Η Λίβερπουλ ίσως έχει ήδη κερδίσει την Premier League

Όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι ανοιχτά. Εκτός από το κορυφαίο εξ' αυτών.

Μία φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, υπήρχε το πιο σκληρό, απαιτητικό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του πλανήτη, το οποίο επέτρεπε ακόμη και σε ομάδες όπως η Λέστερ να πάρουν αυτό που τους αξίζει. Μία λίγκα, στην οποία η μάχη διεξαγόταν μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Τότε, που 4 ή ακόμη και 5 ομάδες μπορούσαν να διεκδικήσουν σχεδόν μέχρι το φινάλε τον τίτλο. 

Η Premier League της σεζόν 2019-2020 έχει, κατά πάσα πιθανότητα, τελειώσει από την 12η αγωνιστική. Η Λίβερπουλ κυριάρχησε στο πρόσφατο ντέρμπι με την Μάντσεστερ Σίτι και έχει αποσπαστεί 8 βαθμούς από τις Τσέλσι και Λέστερ που μοιράζονται τη δεύτερη θέση, απέχοντας πια 9 από την περσινή πρωταθλήτρια. Η διαφορά μοιάζει να είναι ήδη μεγάλη για την αήττητη ομάδα του Jürgen Klopp, την οποία κυνηγά το εξαιρετικό φέτος σύνολο του Brendan Rodgers και η φρέσκια Τσέλσι του Frank Lampard, που φαίνεται να έχει βρει τη φόρμουλα της αναγέννησης στο Stamford Bridge.

Η Λίβερπουλ ίσως έχει ήδη κερδίσει την Premier League

Από εκεί και πέρα, η ομάδα του Pep Guardiola έχει να καλύψει τεράστια απόσταση. Αυτή θα είναι, επιτέλους, η χρονιά των Κόκκινων που υπομονετικά -πολλές φορές και σαδιστικά- περιμένουν να πανηγυρίσουν το πρώτο τους πρωτάθλημα από το 1990, τότε που η Premier League δεν ονομαζόταν καν Premier League. 

Από πλευράς ενδιαφέροντος και σασπένς, το αγγλικό πρωτάθλημα φαίνεται να υστερεί συγκριτικά με την Serie A, τη La Liga, την Bundesliga ή ακόμη και την Ligue 1, όπου η Παρί Σεν Ζερμέν βρίσκεται μεν 8 πόντους μακριά από τη Μαρσέιγ αλλά έχει κάνει ήδη τρεις ήττες. Εύκολα αυτές μπορούν να γίνουν περισσότερες - αν και δεν θα πρέπει να ξεγελιόμαστε, κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει και πάλι τον τίτλο. Από την άλλη, στη Γερμανία, την κούρσα οδηγεί η Μπορούσια Γκλάντμπαχ που έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημά της εδώ και μία δεκαετία, ευρισκόμενη 4 βαθμούς μπροστά από τις Λειψία, Φράιμπουργκ και Μπάγερν Μονάχου, που ακολουθούν.

ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ

Οι Βαυαροί μπορεί να κέρδισαν με 4-0 την Μπορούσια Ντόρτμουντ στο τελευταίο τους παιχνίδι πρωταθλήματος αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος ότι πρόσφατα απέλυσαν τον προπονητή Niko Kovac. Στο Campionato, Γιουβέντους και Ίντερ φαίνεται πως θα έχουν τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο τις ίδιες πιθανότητες για τον τίτλο, με τους Νερατζούρι να έχουν αντικαταστήσει τη Νάπολι στο ρόλο του διεκδικητή. Ο Antonio Conte έχει ανατρέψει τα δεδομένα στο Μιλάνο και η ομάδα του φαίνεται κάτι παραπάνω από ικανή για να σπάσει το μονοπώλιο της Γηραιάς Κυρίας τα τελευταία χρόνια.

Το πιο αμφίρροπο από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ωστόσο είναι αυτό της Ισπανίας. Ναι, το ίδιο πρωτάθλημα που κάποτε ήταν υπόθεση μίας ή δύο ομάδων, πλέον έχει ανοίξει για τα καλά. Η διαφορά της κορυφής από τον τελευταίο της πεντάδας είναι μόλις 2 βαθμοί, έπειτα από 13 αγωνιστικές (εκκρεμεί βέβαια το El Clasico που είχε αναβληθεί πριν λίγες εβδομάδες λόγω πολιτικής έντασης στην Καταλονία), με τις Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη και Ρεάλ Σοσιεδάδ να μην δείχνουν διατεθειμένες να χαρίσουν οτιδήποτε σε κανέναν. 

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ

Αν ψάχνεις λοιπόν μία λίγκα με σασπένς όπου ο νικητής δεν έχει ακόμη κριθεί, μην κοιτάς προς το Νησί. Ο Klopp και η ομάδα του κρατούν ήδη το τρόπαιο. Σε αυτό ίσως και να έχει βοηθήσει και η άρνηση του Guardiola να δει την πραγματικότητα και να προσπαθήσει να αποτρέψει την απειλή της Λίβερπουλ, που ήδη από πέρυσι έδειξε πως έχει αλλάξει επίπεδο.

Ξέρω, είναι Νοέμβριος και μιλάμε για την Premier League. Αλλά υπάρχει άλλη ομάδα που να σε πείθει περισσότερο από τους Κόκκινους, σε όλη την Ευρώπη;


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.