Το ράγκμπι δεν αρκεί για να ενώσει τη Νότια Αφρική

Η πιο δυνατή οικονομία της αφρικανικής ηπείρου στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να γεφυρώσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 06 Νοεμβρίου 2019

Πριν λίγες μέρες η Νότια Αφρική στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ράγκμπι ενάντια στην Αγγλία. Η τελευταία είχε αποκλείσει την πανίσχυρη ομάδα της Νέας Ζηλανδίας, πιο γνωστή ως All Blacks, σε έναν αγώνα που άλλαξε όλα τα δεδομένα και γέμισε ελπίδες τους Άγγλους φιλάθλους που διψούν για έναν παγκόσμιο τίτλο σε οποιοδήποτε άθλημα. Το απόγευμα, όμως, της Κυριακής μία πολύ χαρακτηριστική φωτογραφία έκανε τελικά τον γύρο του πλανήτη.

Ο Siya Kolisi, αρχηγός των Springboks, να σηκώνει το κύπελλο και δίπλα οι συμπαίκτες του χαμογελαστοί να αντιπροσωπεύουν κάθε φυλετική κοινότητα της πολύπαθης χώρας. To hashtag #strongertogether τα λέει όλα από μόνο του.

Η Νότια Αφρική είναι η ισχυρότερη οικονομία της Μαύρης Ηπείρου, ένα κράτος που ανήκει στα BRICS (σ.σ: τα πέντε πιο αναπτυσσόμενα κράτη του πλανήτη) και μία χώρα με 11 επίσημες γλώσσες και ανθρώπους με αφρικανική, ευρωπαϊκή και ασιατική καταγωγή. Έτσι, μπορεί η εθνική ράγκμπι να απαρτίζεται από παίκτες που καλύπτουν όλο το φυλετικό φάσμα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το ίδιο συμβαίνει και στην οικονομία της: Η ανεργία καλπάζει (29%, αν καταμετρηθούν και οι χρόνια άνεργοι μπορεί να φτάσει μέχρι το 40%) ενώ οι κοινωνικές ανισότητες βγάζουν μάτι. Την ίδια στιγμή που στα φτωχά μαύρα γκέτο ο μαύρος πληθυσμός αγγίζει σημεία βρασμού, η πλούσια λευκή κοινότητα κλειδαμπαρώνεται ακόμα πιο σφιχτά στις βίλες και τα απόρθητα κάστρα της.

Το ράγκμπι δεν αρκεί για να ενώσει τη Νότια Αφρική

Δυστυχώς, σήμερα, το όραμα του Mandela μοιάζει να έχει χτυπήσει τα βράχια

Πριν από 24 χρόνια, η Νότια Αφρική, μετά από δεκαετίες αποκλεισμού από τις αθλητικές διοργανώσεις εξαιτίας του Απαρτχάιντ είχε έρθει στο προσκήνιο για όλους τους σωστούς λόγους. Το 1995 η Εθνική της Ομάδα στο ράγκμπι, μία ομάδα όπου ο Nelson Mandela είχα αναλάβει σχεδόν προσωπικά να την κάνει σύμβολο της ενοποίησης της χώρας και ένα παράδειγμα για το πώς τα πάθη του παρελθόντος μπορούν να μείνουν στην άκρη, σήκωνε το πρώτο της παγκόσμιο κύπελλο - σε μία ιστορική στιγμή που αφηγήθηκε καταπληκτικά ο Clint Eastwood στο Invictus (2009).

Δυστυχώς, σήμερα, το όραμα του Mandela μοιάζει να έχει χτυπήσει τα βράχια. Μπορεί το δικό του κόμμα να βρίσκεται στην κυβέρνηση, το African National Congress όμως έχει χάσει την αξιοπιστία που απολάμβανε όσο ο σπουδαίος Αφρικανός ηγέτης βρισκόταν στο τιμόνι του. Τα οικονομικά σκάνδαλα και η ανικάτοτητά του να διαχειριστεί τις κοινωνικές εντάσεις το έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Εκείνοι, όμως, που βιώνουν πρώτοι από όλους τη δύσκολη συγκυρία της Νότιας Αφρικής είναι οι άνθρωποι που απαρτίζουν τις φτωχογειτονιές όπως το ιστορικό για την εξέγερση του 1976 Σοβέτο. Κάτοικοι χαμηλής μόρφωσης και μαύρου χρώματος που κέρδισαν το δικαίωμα στην ψήφο πριν πολλά χρόνια. Τόσο καιρό, όμως, μετά ακόμα δεν τους έχει δοθεί το δικαίωμα σε ένα καλύτερο αύριο.

ραγκμπι νοτια αφρικη

Σχεδόν όλες οι σημαντικές εκτάσεις βρίσκονται ακόμα στα χέρια του λευκού πληθυσμού της χώρας. Προφανώς και δεν είναι όλοι οι λευκοί καταπιεστές και δυνάστες, είναι όμως αλήθεια ότι η εικόνα πλούσιων Μπόερς (σ.σ: ολλανδικής καταγωγής κάτοικοι της Νότιας Αφρικής) που στέλνουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία με πανάκριβα αυτοκίνητα και εντολή να μη συγχρωτιστούν ποτέ τα φτωχόπαιδα από τις λάθος συνοικίες της πόλης είναι μία καθημερινότητα. Όσο για τις επαύλεις τους; Πολύ συχνά θυμίζουν κάστρα αφού πανύψηλα τείχη, εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικοί φρουροί ασφαλείας τα προστατεύουν από κάθε απειλή.


"Ελπίζω πραγματικά ότι καταφέραμε να δείξουμε ότι αν δουλέψουμε όλοι μαζί στη Νότια Αφρική μπορούμε να πετύχουμε κάτι πραγματικά καλό".


"Η χώρα μας έχει πολλά προβλήματα αλλά με μία ομάδα σαν κι αυτή... Έχουμε διαφορετικές ρίζες, ανήκουμε σε διαφορετικές φυλές, είμαστε όμως ενωμένοι όλοι σε έναν κοινό στόχο" δήλωσε ο Siya Kolisi, ο πρώτος μαύρος αρχηγός της Εθνικής, λίγο μετά τη λήξη του αγώνα με την Αγγλία, για να συνεχίσει: "Ελπίζω πραγματικά ότι καταφέραμε να δείξουμε ότι αν δουλέψουμε όλοι μαζί στη Νότια Αφρική μπορούμε να πετύχουμε κάτι πραγματικά καλό".

ράγκμπι Νότια Αφρική

Η αλήθεια είναι πως ο αθλητισμός μπορεί να γεφυρώσει και τις μεγαλύτερες έχθρες. Στα χαρτιά πάντα. Γιατί, δυστυχώς, στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο το ράγκμπι από μόνο του να αλλάξει τα κακώς κείμενα μίας πλούσιας χώρας με τεράστιο όμως ποσοστό πάμφτωχων κατοίκων.


φωτογραφίες © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Σπορ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Χειμωνιάτικα style tips από τον David Beckham

Στιλιστική έμπνευση από τον ίσως πιο καλοντυμένο άντρα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Pacino και De Niro μιλούν στο Esquire για το The Irishman

Όλα όσα είπαν στην ιταλική έκδοση του περιοδικού για την ταινία, τη μεταξύ τους συνεργασία και το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης.