Η νέα αρχή της La Liga

Το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μοιάζει να κάνει ένα εντυπωσιακό restart.

Καθώς πλησιάζουμε προς τα τέλη Αυγούστου, ξεκινούν τα κορυφαία πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε άνοιξε η αυλαία της Primera Division και η αλήθεια είναι ότι πλέον σηματοδοτείται μία νέα εποχή για τη δεύτερη -μετά την Premier League- καλύτερη λίγκα ποδοσφαίρου του πλανήτη.

Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης μοιάζουν να έχουν καινούρια σημεία αναφοράς, επενδύοντας μπόλικα εκατομμύρια ευρώ στο μεταγραφικό παζάρι. Οι Μπλαουγκράνα επιδιώκοντας να σβήσουν τις άσχημες εντυπώσεις από τις σημαντικές ήττες της περσινής σεζόν (από τη Λίβερπουλ στον ημιτελικό του Champions League και από την Βαλένθια στον τελικό του Copa del Rey), οι Μερένχες προσπαθώντας να δημιουργήσουν μία καινούρια γενιά Galacticos και οι Ροχιμπλάνκος αναζητώντας το δρόμο προς την κορυφή. Αναμφίβολα, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, ειδικά από τη στιγμή που οι τρεις σημαντικότεροι διεκδικητές του τίτλου ξόδεψαν περισσότερα από €800.000.000 τους προηγούμενους μήνες, με την υπόθεση Neymar να βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Ας ρίξουμε όμως μία διερευνητική ματιά σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ομάδες του φετινού ισπανικού πρωταθλήματος που αναμένεται να απασχολήσουν περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας για ακόμη μία χρονιά.

Μπαρτσελόνα

Antoine Griezmann, Frenkie de Jong και Junior Firpo. Αυτές είναι οι τρεις πιο ηχηρές κινήσεις της ομάδας της Βαρκελώνης. Ο Γάλλος επιθετικός αποκτήθηκε για να αποφορτίσει τους Lionel Messi και Luis Suarez. Η μεταγραφή μοιάζει να είναι εντυπωσιακή αλλά μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν -με ακράδαντα επιχειρήματα- για το κατά πόσο ο Griezmann είναι ένας top class επιθετικός.

Η νέα αρχή της La Liga

Η πραγματικά σπουδαία κίνηση των Μπλαουγκράνα αφορά τον 21χρονο Ολλανδό μέσο Frenkie de Jong, τον οποίον απέκτησαν προτού καλά καλά προλάβουν όλοι οι υπόλοιποι να καταθέσουν την προσφορά τους στον Άγιαξ. Στα χαρτιά τουλάχιστον, ο de Jong μοιάζει να είναι το κομμάτι του παζλ που έλειπε από την ομάδα, προκειμένου να κατακτήσει και πάλι το Champions League.

Ρεάλ Μαδρίτης

Μετά από μία καταστροφική σεζόν που περιελάμβανε αλλαγές προπονητών, μηδέν τίτλους, ρεκόρ ηττών και τον Gareth Bale να είναι μία μόνιμη πηγή γκρίνιας, η Βασίλισσα μοιάζει αποφασισμένη να τα αλλάξει όλα. Ο Zinedine Zidane βρίσκεται και πάλι στον πάγκο της, ο Eden Hazard είναι εκείνος που θα ηγηθεί εντός του αγωνιστικού χώρου και ο Luka Jovic αυτός που θα αναλάβει το μάλλον δυσκολότερο task: Να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, με την ίδια συχνότητα που το έκανε λίγους μήνες πριν με τη φανέλα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

ΡΕΑΛ ΕΝΤΕΝ ΑΖΑΡ

Για πρώτη φορά ωστόσο, η Ρεάλ αποφάσισε να κοιτάξει σοβαρά και τα μετόπισθεν, με τους Éder Militão και Ferland Mendy να είναι δύο πολύ σημαντικές προσθήκες. Μένει να δούμε κατά πόσο και πότε θα μπορέσει να "δέσει" αγωνιστικά αυτό που έχει στο μυαλό του ο Zidane αλλά και ο Florentino Perez.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Griezmann, Godin, Lucas Hernández και Rodri συνεχίζουν την καριέρα τους σε άλλες πολιτείες. Η αποχώρηση του Antoine Griezmann ίσως και να έκανε περισσότερο καλό στην Ατλέτικο, σε αντίθεση με εκείνη του Diego Godin, ο οποίος ήταν περισσότερο απαραίτητος.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΖΟΑΟ ΦΕΛΙΞ

Η ομάδα του Diego Simeone όμως πούλησε τον Γάλλο επιθετικό -έναν ποδοσφαιριστή που ήθελε διακαώς να φύγει- και απέκτησε έναν άλλον, με πολύ μεγαλύτερο potential: Ο 20χρονος João Felix αποτέλεσε το Μήλον της Έριδος για πολλά κορυφαία clubs και στοίχησε στους Ροχιμπλάνκος €125.000.000. Αυτά όμως που προσδοκούν οι άνθρωποι της Ατλέτικο από τον πρώην παίκτη της Μπενφίκα μοιάζουν να κοστολογούνται πολλά περισσότερα. Οι Kieran Trippier και Héctor Herrera είναι δύο ακόμη σημαντικές μεταγραφές, με τον Simeone να πιστεύει πως το σύνολό του θα είναι ακόμη πιο δυνατό φέτος.

Βαλένθια

Η Βαλένθια κατάφερε στο περσινό πρωτάθλημα να κερδίσει την πολύτιμη θέση που οδηγεί στο Champions League από την Χετάφε και πλέον μοιάζει ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο. Ξεκινώντας από τη δεύτερη πεποίθηση αξίζει να γνωρίζει κάποιος ότι ο τεχνικός διευθυντής Mateu Alemany λίγο έλειψε να έρθει στα χέρια -κυριολεκτικά- με τον Ταϊλανδό ιδιοκτήτη της ομάδας Peter Lim και ο προπονητής Marcelino βρέθηκε ένα βήμα πριν την παραίτηση.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valencia CF 🦇💯 (@valenciacf) on

Τελικά άπαντες τα βρήκαν αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι αυτό θα διαρκέσει για πολύ ακόμη. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι -αυτό δηλαδή που δημιουργεί αισιοδοξία- οι Νυχτερίδες διατήρησαν τη ραχοκοκαλιά τους, δηλαδή τους Jose Gaya, Goncalo Guedes, Carlos Soler, Rodrigo Moreno, τον αρχηγό Dani Parejo και τον Γάλλο striker Kevin Gameiro, πλαισιώνοντάς τους με τους Maxi Gomez και Jasper Cillessen. Η Βαλένθια μοιάζει αρκετά πλήρης ώστε να διεκδικήσει μία θέση στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος.

Σεβίλλη

O περίφημος τεχνικός διευθυντής Monchi επέστρεψε στην ομάδα μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από την Ιταλία και τη Ρόμα και ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Julen Lopetegui βρίσκεται στον πάγκο της Σεβίλλης. Οι δύο τους αποφάσισαν να ξηλώσουν τα πάντα και να χτίσουν από την αρχή, σε μία τακτική αρκετά συνηθισμένη για το club της Ανδαλουσίας.

ΣΕΒΙΛΛΗ ΟΚΑΜΠΟΣ

Χάθηκαν σημαντικοί παίκτες της περασμένης σεζόν όπως οι André Silva, Aleix Vidal, Gabriel Mercado, Pablo Sarabia και Wissam Ben Yedder αλλά αποκτήθηκαν εξίσου ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών όπως οι Luuk de Jong, Rony Lopes, Joules Koundé, Diego Carlos και Lucas Ocampos. Όλοι στη Σεβίλλη θα πρέπει να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους για μία επιτυχημένη χρονιά - κάτι που δεν αποκλείεται.

Ρεάλ Μπέτις

Η έτερη ομάδα της πόλης της Σεβίλλης αποφάσισε να αντικαταστήσει τον πολύ πετυχημένο προπονητή Quique Setién με τον εξαιρετικά ταλαντούχο Rubi, που ειδικεύεται στο να φτιάχνει πολύ καλές ομάδες από το μηδέν, όπως άλλωστε έκανε και στις Ουέσκα και Εσπανιόλ. Τρεις σημαντικοί παίκτες αποχώρησαν (ο Pau López για τη Ρόμα, ο Junior Firpo για την Μπαρτσελόνα και ο Giovanni Lo Celso για την Τότεναμ) αλλά αποκτήθηκαν οι Borja Iglesias από την Εσπανιόλ και (κυρίως) ο Nabil Fekir από τη Λυών. Η Μπέτις θα κυνηγήσει με αξιώσεις το ευρωπαϊκό εισιτήριο και -γιατί όχι;- ακόμη και μία θέση που οδηγεί στο Champions League. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Real Betis Balompie (@realbetisbalompie) on

Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Βιγιαρεάλ, Θέλτα

Αυτές οι 4 ομάδες είναι εκείνες που αναμένεται να ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες του ισπανικού πρωταθλήματος, θέτοντας μεγάλα ή μικρότερα εμπόδια στις προαναφερθείσες του κειμένου. Στην Αθλέτικ Μπιλμπάο μοιάζουν να αναζητούν λύσεις καθώς η δεξαμενή ταλέντων στη χώρα των Βάσκων φαίνεται να έχει προς το παρόν στερέψει. Γνωρίζουν όμως πώς να αξιοποιήσουν το υλικό που έχουν στα χέρια τους, ενώ η ανανέωση του Iñaki Williams είναι σίγουρα μία σπουδαία κίνηση. Καλύτερα είναι τα πράγματα για τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, που τρέχει ένα αρκετά ενδιαφέρον project και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανακατασκευή του Anoeta και την ανεύρεση και αξιοποίηση νεαρών παικτών στην Β΄ομάδα υπό τον Xabi Alonso.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Athletic Club (@athleticclub) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Real Sociedad de Fútbol (@realsociedad) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RC Celta (@rccelta) on

Εκτός αυτών όμως, έγινε προσεκτική δουλειά και στις μεταγραφές, με τους Portu, Alexander Isak και Martin Odegaard να μοιάζουν έτοιμοι για την breakout season τους. Η Θέλτα, που σώθηκε την τελευταία στιγμή στο περασμένο πρωτάθλημα από τον υποβιβασμό ξεφορτώθηκε αρκετούς ποδοσφαιριστές στους οποίους δόθηκαν πολλές -ανεκμετάλλευτες- ευκαιρίες, αποκτώντας παλιούς γνώριμους αλλά και ταλαντούχους νεαρούς, επιχειρώντας ένα ολικό restart. Κάτι ανάλογο θα προσπαθήσει να κάνει και η Βιγιαρεάλ, ποντάροντας πάρα πολλά στον 20χρονο Νιγηριανό επιθετικό Samuel Chukwueze, που ήδη θεωρείται ο επόμενος Arjen Robben λόγω στυλ παιχνιδιού.


Διάβασε ακόμη γιατί η μεταγραφή του Matthijs De Ligt είναι καλύτερη από εκείνη του Cristiano Ronaldo και τους λόγους για τους οποίους ο Frank Lampard έπρεπε να αρνηθεί την Τσέλσι.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.