Ποιος είναι ο Abiy Ahmed ο νέος κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης

Ο 43χρονος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας έχει καταφέρει πάρα πολλά σε πάρα πολύ λίγο: Έδωσε τέλος σε μία αιματηρή σύγκρουση που κρατούσε από το 1998.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 11 Οκτωβρίου 2019

"Είμαστε περήφανοι ως έθνος" διαβάζουμε στα επίσημα social media της αιθιοπικής κυβέρνησης σε ποστάρισμα που έγινε στις 12:03 μ.μ. Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο 43χρονος Abiy Ahmed, είναι ο νέος κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για το 2019. Όπως είναι απολύτως λογικό αυτήν την στιγμή τα φώτα των παγκόσμιων media είναι στραμμένα στην βορειανατολική γωνιά της αφρικανικής ηπείρου· εκεί όπου για δεκαετίες παίζονται καθημερινά ανθρώπινα δράματα τα οποία, όμως, πολύ σπάνια -και παρά μόνο όταν μιλάμε για γενοκτονίες- φτάνουν μέχρι τους τηλεοπτικούς δείκτες, τις εφημερίδες και τους ιστότοπους του Δυτικού Κόσμου.

"Όταν ο Abiy Ahmed έγινε πρωθυπουργός το 2018, έκανε πολύ σαφές ότι πρόκειται να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συζητήσεις με την Ερυθραία. Σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ερυθραίας, Isaias Afwerki, βρήκαν γρήγορα του όρους για να καταλήξουν σε μία ειρηνευτική συμφωνία και να δώσουν τέλος σε μία μακροχρόνια αστάθεια, κάπου μεταξύ πολέμου και την ειρήνης, ανάμεσα στις δύο χώρες" σχολίασε η Πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ, Berit Reiss-Andersen. Ας μην κρυβόμαστε, όμως, σε αυτήν την πολύ σαφή δήλωση υπάρχουν αρκετές άγνωστες λέξεις, έννοιες και ιστορικές πραγματικότητες για όλους μας.

20 χρόνια πόλεμος

Η ιστορία της Αφρικής, από την ανατολή μέχρι τη δύση κι από τον βορρά μέχρι τον νότο, είναι βουτηγμένη σε επαναστάσεις, αντεπαναστάσεις, εμφυλίους, πολιτική αστάθεια, φυλετικούς διαχωρισμούς και, τελικά, αίμα. Περίπου, δηλαδή, ό,τι συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο. Ίσως όμως σε μεγαλύτερη ένταση, αφού ως γνωστόν η φτώχεια και η εξαθλίωση εντείνει τα ανθρώπινα πάθη. Η Αιθιοπία δεν αποτελεί εξαίρεση στον ατυχή κανόνα. Όσο για την Ερυθραία; Είναι μία χώρα που απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις το 1991. Ναι, καλά μάντεψες από την Αιθιοπία.

Τα σύνορα όμως αποτέλεσαν αγκάθι από την πρώτη στιγμή για τα δύο κράτη. Έτσι, μετά από πολλά προστριβές, στις 6 Μαΐου το 1998, μία μηχανοκίνητου μονάδα του αιθιοπικού στρατού άνοιξε πυρ σκοτώνοντας αξιωματούχους της Ερυθραίας κοντά στην πόλη Μπάντμε. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Ο πόλεμος που ακολούθησε (κι οι περισσότεροι ίσως τον ακούμε για πρώτη φορά) κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μέχρι σήμερα ο αριθμός τους δεν έχει εξακριβωθεί.


Η ειρήνη επανήλθε ανάμεσα στις δύο χώρες στις 5 Ιουνίου 2018. Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στις 2 Απριλίου της ίδιας χρονιάς.


Πέρασαν 20 χρόνια όπου οι προστριβές, οι μικροσυρράξεις και οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες που έπεφταν στο κενό αποτελούσαν τον κανόνα. Είτε λόγω του ότι οι συνθήκες είχαν ωριμάσει, είτε αν δεχθούμε την αιτιολόγηση της επιτροπής του βραβείου λόγω της αποφασιστικότητας του Abiy Ahmed (αλλά και το ομόλογού του) η ειρήνη επανήλθε ανάμεσα στις δύο χώρες στις 5 Ιουνίου 2018. Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στις 2 Απριλίου της ίδιας χρονιάς. Είχε πετύχει, δηλαδή, πάρα πολλά σε πάρα πολύ λίγο.

Το προφίλ 

Η Αιθιοπία είναι μία χώρα δύο μεγάλων θρησκειών (Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός), πολλών εθνοτήτων και ακόμα περισσότερων διαλέκτων και γλωσσών. Ο Abiy Ahmed είναι το 13ο παιδί του πολύγαμου Μουσουλμάνου πατέρα και της Χριστιανής μητέρας του. Ήδη από εφηβική ηλικία βρέθηκε μπλεγμένος στους εμφύλιους αγώνες της χώρας του, ακολούθησε στρατιωτική καριέρα που, όμως, συνδύασε με πτυχία σε διαφορετικές επιστήμες (πληροφορική, management, φιλοσοφία) πριν βρεθεί στον πολιτικό στίβο της πολύπαθης χώρας.

Μέσα σε μερικούς μήνες από την στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του έχει προλάβει να δώσει αμνηστία σε εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους, να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να κάνει τομές στην οικονομία (χωρίς, φυσικά, να είναι όλα τα κοινωνικά στρώματα και οι εθνότητες ευχαριστημένα) και να θέσει υπό αμφισβήτηση το ομοσπονδιακό σύστημα (σ.σ: η Αιθιοπία αποτελείται από πολλές και διαφορετικές φυλές) της χώρας που κατά την άποψή του δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Οι μετρήσεις κάνουν λόγο για δημοτικότητα που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το Νόμπελ Ειρήνης φαίνεται σαν να είναι, απλά, ένα επιστέγασμα των προσπάθειών του.

Είναι, τελικά, ο Abiy Ahmed ένα νεαρός λαοφιλής πολιτικός που θα οδηγήσει τον πολύπαθο λαό του στη Γη της Επαγγελίας; Αυτό το γνωρίζει μονάχα το μέλλον και είναι υποχρέωση της ιστορίας να το καταγράψει. Σίγουρα, πάντως, η βράβευση του 43χρονο Αιθίοπα φέρνει χαμόγελα αν αναλογιστεί κανείς ότι για το ίδιο βραβείο ο Donald Trump είχε, λίγο έως πολύ, προτείνει τον εαυτό του.

Μακάρι το έργο του Ahmed να φέρει ένα καλύτερο μέλλον για την Αιθιοπία κι όχι απλά τα εφήμερα φώτα των προβολέων. Γιατί, δυστυχώς, πολλές φορές ο Δυτικός Κόσμος χτυπά φιλικά την Αφρική στην πλάτη συνεχίζοντας ατάραχος την πορεία του όσο εκείνη βουλιάζει σε έναν φαύλο κύκλο γεμάτο φτώχεια, πολέμους και γενικότερη εξαθλίωση.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

6 από τους χειρότερους δικτάτορες όλων των εποχών

Ας ελπίσουμε ότι οι ιστορίες αυτών των τρελών κι αδίστακτων δεν θα επαναληφθούν ποτέ.

Γιατί η Ιταλίδα μεταφράστρια του Donald Trump είναι όλοι εμείς

Elisabetta, δεν πειράζει. Ούτε εμείς καταλαβαίνουμε τι λέει, τι εννοεί ή τι έχει στο μυαλό του.