O Jose Mourinho βρήκε δουλειά

Τι πραγματικά σημαίνει η επιστροφή του Special One για την Premier League και το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Το νο.1 θέμα συζήτησης στα ποδοσφαιρικά στέκια σε κάθε γωνιά του κόσμου και ασφαλώς η σημαντικότερη είδηση για τα Μέσα που καλύπτουν το ομορφότερο παιχνίδι που υπάρχει το τελευταίο 24ωρο δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από την επιστροφή του José Mourinho στους πάγκους. O 56χρονος Πορτογάλος προπονητής αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Τότεναμ, διαδεχόμενος τον Mauricio Pochettino που αποτελεί παρελθόν για τους Πετεινούς έπειτα από 4,5 χρόνια. 

Για την ιστορία, ο Special One υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2023 με ετήσιες αποδοχές €13.000.000, ενώ η Τότεναμ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις και με τον Massimiliano Allegri. Ο σπουδαίος προπονητής από το Σετουμπάλ της Πορτογαλίας απείχε για 11 μήνες από τους πάγκους, έπειτα από το καταστροφικό τελευταίο διάστημα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

O Jose Mourinho βρήκε δουλειά

O Levy ποντάρει στην ικανότητα του Mourinho να φτιάχνει ομάδες του υψηλότερου επιπέδου

Ο ισχυρός άντρας της λονδρέζικης ομάδας Daniel Levy προέβη σε αυτή την κίνηση έχοντας στο μυαλό του πολύ συγκεκριμένα πράγματα, σε μία γενικότερη προσπάθεια επαναφοράς της Τότεναμ που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 14η θέση της Premier League, σε απόσταση 20 βαθμών από την κορυφή και 11 από τις θέσεις που οδηγούν στο Champions League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Ένα από τα σημεία στα οποία ποντάρει ο Levy είναι η μοναδική ικανότητα του Mourinho να φτιάχνει επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα ομάδες στο πλαίσιο του υψηλότερου επιπέδου, ακολουθώντας εκτός από τις κατάλληλες μεθόδους προπόνησης και τακτικής προσέγγισης, τη δυνατότητα νοητικής προετοιμασίας και πρόβλεψης για κάθε έναν από τους ποδοσφαιριστές του. Κοινώς, κάθε παίκτης που δουλεύει μαζί με τον Mourinho γίνεται καλύτερος αγωνιστικά, τακτικά και πνευματικά.

ΜΟΥΡΙΝΙΟ ΛΑΜΠΑΡΝΤ

Κυρίως όμως, γίνεται νικητής, όπως έχουμε δει με τόσους και τόσους στο παρελθόν. Αρκεί βέβαια να έχει τη διάθεση ή ακόμη και τα "άντερα" να υπομείνει οποιαδήποτε από τις δοκιμασίες και τις προκλήσεις θα του θέσει ο Πορτογάλος. Αν κάποιος πιστεύει ότι αυτό είναι εύκολο, αρκεί να ανατρέξει στην πρόσφατη πορεία ικανότατων παικτών όπως ο Paul Pogba και ο Jesse Lingard. Άπαντες στη διοίκηση της Τότεναμ πάντως φαίνεται να πιστεύουν ότι αυτό θα λειτουργήσει τόσο στους τωρινούς σταρ της ομάδας αλλά και σε αυτούς που αναμένεται να ξεχωρίσουν στο άμεσο μέλλον. 

Το βιογραφικό του Mourinho αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο και στη διαμόρφωση των άμεσων και έμμεσων στόχων της ομάδας, με τη δημοφιλή άποψη να υποστηρίζει πως η Τότεναμ μόλις απέκτησε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει κάποιον σημαντικό τίτλο εντός της επόμενης διετίας. Έπειτα, μπαίνει στην κουβέντα και το πρεστίζ. Ο Pochettino διατηρούσε πάντοτε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, επικεντρωμένος κατ' αποκλειστικότητα στη δουλειά του.


Δεν θα προκαλέσει σε κανέναν εντύπωση αν ο Mourinho δηλώσει ότι με αυτόν στον πάγκο, η Τότεναμ δεν θα έχανε στον τελικό του Champions League από τη Λίβερπουλ.


Από την άλλη, δεν θα προκαλέσει σε κανέναν εντύπωση αν κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Mourinho αναφέρει κάτι του στυλ "Με εμένα στον πάγκο η Τότεναμ δεν θα έχανε από τη Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League". Πάντως στις πρώτες του δηλώσεις φάνηκε να κρατά ένα ασυνήθιστα ταπεινό προφίλ: "Είμαι ενθουσιασμένος που έρχομαι σε ένα club με τόσο σπουδαία παράδοση και τόσο παθιασμένους φιλάθλους. Υπάρχει μεγάλη ποιότητα στην ομάδα αλλά και στις ακαδημίες της" ανέφερε σε βρετανικά Μέσα ο Mou.

Οι αναφορές του δεν είναι καθόλου τυχαίες. Με τη χρήση της λέξης "ακαδημίες" καταλαβαίνει κάποιος ότι ακόμη και από τις πρώτες ημέρες θα δούμε αρκετά νέα πρόσωπα στις αποστολές ή ακόμη και στις αρχικές 11άδες, με τον 17χρονο Ιρλανδό striker Troy Parrott να είναι ένας παίκτης κομμένος και ραμμένος για τα "θέλω" του νέου manager. Έπειτα, η αναφορά στους φιλάθλους. Το ποδόσφαιρο του Mourinho είναι μία love it or hate it περίπτωση και σίγουρα το στυλ παιχνιδιού του δεν γοητεύει ακριβώς του πάντες. Αυτό που φαίνεται να επιδιώκει είναι να συσπειρώσει γύρω από την ομάδα και από το πρόσωπό του όλη τη μάζα των fans.

ΜΟΥΡΙΝΙΟ ΤΟΤΕΝΑΜ 2

​​Με τον Mourinho τριγύρω, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τα πράγματα στο Νησί θα συνεχίσουν να κυλούν με τον ίδιο τρόπο. 

Ίσως όλα αυτά να είναι απόρροια του ενός έτους που έμεινε εκτός πάγκων - κάτι που πιθανότατα τον βοήθησε να καθαρίσει το μυαλό του, να επαναπροσδιορίσει τις προπονητικές του αρχές και να σκεφτεί πιο ορθολογικά κάποια πράγματα. Πόσο μάλλον σε μία εποχή που το ίδιο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μοιάζει να ψάχνει τη διάδοχη κατάσταση για το δίπολο Ronaldo-Messi αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν ομάδες-μηχανές όπως η Μάντσεστερ Σίτι του Guardiola και η Λίβερπουλ του Klopp. Η ίδια η Premier League από την άλλη, μοιάζει να δέχεται μία ένεση αναπτέρωσης του ενδιαφέροντος, που έρχεται να προστεθεί στην επέλαση της Λίβερπουλ, το θαύμα της Λέστερ και την απρόσμενα καλή πορεία της Τσέλσι.

Με τον Mourinho τριγύρω, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα συνεχίσουν όλοι να δουλεύουν με τον ίδιο αποδοτικό τρόπο, καθώς ένα από τα πράγματα στα οποία είναι αυθεντία ο Πορτογάλος σχετίζεται με την ικανότητά του να παίζει με το μυαλό των αντιπάλων, προκαλώντας μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις. Η επιστροφή του José Mourinho μόλις έκανε λίγο πιο ενδιαφέρουσα και σίγουρα πιο διασκεδαστική τη φετινή ποδοσφαιρική σεζόν σε Νησί και Ευρώπη. Άλλωστε, εκτός από τους ήρωες χρειάζονται σε αυτό και οι villains.


Διάβασε ακόμη την πλήρη λίστα με όσους και όσα έχει τσακωθεί ο José Mourinho και το μυστικό της Μπαρτσελόνα του Guardiola, σύμφωνα με την επιστήμη.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος