Ο βράχος Virgil Van Dijk

H Λίβερπουλ αγόρασε τον πιο ακριβοπληρωμένο αμυντικό της ποδοσφαιρικής ιστορίας για βραδιές όπως η χθεσινή.

Πριν μερικές εβδομάδες γράφαμε για το καλύτερο παιχνίδι του φετινού Champions League. Γνωρίζαμε ότι η διοργάνωση έχει πολλά να δώσει ακόμη,  αλλά ο ενθουσιασμός για την επική εμφάνιση του Άγιαξ στο Santiago Bernabeu και το 1-4 επί της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν απολύτως δικαιολογημένος (όπως επίσης και μετά το παιχνίδι του Αίαντα με αντίπαλο τη Γιουβέντους στο Τορίνο, στην αμέσως επόμενη φάση). Όλα αυτά μέχρι χθες, όπου η Λίβερπουλ ανέτρεψε την ποδοσφαιρική λογική: Το 3-0 του πρώτου ημιτελικού στο Camp Nou διαδέχθηκε μία από τις επικότερες εμφανίσεις στην ιστορία των Κόκκινων (η οποία περιλαμβάνει μπόλικες από αυτές) και η νίκη με 4-0 εναντίον της Μπαρτσελόνα δικαιολογημένα είναι πρώτο θέμα συζήτησης στον αθλητικό -και όχι μόνο- κόσμο.

Οι περισσότεροι στέκονται στην άψογη τακτική του Jürgen Klopp, ο οποίος εγκλώβισε τους Μπλαουγκράνα του Ernesto Valverde χωρίς τους Mo Salah και Roberto Firmino, άλλοι στους (περίπου) ήρωες της μίας βραδιάς Georginio Wijnaldum και Divock Origi, κάποιοι στις επεμβάσεις του Alisson Becker και σχεδόν όλοι στο μυσταγωγικό Anfield. Ο άνθρωπος όμως που συνέβαλλε στο να παρουσιαστεί η Λίβερπουλ συγκεντρωμένη και σοβαρή ήταν για μία ακόμη φορά ο πραγματικός της ηγέτης και Παίκτης της Χρονιάς από την Ένωση Επαγγελματικών Ποδοσφαιριστών της Αγγλίας (PFA) , ο Virgil Van Dijk.

Ο αρχηγός της εθνικής Ολλανδίας βαθμολογήθηκε με 9/10 τόσο από την Guardian, όσο και από το Sky Sports για τη χθεσινοβραδινή του εμφάνιση, καθώς οι αποφάσεις του, η ηρεμία και οι οργανωτικές του ικανότητες διασφάλισαν το "0" στην άμυνα της Λίβερπουλ. "Η Λίβερπουλ απλά δεν κερδίζει χωρίς αυτόν τον άνθρωπο. Μπορεί ο συμπατριώτης του Wijnaldum να έκλεψε τους τίτλους των εφημερίδων και των sites αλλά ο Van Dijk ήταν για μία ακόμη φορά ο κορυφαίος" γράφει χαρακτηριστικά το Sky Sports.

Η βιογραφία

Ο Virgil Van Dijk γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου του 1991 στην Μπρέντα της νότιας Ολλανδίας, από γηγενή πατέρα (Ron Van Dijk) και Σουριναμέζα μητέρα (Hellen) - όπως άλλοι σπουδαίοι Ολλανδοί ποδοσφαιριστές (Patrick Kluivert, Frank Rijkaard, Edgar Davids και Clarence Seedorf) έχει διπλή εθνικότητα. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων συνήθιζε να μοιράζει την ημέρα του ανάμεσα στο σχολείο, τις προπονήσεις με τη δεύτερη ομάδα της Βίλεμ (που εδρεύει στο Τίλμπουργκ, περίπου 30 χλμ ανατολικά της Μπρέντα) και την part time δουλειά του ως λαντζιέρης στο τοπικό εστιατόριο Oncle Jean. 

Ο βράχος Virgil Van Dijk

Μέχρι το καλοκαίρι του 2008, ο Van Dijk αγωνιζόταν σαν δεξί μπακ δίχως να δείχνει κάτι σπουδαίο σαν ποδοσφαιριστής. Τότε όμως ήταν που πήρε 18 ολόκληρα εκατοστά σε ύψος. Οι προπονητές του θεώρησαν πως θα είχε ενδιαφέρον να τον μεταφέρουν στο κέντρο της άμυνας και κάπου εκεί ξεκίνησε να γράφεται ουσιαστικά το βιβλίο της ποδοσφαιρικής του ιστορίας. Το 2010 πήρε μεταγραφή για τη Γκρόνινγκεν αλλά το ντεμπούτο του στο ολλανδικό πρωτάθλημα καθυστέρησε αρκετά: Έγινε την Πρωτομαγιά του 2011, όταν σε ένα ματς εναντίον της Ντεν Χάαγκ αντικατέστησε τον Σουηδό μέσο Petter Andersson, στο 72ο λεπτό.

Την επόμενη σεζόν έπαιξε σε 23 αγώνες και άρχισε να δείχνει ποιος είναι και σε τι μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον, κάτι που επιβεβαιώθηκε και τη σεζόν 2012-13. Το καλοκαίρι του 2013 αρκετές ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Άγιαξ, ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του. Η Σέλτικ ήταν εκείνη που τον έκανε δικό της (με €3.000.000 και ποσοστό μεταπώλησης 10% στην Γκρόνινγκεν).

Στα 2 έτη που έμεινε στην Γλασκόβη, ο Van Dijk κέρδισε ένα πρωτάθλημα Σκωτίας ενώ και στις δύο σεζόν του συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ομάδα της χρονιάς. Στα 24 του, ο υψηλόσωμος (1,94 μ.) ποδοσφαιριστής θεωρούταν ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στο Νησί, οπότε η μετακίνησή του στην Premier League ήταν απλά θέμα χρόνου.

ΦΑΝ ΝΤΑΪΚ ΣΕΛΤΙΚ

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, ο τότε προπονητής της Σαουθάμπτον, Ronald Koeman, θα τον επιλέξει για το κέντρο άμυνας της ομάδας (σε ένα ρόστερ που περιελάμβανε ακόμη παίκτες όπως οι Sadio Mané, Graziano Pellè, Dusan Tadic, Oriol Romeu και Graziano Pellè), με την μετακίνησή του στον αγγλικό Νότο να κοστίζει στους Άγιους €15.000.000. Μετά από 2,5 γεμάτα χρόνια στην κορυφαία και πιο απαιτητική λίγκα του κόσμου, όπου έγινε και αρχηγός της ομάδας, έφτασε η ώρα να περάσει στο κορυφαίο επίπεδο: Επόμενος σταθμός της καριέρας του και τελευταίος μέχρι σήμερα, η Λίβερπουλ. 

  • Στο πίσω μέρος της φανέλας του αναγράφεται το μικρό του όνομα, καθώς δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον πατέρα του. 
  • Το ντεμπούτο του στην εθνικής Ολλανδίας έγινε στις 10 Οκτωβρίου 2015, στη νίκη με 2-1 επί του Καζακστάν για τα προκριματικά του EURO 2016. Έκτοτε μετρά 25 συμμετοχές.
  • Είναι ο 8ος Ολλανδός ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Λίβερπουλ μετά τους Erik Meijer, Sander Westerveld, Boudewijn Zenden, Jan Kromkamp, Ryan Babel, Dirk Kuyt και Georginio Wijnaldum.
  • Ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του είναι ο Rio Ferdinand. Ο πρώην κεντρικός αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής Αγγλίας έχει αναφέρει για τον Van Dijk: "Όταν βρίσκεις έναν ποδοσφαιριστή σαν αυτόν, τον κρατά στην ομάδα σου πάση θυσία. Και να πανηγυρίζεις σαν τρελός γι' αυτό".
  • Μετά την πρώτη του χρονιά στη Σέλτικ, ο περίφημος τεχνικός διευθυντής Monchi πήγε να κάνει το μεγάλο κόλπο και να τον ντύσει με τα ερυθρόλευκα της Σεβίλης, αλλά ένας τραυματισμός του ποδοσφαιριστή του χάλασε τα σχέδια.

Ο κορυφαίος (και πιο ακριβός) αμυντικός του πλανήτη

Ο μεσότιτλος ελέγχεται καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι ο -παρτενέρ του στο κέντρο άμυνας των Οράνιε- Matthijs De Ligt αναμένεται να αλλάξει φανέλα, με ένα χαλί εκατομμυρίων να στρώνεται στα πόδια του, ενώ η πρόοδος του φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη. Μέχρι τότε όμως, τα €84.500.000 που χρειάστηκαν για να φορέσει την κόκκινη φανέλα με το liver bird o Van Dijk θα παραμένουν τα περισσότερα που έχουν εκταμιευθεί ποτέ για ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην αμυντική γραμμή. Τόσα ακριβώς χρειάστηκαν για να μεταγραφεί στη Λίβερπουλ ο 28χρονος Ολλανδός, με πολλούς να κρίνουν αρνητικά την απόφαση του Klopp αλλά και της ίδιας της ομάδας να ξοδέψουν ένα τόσο μεγάλο ποσό για έναν παίκτη που δεν αγωνίζεται ούτε στο κέντρο, ούτε στην επίθεση.

Προφανέστατα, γνώριζαν πολύ καλά τι έκαναν, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τα όσα έβλεπαν σε αυτόν αλλά και το report του πρώην chief scouter της Σέλτικ, Neil McGuinness: "Διαθέτει όλα όσα χρειάζεσαι από έναν κεντρικό αμυντικό. Πασάρει καλά, είναι ανίκητος στον αέρα, έχει αντίληψη του χώρου, πολύ υψηλό IQ, παίρνει άψογες τοποθετήσεις, έχει απίστευτη δύναμη και ισχυρές ηγετικές ικανότητες. Επιπλέον, μπορεί να σβήσει οποιονδήποτε αντίπαλο στο man to man. Κάθε χρονιά που περνά, μόνο να βελτιώνεται μπορεί".

ΒΙΡΤΖΙΛ ΦΑΝ ΝΤΑΪΚ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

 Στο Λίβερπουλ, ο Van Dijk όχι μόνο βελτίωσε αλλά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο κάθε μία από τις ικανότητές του. Τόσο, ώστε να εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα: Ο κορυφαίος αμυντικός του κόσμου. Ο ίδιος, είναι δεδομένο ότι θέλει να το αποδείξει για ακόμη μία φορά στον τελικό της 1ης Ιουνίου, στο Wanda Metropolitano της Μαδρίτης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος