Τι ακριβώς ισχύει με το Financial Fair Play στο ποδόσφαιρο

Kάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις, μετά τον διετή αποκλεισμό της Μάντσεστερ Σίτι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Φεβρουαρίου 2020

Όπως πιθανότατα έχεις διαβάσει, η UEFA επέβαλε ποινή αποκλεισμού για 2 χρόνια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην Μάντσεστερ Σίτι του Pep Guardiola, λόγω παραβάσεων στους κανόνες του FFP από το 2012 έως και το 2016. Εκτός από αυτό, η αγγλική ομάδα τιμωρήθηκε και με πρόστιμο της τάξεως των €30.000.000. Τι όμως σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; 

Τι είναι το Financial Fair Play

Η πρώτη και πιο λογική ερώτηση που έρχεται στο μυαλό όλων: Τι ακριβώς είναι αυτό το περιβόητο Financial Fair Play; Πρόκειται για μία σειρά μέτρων που αποφάσισε να λάβει η UEFA πίσω στο 2011, ώστε να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν σημαντικά χρέη να υπογράφουν παίκτες χωρίς όριο και πολλές φορές έχοντας ασαφή πηγή εσόδων και χρηματοδότησης. Με λίγα λόγια, καμία ομάδα δεν θα μπορεί να ξοδεύει περισσότερα χρήματα από τα έσοδά της. Με αυτόν το τρόπο υπάρχει έλεγχος των οικονομικών απωλειών ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος που κρύβεται πίσω από μία πολύ μεγάλη ή εξωφρενική σπατάλη στο transfer market.

Τι ακριβώς ισχύει με το Financial Fair Play στο ποδόσφαιρο

Οι σύλλογοι από την πλευρά τους θα πρέπει να διατηρούν ενημερωμένες καταστάσεις όσον αφορά τις πληρωμές παικτών και προσωπικού, οι οποίες θα ανταποκρίνονται πλήρως στα δηλωμένα προς την UEFA στοιχεία. Εν κατακλείδι, όλες οι ομάδες που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οφείλουν να αποδείξουν πως δεν έχουν χρέη προς άλλους συλλόγους, παίκτες, υπαλλήλους και φορολογικούς οργανισμούς. Το όργανο της UEFA για όλα αυτά είναι το Club Financial Control Body (CFCB).

Ποια είναι τα όρια

Στην τελευταία συνάντηση της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (European Club Association, ECA) το 2019, που είναι το μοναδικό ανεξάρτητο όργανο που εκπροσωπεί άμεσα τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτή τη στιγμή έχει 220 μέλη (δηλαδή ομάδες), θεσπίστηκαν κάποια limits όσον αφορά τον ισοσκελισμό εσόδων-εξόδων. Σύμφωνα με αυτό, καμία ομάδα δεν θα επιτρέπεται να έχει ζημιά που ξεπερνά τα €5.000.000 αρχικά και εν τέλει, αν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, τα €30.000.000. Στα συγκεκριμένα ποσά δεν υπολογίζονται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τον ιδιοκτήτη του κάθε συλλόγου. Επίσης, καμία ομάδα δεν θα μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από €100.000.000/σεζόν για μεταγραφές παραπάνω από τα συνολικά της έσοδα. Κατ' αυτόν το τρόπο, αποφεύγεται το "οικονομικό doping", ένας όρος που καθιέρωσε ο πρώην Πρόεδρος της UEFA Michel Platini.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ FINANCIAL FAIR PLAY 1

Ποιοι βρίσκονται σε κίνδυνο

Προφανώς, η Σίτι του Guardiola, που ήταν το πρώτο "θύμα" της νομοθεσίας από τους λεγόμενους ισχυρούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Λογικά, κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στο άμεσο μέλλον και με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: Ο τύπος ιδιοκτησίας των δύο συγκεκριμένων ομάδων κινεί πάντοτε τις υποψίες οικονομικής ενίσχυσης, με ποσά που είναι υπερβολικά μεγαλύτερα από τα έσοδά τους. Ναι, τα γνωστά πετροδόλαρα.


Διάβασε ακόμη για το ποδόσφαιρο μετά το Brexit, τι έμαθε η ζωή στον Pep Guardiola και την υπηρεσία streaming αλά Netflix που ετοιμάζει η Premier League.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος