
Το ποδόσφαιρο μετά το Brexit
Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την Ευρώπη. Τι σημαίνει όμως αυτό για την Premier League και τις αγγλικές ομάδες;
Μετά από 47 χρόνια παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από αυτήν. Από την 1η Φεβρουαρίου, το Brexit επισημοποιήθηκε, όντας ένα ιστορικών διαστάσεων γεγονός. Μοιραία, επηρεάζονται πολλοί τομείς σε διάφορους κλάδους. Από αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και το ποδόσφαιρο. Για την ακρίβεια δεν μιλάμε απλά για ποδόσφαιρο αλλά για την Premier League: Το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα του πλανήτη και μία βασική μηχανή ολόκληρης της βρετανικής οικονομίας. Τι αλλάζει λοιπόν σε αυτή;
Το πολυπόθητο work permit
Αρχικά, το Brexit επηρεάζει τους εργαζόμενους στο Νησί και πιο συγκεκριμένα τις άδειες αυτών. Και μάντεψε, το να κλωτσάς μία μπάλα είναι δουλειά. Για να μεταγραφεί στην Premier League ένας ποδοσφαιριστής από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε μέχρι τώρα κάποιους πολύ σημαντικούς περιορισμούς, όπως ας πούμε ένα minimum αριθμό συμμετοχών με την εθνική του ομάδα την τελευταία διετία. Αυτό, πιθανότατα θα ξεκινήσει να ισχύει και για τους παίκτες που κατάγονται από κράτη-μέλη της ΕΕ.



Τα συμβόλαια
Μία άλλη συνέπεια έχει να κάνει με την ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας. Ήδη από τα πρώτα 24ωρα της νέας εποχής, το αγγλικό νόμισμα έχει παρουσιάσει σημαντική πτώση, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και για τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό μοιραία θα επηρεάσει και τα συμβόλαια των παικτών αλλά και την οικονομική δύναμη των αγγλικών ομάδων, που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο να μπορέσουν να κοντράρουν μεγάλες οικονομικές προτάσεις για ποδοσφαιριστές από άλλα ευρωπαϊκά clubs.
FA εναντίον Premier League
Το Brexit κάνει ακόμη πιο ορατή την κόντρα της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με την Premier League. Η πρώτη εδώ και αρκετό καιρό πιέζει ολοένα και περισσότερο τις ομάδες να επενδύσουν στα εγχώρια ταλέντα. Η δεύτερη, προκειμένου να εξασφαλίσει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα προσπαθεί διαρκώς να διευκολύνει τις συνθήκες ώστε να συγκεντρωθούν στις ομάδες της οι καλύτεροι δυνατοί ξένοι. Η FA επιθυμεί την μείωση των non-home-grown ποδοσφαιριστών από 17 σε 13 για κάθε σύλλογο, από τους 25 συνολικά του δηλωμένου ρόστερ. Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, ειδικά για τους κορυφαίους συλλόγους που βασίζονται πολύ σε ξένους αστέρες.
Οι μετακινήσεις οπαδών
Το Brexit θα έχει επιδραστικό ρόλο και στους αγώνες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όσον αφορά τις μετακινήσεις των υποστηρικτών της κάθε ομάδας, που αναγκαστικά πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιούν διαβατήριο. Αυτό όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς επηρεάζεται μία ολόκληρη αλυσίδα εμπλεκόμενων όπως τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα ξενοδοχεία, οι αεροπορικές εταιρείες και όλοι οι σχετικοί παράγοντες. Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται και μεγαλύτερο κόστος, οπότε η ιδέα του να παραμείνει κάποιος σπίτι του και να παρακολουθήσει τελικά το παιχνίδι που τον ενδιαφέρει από την τηλεόραση θα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα.

Ευρωπαϊκές διοργανώσεις
Κανονικά δεν θα έπρεπε να το αναφέρουμε καν αλλά (δυστυχώς) υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι η έξοδος από την ΕΕ σημαίνει ταυτόχρονα και έξοδο από την Ευρώπη. Ασφαλώς και αυτό δεν ισχύει. Ούτως ή άλλως, η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Γηραιά Ήπειρο - αυτές βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα της UEFA. Όλες οι οδηγίες, οι κατευθύνσεις και οι διαδικασίες περνούν από αυτήν. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει τις αγγλικές ομάδες.
Όπως συμβαίνει σε κάθε αμφιλεγόμενη απόφαση, υπάρχουν οι υπέρμαχοι και οι ενάντιοι του Brexit. Στην περίπτωση του ποδοσφαίρου όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: Για όλα υπάρχει λύση όσο κυλά το χρήμα. Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν αυτό είναι σε Ευρώ, Στερλίνα ή -κάτι που γίνεται μόδα και στην Premier League- πετροδόλαρα.
Διάβασε ακόμη για το μυστικό της Μπαρτσελόνα του Guardiola σύμφωνα με την επιστήμη, το αριστούργημα του Wayne Rooney και 15 εξωφρενικές και ανέκδοτες ιστορίες του Paul Gascoigne.
φωτογραφίες © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Ο Michael Phelps θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία
Η ιστορία του απίθανου αθλητή που κλείνει σήμερα τα 36 του χρόνια, δεν είναι μία συνηθισμένη ιστορία ρεκόρ, μεταλλίων και αποθέωσης.
Γραφει Νικος ΠαπαηλιουΗ Alex Morgan είναι κάτι παραπάνω από καλή ποδοσφαιρίστρια
Η Alex Morgan είναι το κορίτσι που αγωνίστηκε για την εξίσωση των μισθών στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
Έμαθε τελικά κανείς γιατί ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Holyfield;
Πριν από 25 χρόνια ακριβώς, ο θρυλικός πυγμάχος βγήκε κυριολεκτικά εκτός ελέγχου.
Γραφει Νικος ΠαπαηλιουΣτο δρόμο του Στέφανου Τσιτσιπά προς το Wimbledon δεν υπάρχουν ροδοπέταλα
Ο τενίστας βαδίζει προς το δυσκολότερο μονοπάτι ενός ιστορικού -από κάθε άποψη- τουρνουά.
Γραφει Νικος ΠαπαηλιουΠώς εξηγείται το μεγαλείο του Roger Federer σε 100 δευτερόλεπτα
O Patrick Mouratoglou επισημαίνει 4 χαρακτηριστικές τεχνικές του Ελβετού που τον έχουν αναδείξει ως κορυφαίο όλων των εποχών στο γρασίδι.
Γραφει Νικος ΠαπαηλιουLionel Messi, ο κυρίαρχος του ποδοσφαιρικού σύμπαντος
Όλα όσα έμαθε, μαθαίνει και διδάσκει ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, που σήμερα κλείνει τα 35 του χρόνια.
Γραφει Μπαμπης Δουκας