιτρινο-μπλε φανέλα με τον αριθμό 30, το ίδιο νούμερο που φορούσε και ο πατέρας του, λίγα χρόνια πριν, όταν και εκείνος αγωνιζόταν στο ΝΒΑ. Λίγους μήνες αργότερα, ξεκινούν και τα προσωπικά ρεκόρ.

Τον Φεβρουάριο του 2010 θα σημειώσει το πρώτο του triple double με 36 π., 13 ασ. και 10 ρ. Την δεύτερη σεζόν του στη λίγκα του απονεμήθηκε το NBA Sportsmanship Award.

Μετά από μια σεζόν γεμάτη τραυματισμούς (2011/12), επέκτεινε το συμβόλαιό του για 4 ακόμη χρόνια έναντι $44.000.000, ενώ κατάφερε να πετύχει και ατομικό ρεκόρ πόντων σε ένα παιχνίδι (54). Τη σεζόν 2013/14 συμμετείχε στο πρώτο του All Star Game. Την αμέσως επόμενη αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος, ενώ οι Warriors κέρδισαν τον τίτλο. Ο Curry είναι μέλος και της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, με την οποία έχει στεφθεί 2 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (2010, 2014).

Οι αριθμοί και τα ρεκόρ

Ας κάνουμε μια ψύχραιμη καταγραφή κάποιων εκ των σημαντικότερων επιτευγμάτων του Steph Curry στην μέχρι τώρα πορεία του, όπως αυτά καταγράφονται μόνο υπό το πρίσμα των αριθμών. Το 2015 ήταν η χρονιά που ο Curry σημείωσε 286 τρίποντα σε μια σεζόν, κάτι που ασφαλώς αποτελούσε ρεκόρ, το οποίο ο ίδιος κατέρριψε αρχικά την αμέσως επόμενη χρονιά (324) αλλά και την μεθεπόμενη (402).

Το 2016 κέρδισε το δεύτερο βραβείο MVP. Στις 12 Ιουνίου 2017, μαζί πλέον με τον Kevin Durant, θα στεφθεί για δεύτερη φορά πρωταθλητής με τους Golden State Warriors. Απέναντι στους Cavaliers είχε μ.ο. 26,8 π., 8 ρ., 9,4 ασ. και 2,2 κλ. ανά παιχνίδι. Μιλάμε για τελικούς ΝΒΑ.

Ένα ακόμη εξωπραγματικό νούμερο έχει να κάνει με τα σουτ του Curry από μακρινή απόσταση για την περίοδο 2015-2016. Όταν λέμε μακρινή απόσταση, δεν εννοούμε απλά αυτή του τριπόντου, αλλά μιλάμε για σουτ που έχουν γίνει από τα 8,5 μ. - 15 μ. Εκείνη τη χρονιά, ο γκαρντ των Warriors είχε το εξωφρενικό 35/52, δηλαδή ποσοστό ευστοχίας από το σπίτι του που ξεπερνά το 63%.

To ποσοστό καριέρας του (2009-2020) στα σουτ τριών πόντων είναι 43,5%. Θα το χαρακτήριζε κάποιος φανταστικό αλλά στην περίπτωσή του η πραγματικότητα είναι λίγο καλύτερη. Κι αυτό γιατί ούτε εκβιάζει πάρα πολλές προσπάθειες, ούτε παίρνει λίγες για να το διατηρήσει.

Για να το ερμηνεύσουμε και αυτό με νούμερα: Ο Curry σουτάρει σχεδόν 5 τρίποντα ανά παιχνίδι σε όλη την καριέρα του. Στα ματς που θα πάρει παραπάνω σουτ, συνήθως το κάνει γιατί είναι ζεστός.  Κοινώς, όσα σουτ παίρνει, τα βάζει. Σε περίπτωση που θέλεις να αντιληφθείς τι ακριβώς κάνει ο τύπος (και ασφαλώς έχεις αρκετό χρόνο) μπορείς να ρίξεις μια ενδελεχή ματιά στο Βasketball Reference, που αναλυτικότερα από οπουδήποτε αλλού στο διαδίκτυο, καταγράφει στατιστικά. 

Τη σεζόν 2017/18 σημείωσε 20+ πόντους στο  84,3% των παιχνιδιών που αγωνίστηκε σε κανονική διάρκεια και playoffs, έχοντας τουλάχιστον 27 π. στο 60% των αγώνων αυτών, ενώ στους 2 από τα 4 τελικούς του ΝΒΑ σημείωσε από 30 π. 

ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ 2

Η ικανότητα του Curry να σουτάρει, πολύ συχνά μετά από ντρίμπλα ακόμη και από τα 10 μέτρα -και συνήθως να ευστοχεί- είναι αποτέλεσμα πνευματικής ικανότητας, πάρα πολύ σκληρής δουλειάς που περιλαμβάνει από αλλαγές στον μηχανισμό του σουτ και τελειοποίηση του χειρισμού της μπάλας μέχρι την ενδυνάμωση των αστραγάλων του και off-balance training (στο οποίο προπονείται αποκλειστικά σε συνθήκες ανισορροπίας και σωματικής επαφής) και ασφαλώς έμφυτου ταλέντου. Η ίδια ικανότητα του Steph Curry είναι κάτι πρωτοφανές για το ίδιο το μπάσκετ. 

Η οικογένεια

Ο Stephen Curry  γνώρισε τη σύζυγό του, Ayesha Alexander, όταν εκείνος ήταν 15 ετών και εκείνη 14. Παντρεύτηκαν αρκετά χρόνια μετά, στις 30 Ιουλίου του 2011, στην Σάρλοτ. Έχουν τρία παιδιά: Την δημοφιλή πια Riley που γεννήθηκε το 2012, την Ryan Carson (2015) και τον Canon Wardell Jack (2018).

Γενικότερα, όλη η οικογένεια Curry αποτελείται από sportsmen: εκτός από τους γονείς του Steph, ο αδερφός του Seth αγωνίζεται επίσης στο ΝΒΑ με τους Philadelphia 76ers, ενώ η αδερφή του Sydel ήταν αθλήτρια του βόλεϊ.


Διάβασε ακόμη για τον πιο πιστό οπαδό Spike Lee, τη νύχτα που ο Tim Duncan έγινε προπονητής και την εκτόξευση του Luka Doncic

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος