Robbie Fowler, ο Θεός της Λίβερπουλ

Οι οπαδοί των Κόκκινων λάτρευαν, λατρεύουν και θα λατρεύουν για πάντα το ξεχωριστό αγόρι από το Toxteth.

Πίσω στα 90s, o Robbie Fowler δεν ήταν απλά ένας εξαιρετικά ταλαντούχος επιθετικός της Premier League αλλά, δίχως ίχνος υπερβολής, ένα από τα πιο γοητευτικά σύμβολα της βρετανικής pop κουλτούρας. Ο παλαίμαχος πια ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε Λίβερπουλ, Λιντς και Μάντσεστερ Σίτι, κλείνει σήμερα τα 48 (γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1975) και όλοι στο Νησί (όχι όμως μόνο εκεί) έχουν αρκετούς και σοβαρούς λόγους για να τον μνημονεύουν. 

Παιδί εργατικής οικογένειας, οπαδός της Έβερτον

O Robert Bernard Fowler γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Toxteth, στα νότια του κέντρου του Λίβερπουλ. Η συγκεκριμένη γειτονιά ήταν και το πεδίο μάχης για τις εξεγέρσεις της 3ης Ιουλίου του 1981, όταν η αστυνομία της πόλης, χρησιμοποιώντας υπέρμετρη βία συνέλαβε τον Leroy Alphonse Cooper, προκάλωντας την έντονη αντίδραση των μαύρων κατοίκων της περιοχής.

Ήταν η στιγμή που από πολύ μικρή ηλικία ο Fowler κατάλαβε τι ακριβώς παίζει με την κοινωνία που οραματιζόταν η Margaret Thatcher και ποιο μέρος θα διαλέξει ο ίδιος. Ήταν παράλληλα η εποχή που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στη σχολική ομάδα Thorvald, με την οποία μάλιστα σημείωσε 16 γκολ σε ένα παιχνίδι. Αν και κατά τα παιδικά του χρόνια δήλωνε οπαδός της Έβερτον, ήταν η μισητή Λίβερπουλ εκείνη που του έδωσε την ευκαιρία αρχικά να ενταχθεί στις ακαδημίες της (από το 1984 μέλος αυτών) και έπειτα να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Robbie Fowler, ο Θεός της Λίβερπουλ

Θεός και Spice Boy

Στις 9 Απριλίου του 1992 και την ημέρα που έκλεινε τα 17, υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Λίβερπουλ. O Σκωτσέζος προπονητής και παλιός παίκτης της ομάδας Graeme Souness ήταν εκείνος που του έδωσε την ευκαιρία να ντεμπουτάρει, σε ένα ματς με την Φούλαμ για το League Cup, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1993. 2 εβδομάδες αργότερα, στον επαναληπτικό του συγκεκριμένου παιχνιδιού, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Λίβερπουλ που έβαλε 5 γκολ σε ένα ματς.

Ξεκίνησε να παίζει όλο και περισσότερο και να σκοράρει, την ίδια στιγμή που άπαντες στο Άνφιλντ γοητεύονταν από το τρομερά αξιόπιστο αριστερό του πόδι, την αξιοσημείωτη τεχνική του και το αστείρευτο πάθος του. Τη σεζόν 1994-95 έπαιξε και στα 57 ματς της Λίβερπουλ για όλες τις διοργανώσεις, ενώ η στιγμή που οι οπαδοί των Κόκκινων "πίστεψαν" σε αυτόν ήταν το χατ-τρικ (το πιο γρήγορο μέχρι τότε στην ιστορία της Premier League) εναντίον της Άρσεναλ σε μόλις 4 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα - ρεκόρ που έσπασε ο Sadio Mané, το 2015, ως παίκτης της Σαουθάμπτον. 

ΡΟΜΠΙ ΦΑΟΥΛΕΡ 4

Κέρδισε το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη του αγγλικού πρωταθλήματος για δύο συνεχόμενες χρονιές την ίδια στιγμή που και η εξωγηπεδική του ζωή συζητιόταν:  Μαζί με τους συμπαίκτες του Jamie Redknapp, Stan Collymore, David James και Steve McManaman έγιναν δημοφιλείς στα tabloids ως Spice Boys, ενώ το φως της δημοσιότητας είδε και η σχέση του με την Emma Bunton των Spice Girls. Στο γήπεδο πάντως η εικόνα του, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησαν οι τραυματισμοί ήταν εξαιρετική, με τους fans να βρίσκουν το κατάλληλο προσωνύμιο: Θεός.

DoCKers και σνιφάρισμα γραμμής

Πέρα όμως από τα γκολ του, ήταν και κάποιες άλλες πράξεις του που έδειχναν ποιος πραγματικά είναι. Στις 20 Μαρτίου του 1997 η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε τη νορβηγική Μπραν Μπέργκεν στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Ο Fowler έκανε το 3-0 και πανηγύρισε, σηκώνοντας τη φανέλα του και αποκαλύπτοντας το μήνυμα κάτω από αυτή, σε μία άλλη μπλούζα: Κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το brand Calvin Klein και την ιδιωτική εταιρεία που εκμεταλλευέται το λιμάνι, με τη λέξη DoCKers, έδειξε σε όλο τον κόσμο τη φράση ”500 Liverpools dockers sacked since September 1995” (500 απολυμένοι λιμενεργάτες του Λίβερπουλ από τον Σεπτέμβριο του 1995), δείχνοντας τη συμπαράστασή του στους δοκιμαζόμενους λιμενεργάτες της πόλης του και ρίχνοντας μίας γροθιά στο politically correct ύφος της τότε εποχής - ως γιος εργάτη άλλωστε δεν ξέχασε ποτέ πώς μεγάλωσε αυτός και τα τρία αδέρφια του.

ΡΟΜΠΙ ΦΑΟΥΛΕΡ 3
ΡΟΜΠΙ ΦΑΟΥΛΕΡ 1

Η UEFA τον τιμώρησε καθώς θεώρησε πολιτικό το μήνυμά του, τιμώντας τον όμως μερικές ημέρες αργότερα για το γεγονός πως αρνήθηκε την παράβαση του αντιπάλου του, σε ένα πέναλτι που είχε καταλογιστεί υπέρ του σε ματς με την Άρσεναλ. Στις μνήμες όλων έμεινε και για έναν αμφιλεγόμενο πανηγυρισμό. Στις 4 Απριλίου 1999, αφού σκόραρε με πέναλτι στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ, υποκρίθηκε ότι "σνιφάρει" τη γραμμή του άουτ, απαντώντας με αυτόν το τρόπο στους οπαδούς της Έβερτον που τον κατηγορούσαν για χρήση ναρκωτικών. Με την Λίβερπουλ έπαιξε 330 παιχνίδια, βρίσκοντας δίχτυα σε περισσότερα από τα μισά εξ' αυτών. Κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας, το League Cup, το Κύπελλο UEFA και το Ευρωπαϊκό Super Cup. Μέχρι και σήμερα βρίσκεται στη λίστα με τους 20 καλύτερους σκόρερ στην ιστορία της Premier League.

Οικονομικό success story μετά το ποδόσφαιρο

Στις μέρες μας, μπόλικοι από τους σταρ του παρελθόντος έχουν εμφανιστεί οικονομικά κατεστραμμένοι, μη μπορώντας να διαχειριστούν ορθά τα χρήματα που έχουν κερδίσει από το ποδόσφαιρο. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για τον Robbie Fowler. Ήδη από τα 18 του εμπιστεύεται οικονομικούς συμβούλους, που μέχρι στιγμής τον έχουν κατευθύνει υποδειγματικά. Αρχικά, στράφηκε στην αγορά των ακινήτων, διαθέτοντας αρκετές δεκάδες σπίτια προς ενοικίαση στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία. Μάλιστα, οι οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι είχαν διασκευάσει προς τιμή του το Yellow Submarine των Beatles, τραγουδώντας στην εξέδρα το "We all live in a Robbie Fowler house".

Μαζί με τον πρώην συμπαίκτη του Steve McManaman ίδρυσαν την επενδυτική εταιρεία Τhe Macca and Growler Partnership ενώ δραστηριοποιήθηκε και στο πεδίο της διαφήμισης με την Robbie Fowler Sports Promotions. Οι Times τον έχουν συμπεριλάβει αρκετές φορές στη λίστα με τους πιο πλούσιους Άγγλους. Ο ίδιος πάντως λέει ότι ήρθε η στιγμή να ασχοληθεί σοβαρά με την προπονητική. 


Διάβασε ακόμη για τον Franck Ribery που δεν τα παράτησε ποτέ, τη θρυλική ιστορία της Μπόκα Τζούνιορς, τα φαβορί του Euro 2021 και τις 44 καταραμένες ημέρες του Brian Clough


Φωτογραφίες ©Getty Images, Liverpool FC
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.