Μία ιδιοφυΐα που λέγεται Milos Teodosic

Ο αρτίστας από το Βάλιεβο κλείνει σήμερα τα 36.

Στις 19 Μαρτίου του 1987 γεννήθηκε στο Βάλιεβο της -τότε- Γιουγκοσλαβίας, ο ενδεχομένως τελευταίος αρτίστας των ευρωπαϊκών παρκέ (στην περίπτωση του Luka Doncic μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό). Ο Milos Teodosic για πολλούς μοιάζει να μην έχει -πια- θέση στο σύγχρονο μπάσκετ καθώς "δεν παίζει άμυνα και είναι αργός" αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, παίκτες σαν κι αυτόν κάνουν το παιχνίδι ομορφότερο. Το αγουροξυπνημένο βλέμμα και το ανέμελο μαλλί πάνε πακέτο με το ενδεχομένως κορυφαίο court vision του πλανήτη, τις εξωπραγματικές ασίστ και το χέρι-αλφάδι από την περιφέρεια ή ακόμη και πολύ πιο μακριά από αυτήν.

Το γεγονός δε, πως είναι ένας love-him-or-hate-him τύπος, καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την περίπτωσή του. Με αυτόν πάντως ένα πράγμα είναι σίγουρο, δεν πλήττεις ποτέ. 

Η απάντηση στον Jasikevicius

Το καλοκαίρι του 2006, ο Zeljko Obradovic έβλεπε στο πρόσωπό του τον επόμενο μεγάλο γκαρντ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και έκανε σχεδόν ότι μπορούσε του για να τον ντύσει στα πράσινα του Παναθηναϊκού. Ένα χρόνο αργότερα, ο Teodosic θα ερχόταν τελικά στην Ελλάδα από τη Ζελέζνικ αλλά για λογαριασμό του αιώνιου αντιπάλου, σαν μία απάντηση του Ολυμπιακού στην αρπαγή του Sarunas Jasikevicius, μόλις μερικές εβδομάδες πριν.

Η τετραετία του στον Πειραιά είχε αρκετά ups and downs -δεν βοηθούσε βλέπεις ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του και η όχι και τόσο μεγάλη προσήλωσή του στην προπόνηση- αλλά κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει τη σεζόν 2009-10 για πάρα πολλούς λόγους. 

Μία ιδιοφυΐα που λέγεται Milos Teodosic

Το καλοκαίρι του 2009 ξεκίνησε με τον τότε προπονητή του Ολυμπιακού Παναγιώτη Γιαννάκη να θέλει να δώσει τον Teodosic δανεικό στον Πανελλήνιο (true story: όταν τους προτάθηκε ο παίκτης, οι παράγοντες της ομάδας της Κυψέλης δεν πίστευαν στα αυτιά τους).

> Διάβασε ακόμη: Οι λόγοι που κάνουν την March Madness μοναδική

Ακολούθησε ένα οργιαστικό Ευρωμπάσκετ από τον ίδιο και τη νεανική εθνική Σερβίας του Dusan Ivkovic στα γήπεδα της Πολωνίας (ασημένιο μετάλλιο), προτού παρθεί η απόφαση παραμονής του στο ρόστερ των ερυθρολεύκων, με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο σε ένα εξωπραγματικό ρόστερ.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας και έφτασε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας στο Παρίσι, όπου ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα του Xavi Pasqual. O Teodosic αναδείχθηκε MVP της κανονικής διάρκειας της σεζόν (13,4 π., 2,5 ρ., 4,8 ασ. και 1,8 κλ.) και μετέπειτα κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης έπειτα από ψηφοφορία της FIBA Europe, πάνω από τους Pau Gasol και Dirk Nowitzki.

ΜΙΛΟΣ ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ ΤΣΣΚΑ

Από τον Ολυμπιακό θα αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2011, μετά από μία σεζόν γεμάτη τραυματισμούς. Επόμενος σταθμός της καριέρας του (μέχρι και το 2017) η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στην οποία αναλαμβάνει το ρόλο του ηγέτη, με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή με τις περισσότερες ευθύνες για τις ήττες από την πρώην ομάδα του στα Final Four, χωρίς απαραίτητα να φταίει πάντοτε ο ίδιος.

Η δικαίωση βέβαια (κυρίως) για τον ίδιο αλλά και για την ΤΣΣΚΑ ήρθε τελικά στο Βερολίνο, το 2016, όταν και κατέκτησε την Ευρωλίγκα, αποτινάσσοντας από πάνω του την ταμπέλα του loser. Για την ιστορία, στον τελικό με την Φενέρμπαχτσέ είχε 19 πόντους, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ.

Teodosic facts

  • Ο Teodosic λατρεύει το ποδόσφαιρο και εκτός από τον Ερυθρό Αστέρα υποστηρίζει ακόμη τη Μίλαν και τη Λίβερπουλ.
  • Ο αγαπημένος του παίκτης διαχρονικά είναι ο Dejan Bodiroga, γι' αυτό φορά τη φανέλα με το νο.4.
  • Μαζί με τον Drazen Petrovic είναι οι μοναδικοί παίκτες που έχουν κατακτήσει χρυσό μετάλλιο με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες (Παίδων, Εφήβων, Νέων) της Γιουγκοσλαβίας.
  • Κουμπάρος του (είναι παντρεμένος με τη Σέρβα ηθοποιό Jelisaveta Orasanin) είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής Marko Pantelic.

Ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, εκτός ΝΒΑ

Ένα έτος μετά την πολυπόθητη κατάκτηση της Ευρωλίγκας, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να περάσει τον Ατλαντικό και να βρεθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Παρά το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι ήταν καχύποπτοι για την κίνηση αυτή προφασιζόμενοι την σχεδόν ανύπαρκτη αθλητικότητά του, οι Αμερικάνοι μόνο φειδωλοί δεν ήταν στους χαρακτηρισμούς τους για έναν από τους μεγαλύτερους ηλικιακά rookies που θα έπαιζαν ποτέ στο ΝΒΑ: Ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του κόσμου, εκτός ΝΒΑ ήταν ένας χαρακτηρισμός που συνόδευε τα δημοσιεύματα για τη μετακίνησή του στο Λος Άντζελες και τους Clippers. 

Ξεκίνησε φουριόζος την αμερικάνικη καριέρα του, χαρίζοντας μπόλικα highlights, αλλά σταδιακά η απόδοσή του άρχισε να πέφτει, ειδικά από τη στιγμή που προέκυψαν κάποιοι τραυματισμοί.

> Διάβασε ακόμη: Ο Steph Curry άλλαξε το παιχνίδι

Μάλιστα, γύρω από το όνομά του αναπτύχθηκαν κάποιες ιστορίες που η αλήθεια είναι ότι ταίριαζαν άψογα στο εξωγηπεδικό προφίλ του, όπως ας πούμε η φήμη ότι τρώει δύο cheeseburgers για πρωινό, σύμφωνα με δηλώσεις του (τότε) συμπαίκτη του στους Clippers Sam Dekker ή οι ισχυρισμοί του Zach Lowe από το ESPN ότι ο Σέρβος γκαρντ κάπνιζε αρκετά και έπινε αλκοόλ, γι' αυτό και δεν άντεχε τα 82 παιχνίδια σε μία σεζόν.

Παρότι ο Teodosic έχει διαψεύσει τα λεγόμενα του Dekker, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι αυτά βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα.

ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ ΚΛΙΠΕΡΣ

Από τον Ιούλιο του 2019, ο Σέρβος γκαρντ αγωνίζεται στην Ιταλία και μία από τις διαχρονικά πιο μπασκετικές πόλεις της Ευρώπης. Η Μπολόνια και η ιστορική Βίρτους του έδωσαν αυτό ακριβώς που ήθελε.

Ο ίδιος αναζητούσε, για πρώτη φορά στην καριέρα του, κάτι διαφορετικό: Ένα περιβάλλον όπου θα μπορεί να ευχαριστηθεί το μπάσκετ, όπως ακριβώς κάνει με την εθνική ομάδα της χώρας του, σχεδόν κάθε καλοκαίρι, έχοντας παράλληλα ένα κίνητρο και μία προοπτική.

Και δεν τα πάει και άσχημα. Όσοι παρακολουθούν τα μπασκετικά δρώμενα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, βλέπουν Milos και ανοίγει η καρδούλα τους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας