Η συναισθηματική ιδιοφυΐα του Mauricio Pochettino

Ο γιος αγρότη από την Σάντα Φε πέτυχε κάτι που δεν γίνεται ούτε στο Football Manager: Να οδηγήσει την Τότεναμ στον τελικό του Champions League.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να περιγράψω πώς νιώθω αυτή τη στιγμή. Ζω μία από τις πιο σημαντικές νύχτες της ζωής μου αλλά γνωρίζω ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει αυτά τα συναισθήματα. Ευχαριστώ το ίδιο το άθλημα γι' αυτό. Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω πάντως είναι πως οι παίκτες μου αξίζουν όλα τα εύσημα του κόσμου. Ξέρουν ποδόσφαιρο και απόψε παρέδωσαν μία καταπληκτική δουλειά. Τους λέω συνεχώς τους τελευταίους έξι μήνες ότι είναι ήρωες. Πλέον πέρασαν στο στάδιο των υπερ-ηρώων. Είμαστε στον τελικό του Champions League και αυτό από μόνο του μοιάζει με θαύμα. Κανείς δεν το πίστευε στο ξεκίνημα της σεζόν.

Η συναισθηματική ιδιοφυΐα του Mauricio Pochettino

Τα δάκρυα χαράς που ξεκίνησαν με το τελευταίο σφύριγμα του Felix Brych, λίγα λεπτά νωρίτερα δεν έχουν στεγνώσει ακόμη στα μάτια του Mauricio Pochettino, την ώρα που μιλά στη συνέντευξη Tύπου. Σε ένα ακόμη σπουδαίο παιχνίδι του ενδεχομένως καλύτερου Champions League της ιστορίας, ο 47χρονος Αργεντινός τεχνικός κατάφερε κάτι που δεν γίνεται ούτε στο Football Manager: Να οδηγήσει την Τότεναμ στον τελικό της διοργάνωσης (για πρώτη φορά στην ιστορία της), ανατρέποντας το 0-1 του πρώτου παιχνιδιού στο Λονδίνο και μάλιστα χωρίς τον καλύτερό του ποδοσφαιριστή, τον αρχηγό της εθνικής Αγγλίας Harry Kane.

Ο Βραζιλιάνος Lucas Moura σημείωσε και τα τρία τέρματα των "Πετεινών", σκοράροντας στο 6o λεπτό των καθυστερήσεων για το 2-3, χαρίζοντας την πρόκριση στην αγγλική ομάδα. Παράλληλα, μετά από ένα ρεσιτάλ τακτικής που εγκλώβισε τους εξαιρετικούς πιτσιρικάδες του Erik ten Hag, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, ο Pochettino επιβεβαίωσε κάτι που όλοι -πλέον- γνωρίζουν: Ότι είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στον πλανήτη. 

Η βιογραφία

Στις 2 Μαρτίου 1972, ο Mauricio Roberto Pochettino Trossero βλέπει για πρώτη φορά το φως, στην μικρή πόλη Μέρφι της Σάντα Φε, στην κεντρική Αργεντινή. Γιος του ιταλικής καταγωγής αγρότη Hector και της Amalia, από πολύ μικρή ηλικία συνήθιζε να μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο ποδόσφαιρο, το σχολείο και τη δουλειά του πατέρα του. Μαζί με τον αδερφό του, Javier, πήγαιναν πριν ή μετά την προπόνηση να βοηθήσουν τον πρεσβύτερο Pochettino στα χωράφια. Η ζωή όλης της οικογένειας άλλαξε από τη στιγμή που ο Jorge Griffa (επικεφαλής των ακαδημιών της Νιούελς Ολντ Μπόις) και ο νεαρός -τότε- τεχνικός Marcelo Bielsa παρακολούθησαν ένα τουρνουά στο οποίο έπαιζε ο 13χρονος Mauricio.

ΠΟΚΕΤΙΝΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

Ο Bielsa είναι ένας από τους προπονητές που τον επηρέασαν, τόσο σαν ποδοσφαιριστή όσο και στη μετέπειτα πορεία του στους πάγκους. Μία από τις ιστορίες που σχετίζονται με το ξεκίνημα της συνεργασίας τους είναι άκρως απολαυστική: Σε ηλικία 13 ετών, ο Pochettino αρνήθηκε να δοκιμαστεί στη Νιούελς. Ο Bielsa, μαζί με τον Griffa, οδήγησαν για 4,5 ώρες μέσα στη νύχτα από το Μπουένος Άιρες μέχρι το Μέρφι, φτάνοντας στο σπίτι της οικογένειας Pochettino κοντά στις 2 τα ξημερώματα.

Ο El Loco χτύπησε απλά το κουδούνι και ζήτησε να δει τα πόδια του έφηβου τότε Mauricio, ο οποίος κοιμόταν, τονίζοντας με πειστικότητα στους γονείς του ότι αυτά είναι πόδια ποδοσφαιριστή. Τους έπεισε έτσι να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και ο γιος τους να υπογράψει συμβόλαιο.

ΠΟΚΕΤΙΝΟ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

Ο Pochettino έπαιξε ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο, σε μία καριέρα που διήρκεσε 17 χρόνια και μεταξύ άλλων περιελάμβανε περάσματα από τις Εσπανιόλ, Παρί Σεν Ζερμέν και Μπορντό, καθώς και 20 συμμετοχές με την εθνική ομάδας της Αργεντινής (συμμετείχε στο Κόπα Αμέρικα του 1999 και στο Μουντιάλ του 2002).

Ο δρόμος μέχρι τη λίστα των masterminds

Όσοι τον γνωρίζουν από μικρή ηλικία, έχουν να πουν ότι πάντοτε είχε πάθος για το ποδόσφαιρο αλλά, εν αντιθέσει με άλλους νεαρούς Αργεντινούς, το καταλάβαινε διαφορετικά. Έβλεπε πράγματα που μόνο προπονητές ή πολύ έμπειροι ποδοσφαιριστές αντιλαμβάνονται κατά τη διάρκεια ενός 90λεπτου. Σαν ποδοσφαιριστής συζητούσε αρκετά με τους εκάστοτε προπονητές του. Συνήθιζε μάλιστα να ενημερώνεται μέσω εφημερίδων για τους επόμενους αντιπάλους της ομάδας του και φρόντιζε να συγκεντρώνει πληροφορίες για τον επιθετικό που θα μαρκάρει.

Ενέργειες που θα τον βοηθούσαν αρκετά χρόνια αργότερα, όταν πλέον τα ποδοσφαιρικά παπούτσια και η αθλητική περιβολή έδωσαν τη θέση τους στο κοστούμι. Τα μαθήματα που είχε πάρει από τον Jose Antonio Camacho (ο πρώτος προπονητής με τον οποίο συνεργάστηκε στην Ευρώπη) και τον Marcelo Bielsa αποτέλεσαν τον οδηγό του.

Φρόντισε όμως να εξελίξει τις γνώσεις αυτές, χτίζοντας σταδιακά το όνομά του ως ένας κορυφαίος προπονητής, αρχικά στην Εσπανιόλ, μετά στη Σαουθάμπτον και πλέον στην Τότεναμ. Τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει είναι αρκετά: Το high-pressing και επιθετικό παιχνίδι που ξεκινά από την άμυνα, η ικανότητα να παίρνει το 100% από το ρόστερ του αλλά και η εξέλιξη νέων παικτών από τις ακαδημίες, η σωστή διαχείριση του budget, η προσαρμογή σε οποιεσδήποτε συνθήκες και η αλλαγή τακτικών κατά τη διάρκεια ενός ματς είναι κάποια από αυτά. Πολλοί τον συγκρίνουν με τον Pep Guardiola και δεν έχουν άδικο -οι επιρροές του Bielsa άλλωστε είναι προφανείς και στους δύο. 

Εν αντιθέσει όμως με τον Καταλανό προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι αλλά και πολλούς από τους σταρ της εποχής μας που θα δουν τον τελικό του Champions League από το σπίτι τους, ο Mauricio Pochettino θα βρίσκεται την 1η Ιουνίου στο Wanda Metropolitano της Μαδρίτης, κυνηγώντας μαζί με τους ποδοσφαιριστές του ακόμη ένα θαύμα απέναντι στη Λίβερπουλ του -επίσης σπουδαίου- Jürgen Klopp.   

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος